20 Mart’taki yazıma Blaise Pascal’ın bir sözünü alıntılayarak başlamıştım.

“Mutsuzluğun tek nedeni insanın odasında nasıl oturacağını bilememesidir.”

Tüm dünyada görülen covid-19’un yayılmasını önlemek için evlerimizdeyiz. Yapılacak ne kadar çok şey olduğunu farkettiğimiz, zamanı sorguladığımız, kavramlara yeniden anlam yüklediğimiz bir dönemdeyiz. Evlerimiz daha önceden genellikle akşam üzeri toplandığımız mekanlar iken, bu günlerde birlikte yaşadığımız yerlere dönüştü. Gereklilikler değişse de sorumluluklar değişmiyor. Şimdi birey olarak varlığımızı, olanca ağırlığımızla evimizde yaşayan diğer aile üyelerimize hissettirmemeliyiz.  Evimizde zamanı ve diğer aile bireylerinin enerjilerini tüketen değil, paylaşımcı ve üreten bireyler olmamızın tam sırası. Haydi, üretmek için iş başına!

            Geçtiğimiz hafta elimizin altında bulunan malzemelerle kil çalışmıştık. Bu hafta yine evimizde bulabileceğimiz malzemelerle kağıt hamuru yapacağız. Böylece eski gazete kağıtlarını, atık kağıtları değerlendirmiş olacağız. Kağıt hamuru yapma tekniğine; Papier Mache, Paper Mache (Papya Maşa) deniyor. Kağıt hamuru tekniği Antik Mısır’da hammadde olarak kağıt yerine  papirüs katılmak suretiyle, mumyaların yüzünü kaplayan maskelerin yapımında kullanılıyormuş. Bu eski tekniği biz kağıtlarımızı ve vaktimizi değerlendirmek için kullanacağız.

Atık kağıtlarımızı üç boyutlu olacak şekilde değerlendirmenin başlıca iki yöntemi var:

1)Kağıt Hamuru yapmak

2)Gazete kağıdı ya da müsvedde kağıt diyebileceğimiz kullanılmış kağıt ile kaplamak

Önce 1.yöntemi ele alalım:

 

Kağıt Hamuru Yapımı

Gerekli Malzemeler

4-5 sayfa gazete kağıdı

(Kullanılmış A4 kağıt tercih edecekseniz gazete sayfasına göre ölçülendirebilirsiniz.)

 

100 ml plastik tutkal.

*Bu yazının amacı evimizde bulunan malzemelerle üretmek olduğu için bir tek tutkal almamız gerekebilir.  Ölçülendirme de elimizin altındaki malzemelerle olursa işimiz kolaylaşır.

1 çay bardağı  = 100 ml  = 10 yemek kaşığı

Aldığı kadar Un.

 

 

Nasıl Yapalım

Kağıtlarımızı küçük parçalara bölelim. Gazete kağıdı gibi işlenmiş kağıtlar, dayanıklı oldukları için birkaç gün suda bekletilmeli. Ancak biz zaman kazanmak istediğimiz için küçük parçalara ayırdığımız kağıtlarımızı yarım saat kaynatalım. Böylece kağıtlarımız yumuşayacak ve daha kolay yoğurabileceğiz. Daha fazla kaynatırsak daha iyi olur ve arada kağıtların suyunu değiştirirsek gazete kağıtlarının boyası azalır, daha açık bir renk olur. Yumuşadığını farkettiğimiz kağıtlarımızı başka bir kaba alarak soğumaya bırakalım. Soğuduğunda suyunu sıkalım. Suyunu sıktığımız kağıt topağının üzerine tutkalı ve alabildiği kadar unu yavaş yavaş ekleyelim. Oluşturduğumuz topağı ezelim ve naylonda muhafaza edelim. Topağımızı kullanmadığımızda hava almayacak şekilde saklamamız uzun süre dayanmasını sağlar. Kullanacağımız zaman yine tutkal ile yoğuralım. Topağın kıvamının ekmek hamuru gibi olması gerekmekte. Topağı iyice yoğurmak yumuşaması ve kolay çalışmamız için önemli.

Neler Yapalım

Oluşturduğumuz ve kıvamlı hale getirdiğimiz topağımıza şekil vermek için yine basit şekillerle başlayalım. Hergün kullandığımız bir obje, kelebek, kuş gibi hemen aklımıza gelen görüntülerle başlayabiliriz. Kağıt hamuruyla çalışırken modelin iskeletini oluşturmak için tel, strafor gibi malzemeler de kullanabiliriz. Kağıt hamurunu telin üzerine makara ipi ile sararak kaplayalım. Ufak modellerde yarım cm kalınlık yeterli olacaktır. Yapmak istediğimiz modelin şeklini kabaca verelim. Sonra modeli güneşte veya sıcak bir yerde kurumaya bırakalım. Kuruduğunda modelimiz işlenebilecek hale gelecek. Bu şekilde modelimizi ahşabı yontar gibi yontup şekil verebiliriz. Bu yöntemle maskeler, küçük biblolar ve benzeri pek çok şey yapabiliriz. Elimiz alıştıkça yapabileceklerimiz de artar.

2) Gazete Kağıdı ile Kaplama

Bu yöntemde önce gazete kağıdı ile kaplamak için bir obje seçmemiz gerekmekte. Bir kaseyi de kaplayabiliriz, bir balonu da.

Gerekli Malzemeler

Gazete Kağıdı

Su ve Tutkal

Nasıl Yapalım

Öncelikle gazete kağıtlarını şerit şerit keserek hazırlayalım. Sonrasında su ve tutkalı yarı yarıya ayran kıvamına gelecek şekilde bir kapta karıştıralım. Bu şeritleri, hazırlamış olduğumuz suya batıralım, iki parmağımızın arasında fazla suyunu akıtalım ve kaplamak istediğimiz malzemeyi sarmaya başlayalım. Kaplayacağımız malzemeyi 3 yada 4 kat kaplamamız yeterli olacaktır. Bu katları karıştırmamamız için de bir kat yatay, bir kat dikey olarak kaplamamız yerinde olur. Kaplama işleminden sonra bir gün kadar dokunmadan kurumaya bırakalım. Parçanın büyüklüğüne göre kuruma süresi de değişecektir. Kapladığımız parçayı kuruduktan sonra akrilik boya ile boyayabiliriz. Yaptığımız çalışmanın gazete kağıdı görüntüsünü korumak istiyorsak, üzerini verniklememiz yeterli olacaktır. Suluboya kullanarak da kağıt üzerinde opak bir görüntü oluşmasını sağlayabiliriz. Böylece hem renkli olur hem de yazılar kaybolmaz.

 

Neler Yapalım

Bir avize yapabiliriz. Bunun için balonu şişirip etrafını kağıt hamuru ile düzgün ve eşit bir biçimde kaplamamız gerekiyor. Kapladıktan sonra da tutkal ile üzerinden geçersek, daha sağlam olacaktır. Bunu da yine kurumaya bırakıyoruz ve sonrasında balonu patlatarak kalıbı çıkarıyoruz. İstersek renklendirebiliriz. Yine balonu kullanarak maske yapabiliriz. 10 kat kağıdı üst üste yapıştırıp kurumaya bırakalım. Kuruyunca ortadan ikiye keselim. Kestiğimiz parçalardan maske yapabiliriz.

Bir kase yapabiliriz. Seçtiğimiz kabımızı tersinden streç film ile kaplayalım. Şerit haline getirdiğimiz kağıtlarımızı tutkallı suya batırıp, streç filmin üzerine yerleştirmeye başlayalım. Bir sıra yatay, bir sıra dikey olacak şekilde 4-5 kat yerleştirelim, Kurutup streç filmden tutarak kaptan ayıralım. Kağıt kabımızın kenarlarını makasla düzeltelim, istersek boyayabiliriz.

Yapacağımız sanatsal uğraşılar çok ve çeşitli. Kendimizi gerçekleştirmeye giden yolda sanatsal uğraşılar edinmenin bize çok önemli deneyimler kazandıracağı, duygularımızı, kendimizi farketme yolunda bizleri ileriye taşıyacağı görülüyor. Özellikle bu günlerde ve her zaman,

Sanatla kalın