Geçtiğimiz hafta minyatür sanatından ilham alarak eser üreten iki önemli sanatçımıza değinmiştik. Bu hafta geleneksel minyatür sanatı ile popüler kültür öğelerini başarıyla uyguladığı minyatür tekniğiyle bir araya getiren Murat Palta’dan biraz bahsedelim. Geçtiğimiz senelerde if İstanbul Film Festivali afişini tasarlayan sanatçı Murat Palta, hem eserlerindeki mizah anlayışını izleyicilere hissettiriyor hem de kendi kuşağının ilgisini eserleri üzerinden minyatüre çekerek merak uyandırıyor.                               

Murat Palta oldukça genç. 1990 yılında doğan sanatçı, 2012 yılında Dumlupınar Üniversitesi Grafik Tasarım bölümünden mezun olduktan sonra İstanbul'da çeşitli reklam ajanslarında çalışmış. 2013 yılında Cezayir, Tlemcen'de Minyatür ve Tezhip Sanatı atölye çalışmasına katılarak, Nour Festival of Arts (Londra) ve Cinephiliac: Art Transcending Technology & Motion (Philedelphia) gibi farklı uluslararası sanat festivallerinde yer almış.

Palta 2014 yılında ilk solo sergisi olan “Murat Palta: Kült Hollywood Filmleri ve Osmanlı Minyatürleri” adıyla Bagnacavallo Şehir Müzesi, İtalya’da, sonrasında 2015 yılında “Tasvir-i Beyaz Perde” isimli ikinci kişisel sergisini x-ist’te açtı. 2015 yılında Savina Gallery’deki (St. Petersburg, Rusya) "Incarnated By Words" adlı kişisel sergisinde yapıtlarını sergiledi.

Yurt dışındaki ve İstanbul’daki pek çok sanat fuarlarına ve grup sergilerine katılan Palta, çalışmalarına devam etmektedir.

Osmanlı’da II. Mehmet’ten I.Süleyman’a kadar olan dönemde özgün Osmanlı minyatürü haline gelen Minyatür sanatı; 18. yüzyıla kadar Osmanlı sarayında önemli bir yer etmiş, 18. yüzyılla beraber batılılaşma rüzgârıyla etkisi oldukça azalmış, 19. yüzyılda ise eski önemini yitirmiştir. 20. yüzyılda Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in çabalarıyla gün yüzüne çıkmış ve kurduğu atölyelerde yetiştirdiği öğrencilerle yaşamaya devam etmiştir. Önümüzdeki hafta Ord. Prof. Süheyl Ünver’den bahsedeceğim.

Keyifli bir hafta sonu diliyorum,

Sanatla kalın…