Çocuklar ve gençler arasında teknoloji bağımlılığı hızla yayılıyor. İnternet yayınları bilgi ve iletişim kaynağı olmanın ötesinde çocuk, genç ve yetişkinler için bağımlılık riski içerdiği, “Avrupa Çevrimiçi Çocuklar Araştırması’nın(2015) sonuçlarına göre Türkiye'de çocukların yüzde 25'i interneti bağımlılık derecesinde kullandığı tespit edilmiştir.

 İnternet kullanma veya kullanamama çocuklarda stres ve endişeye yol açtığı gibi bir süre sonra kimi çocuklarda içine kapanıklık, uyku rahatsızlıkları ve kâbuslar görülebilir. Sürekli şiddet içerikli yayın ve oyunlara maruz kalan çocuklarda saldırganlık davranışında artma söz konusudur. Bir çocuğun internet bağımlı olduğunu nasıl anlarız? Belirtileri nelerdir?

İnternet bağımlılığı

İnternet kullanımının artan oranlarda devam etmesi

İnternette planlanandan daha fazla zaman geçirilmesi

Okuldaki başarıda düşme görülmesi

Sosyal ilişkilerde kopma yaşanması, aile ve arkadaş çevresinden uzaklaşması

İnternet kullanımı hakkında aile ya da arkadaşlara yalan söylenmesi

İnternetin kullanımı uyku, yemek yeme gibi günlük aktivitelerinde aksaklıklara yol açması

Çocuğun gelişimi üzerine etkileri

Hayat hakkında daha çok şey öğrenmek isteyen çocuk internet yayınlarını takip ederek davranışlarını popüler olana göre belirler. Dinledikleri müzikler, izlediği filmler, oynadığı oyunlar internet içeriklerden oluşturur. Saatlerce bilgisayar ve internet oyunları karşısında hareketsiz oturan çocuklarda beden gelişimini olumsuz etkilemenin yanı sıra bu hareketsizliğin verdiği huzursuzluk ve sinirli ruh bir hali oluşturur. Çocukta, beslenme hazım bozuklukları ve mide ağrıları, gözlerinde bozulma, kalp atışlarında anormal derecede hızlanma gibi bedensel kronik hastalıklar oluşur.

Sağlıklı internet kullanımı nasıl olmalı?

Çocuk ve gençler internet kullanımı, anne-baba gözetiminde yapılabilir. İnternet kullanımının süresi sınırlanabilir. Kullanımın zamanı belirlenerek, taviz verilmeden uygulanabilir. İnternet bağlantısı bulunan bilgisayar, ailenin ortak kullanım salon ve oturma odası gibi alanına konulabilir. İnternette çocuğun girebileceği sitelerin güvenli olup olmadığı anne baba tarafından kontrol edilerek ve çocuğa internette hiçbir zaman kişisel bilgilerini paylaşmaması gerektiği öğretilebilir. Mutlaka çocuklar internette yer alan her bilginin doğru olmayabileceği konusunda uyarılmalıdır.

Aile içi kaliteli iletişim

İnternet bağımlılığı ile mücadelede aile içi kaliteli ilişkinin önemi ortadadır. Ailenin çocuğa birebir ilgi ve sevgi gösterdiği vakitlere kaliteli zaman diyoruz. Ebeveyn bedensel, zihinsel ve duygusal olarak çocuğun seviyesine iner ve baş başa vakit geçirir. Anne-babanın birlikte zaman geçirmesi, çocuklarının merkezi sinir sisteminin, benlik saygısının ve temel güven duygusunun gelişimine olumlu katkıları olduğu belirtiliyor. Çocuğa “ben sana değer veriyorum” mesajı verilir. Kaliteli zaman geçirmek için her zaman özel bir zaman dilimi belirmeye gerek olmayabilir. Çocuğunuzla mutfakta yemek hazırlamak, market alışverişi yapmak, birlikte gezmek hem öğrenme hem de eğlenme fırsatı olabilir. Kaliteli zaman uygulamalarında anne ve babanın katılımı önemlidir. Kaliteli zaman geçirirken televizyon veya bilgisayar gibi seçenekler kullanılmamaya özen gösteren ebeveynler

çocuklarıyla iletişim, etkileşim ve paylaşıma önem vermeleriyle çocuklarını internet bağımlılığından koruyabilirler.