Merhabalar Sevgili Okurlar;

 

Bu hafta özellikle yazımı yazmak için bugünü bekledim.Neden derseniz sizindebildigiğiniz gibi geçen hafta Cumhurbaşkanımız ekonomik istikrar kalkanı paketi adı altında yayınlamıştı ve bu paketin içinde özeliikle kısa çalışma ödeneği ile işveren ve işçi için özellikle bu coronavirüsten etkilenen bazı sektör işletmelerimize kolaylıklar sağlandı. Bu kapsamda kısa çalışma ödeneği devreye alınacak, bundan faydalanmak için gereken süreçler kolaylaştırılıp, hızlandırılacak.Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici gelir desteği sağlanırken, işverenlerin de maliyeti azaltılacak. Aslında kısa çalışma ödeneği yeni bir düzenleme değil; İŞKUR çatısı altında uzun süredir uygulanıyor, ancak işverenler tarafından fazla bilinmiyor. Nedir bu kısa çalışma ödeneği ;

 

Kısa çalışma ödeneği nedir?

 

Kısa Çalışma Ödeneği de İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında sağlanan bir imkan olup, genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır. Bakanlar Kurulu kararı ile üç aylık süre altı aya kadar uzatılabilir.Kısa çalışma ödeneğine başvuru genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerin varlığı iddiasıyla işveren tarafından yapılmaktadır.

Bizim iddiamız ise zorlayıcı sebeplere dayanmakta. - Zorlayıcı sebep işverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine olanak bulunmayan, dışsal etkilerden ileri gelen, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan deprem, yangın, su baskını, salgın hastalık, seferberlik ve benzeri nedenler (covid19) anlaşılmalıdır.

 

Kısa çalışma ödeneğinden faydalanma koşulları nelerdir?

İşçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için, işverence Kuruma yapılan başvurunun uygun bulunmasının yanında, kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün içinde kesintisiz çalışmış olması ve son üç yıl içinde adına en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması gerekmektedir.Ayrıca zorlayıcı nedenlerle ödenek alınacak olunması halinde ödeneğe esas süre, İş Kanunun 24üncü maddesine göre işyerinde zorlayıcı sebeplerle işin bir haftadan daha uzun süre durması halinde bu süreden sonra başlamaktadır.

 

Koranavirüs salgınından olumsuz etkilenen işletmeler 23 Mart 2020 tarihinden itibaren kısa çalışma ödeneğinden yaralanmak için başvuruda bulunabilecekler.

Kısa çalışma başvuruları,İŞKUR’a işçiler adına işverenler tarafından yapılacak. İşçilerkısa çalışma talebinde bulunamaz.
Kısa çalışma başvurusında işverenin; genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışma süresinin önemli ölçüde azaldığını veya durduğunu belgeler ile kanıtlaması gerekiyor.

İş Müfettişlerince yapılan uygunluk tespiti sonucu işyerinin genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerden etkilendiğinin tespit edilmesi halinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanılabilecek.

Koronavirüsten olumsuz etkilendiği gerekçesiyle kısa çalışma talep eden işveren; buna ilişkin kanıtlarla birlikte Kısa Çalışma Talep Formu ile kısa çalışma yaptırılacak işçilere ilişkin bilgileri içeren listeyi bağlı olduğu İŞKUR biriminin elektronik posta adresine, elektronik posta göndermek suretiyle başvuru yapabilecek.

Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadar olabilecek.

Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde, çalışılmayan süreler için aylık olarak hesaplanır.Kısa çalışmanın günlük, haftalık veya aylık çalışma süresi içerisinde yapılacağı zaman aralığı işyerinin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak işverence belirlenecek.

İşçiye çalışmadığı süreler için , son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının `’ı kısa çalışma ödeneği ödenir. İşçinin kısa çalışma ödeneği aldığı süre için genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir. Söz konusu dönemde kısa ve uzun vadeli sigorta primleri aktarılmaz.

 

 ASGARİ ÜCRETLİ 1.752 LİRA ALACAK

 

Kısa çalışma ödeneği kapsamında çalışana, aylık prime esas kazancının günlük brüt tutarının yüzde 60’ı ödeniyor.Asgari ücretli bir çalışan bin 752 liraödenek alabilecek. Aylık brüt ücreti 4 bin lira olan bir çalışana ise 2 bin 381 lira ödenecek gibi gibi.Kısa çalışma ödeneği, çalışmadığı süreler için, çalışanın kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenecek. Ödemeler de PTT aracılığı ile yapılacak.Ayrıcaişeverenede destek var.Nedir bu destek;

 

İŞVERENE 75 LİRA ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ

Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi kapsamında asgari ücret desteği de verilecek. İşverenin çalıştırdığı işçi sayısına bakılmaksızın ve sektör ayrımı yapılmaksızın tüm çalışanlar için 75 lira asgari ücret desteği verilecek. Destek süresi de 12 ay boyunca uygulanacak. Destek, işverenlere ödeyecekleri sigorta priminden mahsup edilmek üzere günlük 2.50 lira, aylık da 75 lira olacak. Böylece 10 kişi çalıştıran bir işletme aylık 750 lira, 100 kişi çalıştıran 7 bin 500 lira, 500 kişi çalıştıran 37 bin 500 lira asgari ücret desteğinden yararlanacak. Asgari ücret desteği şartlarına göre işveren; 2019’da, prime esas günlük kazancı 128 liranın, aylık da 3 bin 840 liranın altında çalıştırdığı kişi sayısı kadar asgari ücret desteğinden yararlanacak.

 

Aşağıda İşkurSayfasındanda bakabilirsiniz ekteki formlar doldurulup elektronik posta yoluyla başvurular  yapılacak.Fazla geç kalmadan işverenler adına bu yazıyı yazdım.Bu zor süreçte devletin tanıdığı haklardan faydalanmanız dileğimle…

 

Kısa çalışma talep formunu indirmek için tıklayın.

Kısa çalışmadan yararlanacak işçilerin listesine ilişkin doldurulması gereken tablo için tıklayın.

Kısa çalışma başvurularının yapılabileceği e-posta adresleri için tıklayın.

Kısa çalışma ile ilgili açıklamaların yapıldığı makale için tıklayın.

Korona virüsün mücbir sebep sayılıp sayılmayacağı hakkındaki makale için tıklayın.

Egerkipdf açılmada sorun yaşıyorsanız https://www.iskur.gov.tr/isveren/kisa-calisma-odenegi sayfasına tıklayın.