Merhabalar Sevgili Okurlar

Bu haftaki yazımda son zamanlarda çok konuşulan vergi affı konusunu ele alacağım. 2020 yılı bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından yeni bir ekonomi paketi hazırlanıyor.Söz konusu yasa ile birlikte vergi ödemelerini yapmayanlara indirim gelecek.Vergisini ödemeyenlere kesilen cezaların ilk kez işlenip işlenmediğine bakılmaksızın indirim yapılacak ve indirim oranı yüzde 50 olarak belirlenecek.

Vergi afları bazen ekonomik(tahsilat oranının düşmesi)bazen mali,bazen idari ve teknik ve çoğu zamanda sınır ötesi operasyonlardan kaynaklı ve de siyasi nedenlerden dolayı bütçenin kaynak ihtiyacı artmakta.Bu nedenle de  af kanunları karşımıza çıkmakta.Kulislerde yazın yeni bir vergi affı yapılacağı konuşuluyor.Vergi affının gündeme gelmesinde de ekonomimizin bütçe açığından kaynaklandığı söz konusu.Nedir bu cari açıklar dersek ihtiyat akçesi,imar affı,bedelli askerlik bu yıl yok.Vergi tahsilatı düşük,bütçe açığı malum.Bu yüzden Ankara kulislerinde ekonomik durgunluk yüzünden ve de geçen yıl vergi tahsilatlarının azalması ve bütçe açığının kontrolden çıkması nedeniyle yeni bir vergi affının yapılacağı konuşulmakta.Eğer gerçekleşirse bu Türkiye’nin 36’inci,AKP İktidarının 10,’uncu vergi affı olucak.2018 yılında Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 31 Temmuz Son Fırsat başka yapılandırma yok demişti.

100 BİN LİRALIK CEZA 60 BİNE İNECEK

Düzenlemeyle ilgili örneğe göre, 100 bin TL resen KDV tarh edilmiş, 100 bin TL ceza kesilmiş ve buna ilişkin vergi ve ceza ihbarnamesi tebliğ edilmiş bir mükellef, vergi mahkemesinde dava açtıktan ve cezası onaylandıktan sonra istinaf sürecinden vazgeçerek düzenlemeden yararlanabiliyor. Toplamda 200 bin TL borcu olan mükellefe bu durumda toplamda 175 bin TL (100 bin TL vergi ve 75 bin TL ceza) tahakkuk edecek, 25 bin TL'lik ceza silinecek. Mükellef, kanun yolundan vazgeçme dilekçesini 2 Kasım 2020 tarihinde verdiği için son ödeme tarihi 2 Aralık 2020 olarak belirlenecek. Borçlu mükellef, son ödeme günü olan 2 Aralık 2020'ye kadar tahakkuk eden vergi tutarının tamamı olan 100 bin TL'yi, 100 bin TL vergi üzerinden hesaplanacak gecikme faizini ve tahakkuk eden ceza tutarının (75 bin lira) yüzde 80'ini (60 bin lira) ödemiş olacak. Mükellefin bu tutarları birlikte ödemesi halinde ceza tutarının yüzde 20'si olan 15 bin lira da ayrıca indirilmiş olacak.

PEKİ YA DÜRÜST MÜKELLEFLERE GELİNCE;

Vergi görevlerini yerine getiren  düzenli ödeyen mükelleflerin tepkisi ve yaklaşımı göz ardı edilmemelidir diye düşünmekteyim.Yazımın devamını haftaya bu konu hakkında devamını getireceğim.

Herkese iyi okumalar dilerim…