Merhabalar.Bu yazımdada kira gelirine ilişkin bir takvim yılı içerinde elde ettiğiniz (2019 yılı içeirsinde) kira gelirlerinizi bu ayda düzenlenmesi ve verilmesi  gereken beyanname hakkında sizlere bilgilendirmeler yapacağım. Evi ve iş yeri kirada olanların 2019'da elde ettikleri kira geliri için beyanname verme dönemi başlıyor.1-31 Mart arasında vergi beyannamesi verilecek.Kira gelirleri için istisna tutarı 5.400 lira olarak belirlendi. Yani 5.400 liranın (ayda 450 liranın) altındaki kira geliri için beyanname verilmeyecek. Kira gelirine ilişkin beyanlar hazır beyan sistemi üzerinden yapılıyor.Ödeme olarak mart ve temmuzda iki taksitte ödeyebiliyotrsunuz.

İki farklı beyan yöntemi  vardır.

Kira gelirini beyan ederken 2  yöntemden ('Götürü Gider' ve 'Gerçek Gider Yöntemi) biri seçilecek. Yöntem seçimi ödenecek vergi tutarı açısından çok önemli! Götürü gider yönteminin seçilmesi halinde '2 yıl' boyunca bu yöntem değiştirilemeyecek. Avantajı ise gayrimenkulünüzle ilgili 1 kuruşluk masraf yoksa dahi indirim hakkı sağlaması. Götürü Gider'de indirim oranı yüzde 15. Bir başka deyişle kiradaki evle ilgili hiçbir gideriniz yoksa 'götürü gider' yöntemiyle yüzde 15 indirim hakkınız var.Gerçek gider nedir dersenizde gayrimenkulunizle yaptığınız harcamaları belgelendirmeniz olucaktır.Nedir bunlar taşınmaza ait sigorta giderleri, Amortisman giderleri, kiraya verilen gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri, onarım, idare giderleri, sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar, ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle belediyelere ödenen harcamalara katılma payları gibi gibi..

Ya peki Beyanname verilmezse ne olucak derseniz;

Kira gelirini beyan etmeyenlerden, ödemedikleri vergi, cezalı ve faiziyle alınıyor. Beyanda bulunmayanlar ayrıca 5.400 liralık konut kira geliri istisnasından yararlanamıyorsunuz.Bazen evden çıkamayacak derecede yada bilemeyen yaşlılarımız hastalarımız oluyor.Bu kişiler için devlet evde hizmet vermekte. 60 yaş üzeri, engelli, okuma-yazma bilmeyen ve hastalara talep edilmesi durumunda vergi memuru gönderiliyor. Bunun için Maliye'den randevu alınabiliyor.

Mesela birde ne kadar sürelik gelir ettiğinizde önemli. Ev 4 ay boş kaldıysa ve 8 ay kira geliri varsa 8 aylık kira geliri beyan edilecek.

Akraba, arkadaş oturuyorsa ya peki?

Bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılan gayrimenkullerin emsal kira bedeli, bu gayrimenkullerin kirası sayılıyor. Çünkü herkesin bu gerekçeyi ileri sürerek devlete vergi vermemesi ihtimali var. Bazı akrabalık ilişkisi söz konusu ise emsal kira bedeli uygulanmıyor. Diğer bir deyişle anne, baba, büyükanne, büyükbaba, kardeş, çocuk ve torunların kullanımına tahsis edilen konut için emsal kira bedeli ödenmiyor. Kaynana bu sayılanların dışında. JAyrıca amca, dayı, hala, teyze gibi kişiler de evde bedelsiz oturursa vergi ödemek gerekiyor. Keza arkadaşlar da kira bedeli ödemek zorunda.

Birde başka bir uygulama oalrak yeni ev aldıysanız diyelim;

Son 5 yıl içinde evalıp kiraya verenler 'Gerçek Gider Yöntemi'yle satın alma bedelinin yüzde 5'ini kira gelirinden düşebilir. Örneğin; 2018'de 200 bin liraya aldığınız evden 2019'da 10 bin lira kira tahsil ettiniz. 200 bin liranın yüzde 5'i olan 10 bin lirayı kira gelirinden düşerek vergiden kurtulabilirsiniz. Yüzde 5'lik indirim, sadece bir konuta uygulanabilir. İşyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller, yüzde 5'lik gider indiriminden yararlanamaz.

KISA VE ÖZE GEÇECEK OLURSAK;

* Kira beyannamesinin hazır beyan sistemi üzerinden (https://intvd.gib.gov.tr/hazirbeyan/) vermek mümkün.

* Kira gelirlerinin vergisi, mart ve temmuzda olmak üzere iki eşit taksitte gib.gov.tr üzerinden ödenebiliyor.

* Kiraya verilen gayrimenkul, kiracı tarafından hem konut hem de işyeri olarak kullanırsa (home-office) elde edilen kira kazancına konut istisnası uygulanmaz.

* Depozito kira geliri sayılmaz.

* Boş olan ve kira geliri elde edilmeyen gayrimenkuller için beyanname verilmesine gerek yok. Ama bağlı olunan vergi dairesine bilgilendirme yapılmalı.

* Tapu sahibi başka kişi, kirayı elde eden başka biri olması durumunda tapu sahibinin beyanname vermesi gerekiyor.

*2019 yılı içerisinde tahsil etmiş olduğu toplam mesken kira geliri 5.400,00 TL, işyeri kira geliri 40.000,00 TL üzeri olanlar beyanname vermek zorundadırlar.

*Bu istisna sadece tek mesken için uygulanacak olup birden fazla mesken kirası elde edenler için istisna kira gelirleri toplamına bir defa uygulanacaktır.

*Mesken veya işyerinde birden fazla kişinin ortak olması halinde ise bu konuttan elde edilen kira geliri için her bir ortak söz konusu istisnadan ayrı ayrı yararlanabilir.

*Sadece mesken kira geliri elde etse bile ticari, zirai veya mesleki kazancından dolayı mükellefiyeti bulunanlar istisnadan faydalanamazlar.

*İşyeri ve mesken kirası elde edenler götürü veya gerçek gider yöntemini seçebilirler. Fakat götürü gider yöntemini seçen mükellefler 2 yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine geçemezler.

*Götürü gider yöntemini seçenlerin kira gelirinden istisna düşüldükten sonra oranında indirim uygulanır.

*Gerçek gider yöntemini seçenler sahibi bulunduğu gayrimenkulü kiraya verip, kendisi de kirada oturuyorsa 2019 yılı içinde     ödediği kira tutarını gider olarak yazabileceklerdir.

*Gerçek gider yöntemini seçenler kiraya verdikleri gayrimenkuller için yapılan borç ödemelerinin sadece faiz kısmını gider olarak yazabilirler.

*Gerçek gider yöntemini seçenler sadece kiraya verilen gayrimenkulleri için elde ediliş tarihinden itibaren 5 yıl boyunca iktisap bedelinin %5'i tutarında gider olarak gösterebilirler.

*Gerçek gider yöntemini seçen mükellefler yaptıkları giderlerle ilgili belgeleri 5 yıl boyunca saklamak ve istendiğinde ibraz etmek zorundadırlar.

*Mükellefler 01.01.2019 – 31.12.2019 dönemine ait beyana tabi kira gelirini 2020 yılı Mart ayının 1-31. günü akşamına kadar beyan etmek zorundadırlar.

2*019 yılında elde edilen kira gelirlerinin; 2020 yılı içerisinde birinci taksit 31 Mart 2020 ve ikinci taksit 4 Ağustos 2020 tarihleri olarak iki eşit taksitte ödenmesi gerekir.

*Ödemelerini, anlaşmalı bankalardan,  herhangi bir vergi dairesinden veya kişiye özel bilgiler girilerek www.gib.gov.tr üzerinden kredi kartı ile elektronik ortamda ödeyebilirler.

*Sadece kira geliri elde eden 60 yaş üzeri mükellefler ile engelli mükelleflerden yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanların, bağlı oldukları vergi dairesini veya Vergi İletişim Merkezini (VİMER) arayarak randevu almaları halinde adreslerine gidilerek beyannamelerin doldurmalarına yardımcı olunacaktır.

 

 

Size örnekte vericeğim.

GÖTÜRÜ GİDER UYGULAMA ÖRNEĞİ:

Aylık Kira

Yıllık  Kira

İstisna

indirim

İndirim sonrası

Damga Vergisi

Toplam  Vergi

750

9000

5400

540

459

89,1

548

1000

12000

5400

990

841

89,1

930

 

GERÇEK GİDER UYGULAMA ÖRNEĞİ:

Aylık Kira

Yıllık  Kira

İstisna

İndirilecek Gider

İndirim sonrası

Damga Vergisi

Toplam  Vergi

750

9000

5400

2000

240

89,1

329

1000

12000

5400

2750

577

89,1

666

 

 

 

 

 

O zaman ne diyoruz  vergi paraları bize: yol, okul, hastane, okul, köprü olarak geri döner diyip JJ vergi boynumuzun borcudur diyoruz.. :) Herkese iyi okumalar.