Gazeteci Nail Azbay, "Afyon Lezzet Festivali’nde İlk Kez Olacaklar ve Olmayacaklar" başlıklı bir yazı kaleme aldı. İşte o yazı...

Vali Mustafa Tutulmaz ve Burhanettin Çoban dönemindeki uyum ve inanç, Afyonkarahisar mutfağını dünyaya tescil ettirmişti.

UNESCO’nun Gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil olmamız kısaca bu anlama geliyor.

Mehmet Zeybek’in beş yıllık döneminde de bu etiketle birlikte festivaller düzenlendi.

CHP'li Belediye Başkanı Burcu Köksal, AK Parti döneminde şehre kazandırılan bu geleneğe sahip çıkarak bu yıl yeni bir festival düzenliyor.

6’ncısı düzenlenecek olan Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivali için geri sayım başladı.

27-29 Eylül tarihleri arasında, üç gün sürecek bu festivalde neler olacak, neler olmayacak?

Bu sorunun yanıtını, festivalin “beyin takımında” olan Belediye Meclis Üyesi ve aynı zamanda Kent Konseyi Başkanı Ahmet Akkent’ten dinledim.

**

Festivalin Önceliği Ne? 

Ahmet Akkent, 160 yıldır bu şehirde lokum üreten bir firmanın sahiplerinden biri.

Yaklaşık iki asırlık bir tecrübenin temsilcisi, sektörün içinden biri.

Dünyanın pek çok noktasına Afyon lokumu gönderen biri.

Kendisine festivalde neler olacağını sordum.

Beni fabrikasına davet etti; ertesi gün gittim.

Esnaf işi simit, peynir, domates ve zeytinle bir kahvaltı yaptık.

Eşi Melike Hanım da bize eşlik etti.

Ahmet Bey anlattı, ben dinledim.

Öncelikle şunu söyleyeyim: Bu festivalin bir dönem simgesi haline gelmiş olan dana pişirme etkinliği bu sene olmayacak.

Ahmet Akkent’in deyimiyle, nereden geldiği belli olmayan firmaların katıldığı bir festival değil, tanıtımın ön planda olduğu ve hijyenin korunduğu bir festival hedefleniyor.

Whatsapp Image 2024 09 16 At 07.10.48

**

101 Metrelik Lokumu Hangi Firmalar Yapacak?

Bu sene festival sadece Motor Sporları Merkezi'nde olmayacak, şehir de bu festivale dahil olacak.

Uzun Çarşı’da 101 metrelik lokum yapılacak.

Guinness Rekorlar Kitabı’na girebilmek için, şehrin altı lokum markasının personeli yan yana gelerek bu lokumu yapacak.

Akkent, Altınay, Alko, Hacı Kadir, Lokum Atölyesi ve Gönbeler Lokum, bu işte elini taşın altına koyan firmalar.

Bu firmaların çoğu, önceki yıllarda düzenlenen festivallere katılmamış firmalar.

Bu açıdan, bu seneki festivale yerel markalarımızın katılması, festivalin ruhu ve sürdürülebilirliği açısından çok kıymetli.

Bu durumu, Ahmet Akkent’in bireysel gayretlerinin bir meyvesi olarak nitelendirebiliriz.

Dev Bakraçtan Vinçle Alınan Manda Kaymağı Hedefi

Ahmet Akkent’ten, bu festival kapsamında her sene yeni bir rekor denemesi yapılacağını öğrendim.

Kendi mütevazı düşüncelerimi de paylaştım.

Sohbet esnasında fikirler ve düşünceler gelişti.

Bir sonraki yıllarda, dev bir bakraç içerisinden vinçle alınan dünyanın en büyük manda kaymağı rekor denemesine şahit olabiliriz.

**

Festivalden Uzak Duran Meşhur Markalarımız(!)

Bu arada, şehirde önünde kuyruk olan bazı esnaflarımız, bu şehrin tanıtımıyla para kazanan ünlü yemekçilerimiz ve tatlıcılarımız, bu festivalden olabildiğince uzak duruyorlar.

Tanıtımdan en çok payını alan bu esnafların, bu şehrin tanıtımı söz konusu olduğunda başlarını kuma gömdüklerini bu yıl da görüyoruz.

Vakti geldiğinde onları da kaleme alacağız ve yorumu halkımıza bırakacağız.

Bugün olmayanları değil, olanları yazacağız.

Devam edelim...

**

Tonlarca Patates Kızartılıp Halka Dağıtılacak

Sadece şekerlemeciler değil, et sektöründeki yerel markalar da bu yıl festivale ilgi gösteriyor.

Bu yıl ilk kez Cumhuriyet Sucukları festivalde yer alacak.

Et Enfes ve Kolaylı gibi önemli markalarımız da festivalde olacak.

Atakey, tonlarca Afyon patatesi getirip kızartacak ve halka dağıtacak.

Yumurtacılar da festivalde olacak.

**

Şehirlerinin Mutfakları İle Geliyorlar

Festivale 24 ülke davet edilmiş.

İsveç’in Östersund şehri bu daveti kabul etti ve kendine özgü lezzetlerle Afyon’da olacak.

Türkiye’den de çeşitli belediyeler bu organizasyona katılacak.

Ankara, Adana ve Eskişehir Büyükşehir Belediyeleri, şehirlerinin mutfakları ile Afyonkarahisar’da olacaklar.

Festivalde Öne Çıkacak Anlar… 

Gastro Afyon Lezzet Festivali’nde, fırında dana yanak, tandır çorbası ve nohutlu işkembe gibi lezzetler ön planda olacak.

Yine, Anıtkaya ve İhsaniye bölgelerinde ünlü olan sucuk gömme yapılacak.

Atatürk'ün sevdiği yemekler köşesi oluşturulacak.

Yabancı şeflerin yarışmaları olacak.

Ünlü şeflerden Afyon mutfağına inovatif çalışmalar yapılacak. Örnek olarak haşhaş, kaymak, patates, bal kabağı, et ve vişne kullanılarak yeni inovatif yemekler yapılacak.

Hangi Ünlü Şefler Gelecek? 

Türkiye’nin ünlü şefleri de festival kapsamında Afyon’a gelecek.

MasterChef jürisinde yer alan Somer Sivrioğlu, bunlardan biri.

Yine, MasterChef’in önceki yıllardaki yarışmacılarından Sefa Oktay Kılıç ve geçen yılın şampiyonu Esra Tokelli de Afyon’da yer alacak.

İşte Afyon’a gelen ünlü şeflerin tam listesi:

- Somer Sivrioğlu

- Sefa Oktay Kılıç

- Esra Tokelli

- Rafet İnce

- Eyüp Kemal Sevinç

- Doğa Çitçi

- Hazer Amani

- Cüneyt Asan

- Harun Raşit Dönmez

- Özlem Mekik

- Erdem Dirbali

- Emrah Köksal Sezgin

- Erkan Yeşil

- Bedri Usta

- İzzettin Oral

- Kemal Can Yurttaş

- Neclan Karakaş

- Şenol Demirtaş

- Bülent Tokatlı

- Ayten Saner

- Yıldız Öz Samaha

- Yunus Emre Akkor

Masterchef Yarismacisi Esra Tokelli 28 Yillik Anisini Anlatti Somer Sef Duygulandi Pynk

 **

Son Söz…

Ahmet Akkent’e sohbet esnasında, Gastronomi etiketinin alınmasında emeği olan o dönemin valisi Mustafa Tutulmaz’ın da bu festivale davet edilmesinin çok şık olacağını söyledim.

Düşüncemi çok beğendi, davet götüreceklerini söyledi.

Bence bu etiketin kazandırılmasında emeği bulunan eski Vali Mustafa Tutulmaz da, eski Başkan Burhanettin Çoban da, bu etiketle birlikte beş yıldır festivali yürüten Mehmet Zeybek de davet edilmeli.

Her birine emekleri için teşekkür edilmeli.

Ahmet Akkent’e verdiği bilgiler için teşekkür ediyorum.

Bugünlük bu kadar...