Merhabalar.Bu yazımda Ülkemizin önceki senelere nazaran gitgide artan,son zamanlarda gelişen,bilhassa Suriye İdlib de yaşanan davada ateş altında kalan sivillerin Türkiye sınırına doğru yönelmeleri saldırılar nedeniyle son 6 günde 148 bin sivil daha evlerini terk ederek sınır içlerine yerleşerek  göç ettiler.Ve sonuçlarına baktığımızda insanlar geçimlerini sağlamak için çalışmak zorundalar.

İşte bu anlamda  işverenlerimizin çalıştırmayı düşündüğü Yabancılar için çalışma başvuru ve koşulları hakkında biraz bilgiye dokunacağım

Yabancıların  çalışma izni başvuruları, yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti   Büyükelçiliklerine, yurt içinde ise doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılmaktadır. Çalışma izni başvurularının elektronik ortamda yapılması ve ayrıca kâğıt üzerinde imzalanarak resmi başvurunun Bakanlığa ulaştırılması gerekmektedir.

 Çalışma iznini verecek makam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’dır. Bakanlık, usulüne uygun olarak yapılan başvuruları, belgelerin tam ve eksiksiz olması şartıyla, en geç 30 gün içinde sonuçlandırır. Bakanlık çalışma iznini belge olarak düzenler. Çalışma izni başvurusunun, 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu ve Yönetmeliğinde belirlenen usul ve esaslara uygun olarak yapılmaması halinde ise başvuru dosyası işlemden kaldırılır.

 YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİN BAŞVURUSU NASIL ve NEREYE YAPILIR?

Çalışma izni başvurusu, Türkiye’de 6 aylık oturma izni alanlar yurt içinden, oturma İzni olmayanlar ise yurt dışından yapılabilmektedir,

‘E- izin uygulamasına ‘https://ecalismaizni.csgb.gov.tr’ adresi ile bağlandıktan sonra

Kullanıcıların sayfaya giriş yaparken kullanacakları ‘e-Devlet’ ve ‘Elektronik İmza (Web start)’ seçenekleri yer alır,

Kullanıcı, ‘E-Devlet ‘seçeneği ile giriş yapmak istediğinde görseldeki sayfada yer alan‘ E-Devlet ile Giriş’ butonunu seçerek ‘ E-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi’  Sayfasına yönlenir.’

 TÜRKİYE’DE OTURMA İZNİ OLAN YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİN BAŞVURULARI

Türkiye’de en az 6 aylık oturma izni olan yabancılar çalışma izni başvurusu yapabilirler,

Türkiye’de en az 6 aylık ikamet izni almış ve bu süresi bitmemiş olan yabancının,

İşvereni veya danışman firması tarafından KEP adresi ve elektronik imza ile online olarak,

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çalışma izin başvurusunda bulunabilmektedirler.

 

TÜRKİYE’DE OTURMA İZNİ OLMAYAN YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİN BAŞVURULARI

Türkiye’de oturma izni olmayan yabancıların, yurt dışından yapacakları çalışma izin başvuruları,

Yabancının vatandaşı olduğu veya daimi ikamet ettiği ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğuna yapılabilmektedir,

Konsolosluk bu başvuruyu doğrudan Bakanlığa iletir,

Yurt dışından yapılan başvuruya ilişkin işlemler konsolosluk ve Bakanlık tarafından elektronik ortamda yürütülmektedir,

Yabancının yurt dışında temsilciliğe başvuru tarihini takip eden 10 iş günü içerisinde Türkiye’deki işverenin de elektronik başvuru yapması ve başvuru için istenilen belgeleri Bakanlığa ulaştırması gerekmektedir,

Yabancılar, çalışma izninde belirtilen süre kadar Türkiye’de kalıp çalışabileceklerdir,

Buna göre çalışma izni yabancıya, hem Türkiye’de ikamet etme hem de çalışma hakkı sağlamaktadır..PEKİ İŞVEREN AÇISINDAN GEÇEN DİĞER SÜREÇLER ;

Yabancı ve işveren arasında bir iş sözleşmesi imzalanır.

İşveren veya yetkilendirdiği e-bildirge kullanıcısı,e-devlet üzerinden Yabancıların Çalışma İzni  Otomasyon sisteminde e-imzası ile işyeri kaydı oluşturulur.

İşveren ‘’Başvuru Yap’’ menüsüne girerek ‘’Uluslararası Koruma’’ Sekmesinden istenen bilgi ve belgeleri  doldurur ve sisteme yükler.E-İmza İle onaylayarak başvuruyu tamamlar.

Başvuruyu Bakanlık olumlu değerlendirmesi halınde tarafınıza çalışma izin harcıve değerli kağıt bedeli ilgili banka hesaplarına ayrı ayrı yatırılır.

Yabancı adına düzenlenmiş olan çalışma izin kartı PTT Kargo ile işyeri adresine gönderilir

İşveren yabancının çalışma izni onay tarihinden itibaren 30 gün içinde bağlı bulunduğu SGK’ya başvurarak sigortalı işe giriş bildirgesi verir.

Yabancıya ödenecek ücret en az  asgari ücret tutarıdır.

 

ÇALIŞMA İZNİ OLMAKSIZIN ÇALIŞAN İŞÇİ VE İŞVERENE UYGULANACAK CEZAİ MÜEYYİDELER

 2020 yılı itibarıyla;

Çalışma izni olmaksızın bir işverene bağlı olarak çalışan yabancıya 4.323,00  TL,

 Bağımsız çalışan yabancıya 8.650,00  TL olup,

Yabancı çalıştıran işveren veya işveren vekiline her bir yabancı için 10.812,00  TL idari Para cezası verilir.

 

Belirtilen fiillerin tekrarı halinde idari para cezaları bir kat artırılarak uygulanıyor ve çalışma izni bulunmadan çalıştığı tespit edilen yabancılar sınır dışı edilmek üzere İçişleri  Bakanlığı’na bildiriliyor.

Kaçak yabancı çalıştıran işverenler, ayrıca yabancının ve varsa eş ve çocuklarının konaklama giderleri ile ülkelerine dönmeleri için gerekli masrafları ve gerektiğinde sağlık harcamalarını da karşılamak zorunda kalıyorlar.

Yabancı işçi çalıştırma izin belgesi alma usul ve esasları ile, izin belgesi almadan yabancı işçi çalıştırılması durumunda hem işçiye hem de işverene uygulanacak cezai müeyyideleri yukarıda açıklamaya çalıştımAyrıca çalışma izni olmayan yabancıların çalıştırıldığının tespiti halinde işverenler bakımından ciddi külfetleride olup işyeri kapamaya kadar gidilebilir.Bu bakımdan işverenlerin, çalışma izni olmayan yabancıları çalıştırma konusunda gerekli tedbirleri almaları kendi menfaatlerine olacaktır..

 

Bu yaşanan olayların son bulması biran evvel çözüme ulaşmaları dileklerimle,

’’Herkese iyi okumalar dilerim’’..