Gazeteci Nail Azbay’ın canlı yayında sorularını yanıtlayan CHP’li Seyit Torun, özetle programda şunları söyledi: 

AFYON HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL

Afyonkarahisar gerçekten hak ettiği yerde değil. Zaman zaman ben 94 yılından bu yana yerel yönetimin içindeyim. Ordu’da Ulubey Belediye Başkanlığı yaptım. Afyonkarahisar uğrak noktalarımızdan oldu. Ben daha gelişir diye bekliyordum. 800 binli nüfuslardan 730 binlere gerilemiş. Gelişmişlikte 50’nci sıralara gerilemiş. Bulunduğu lokasyon çok önemli. Pazara çok yakın. Rekabet gücü çok yüksek. Geçmişte iktidara çok büyük destek vermesine rağmen gördüğüm manzara beni mutlu etmedi.Beldeler kapandı. Afyon’a hizmet gelmedi. Göletler yapıyoruz dediler. Ama şu anda bir çoğunda sorun var. Afyonlu hemşerilerim bu iktidara verdiği desteğe karşı gerekli desteği görememiş.  

GÜNEY BELDESİ SEÇİMLERİ

Aslında 2014 yılında belde hüviyetini kaybetmiş. O gün görevde olanların bir sorumluluğu var. Orada nüfusu kaybetmişsen demekki başarılı değilsin. Beldenin kapanmasını sağladıysan başarılı değilsin. Nüfus kaybı yüzünden belde kapatılmış. O gün ona sebep olanların hiç bir sorumluluğu yok mu? Bunun şimdi karşılığı yok mu? Şimdi tekrar iddia sahibi haline gelmişler. Belde vasfını kazanmaları noktasında Bucu vekilimizin çok büyük mücadelesi oldu. Bizde tanık olduk mecliste. İl başkanımız aynı şekilde. Sürekli beldede etkinlikler düzenleyerek oranın tekrar belde olması yönünde çalışmalar yaptı. Verilen çalışmalar sonucunda şimdi tekrar belde oldu. Dokunduğumuz her yurttaşımız bu hakkı teslim ediyor. Buranın belde olması için sizin çabanızı biliyoruz. Bunu sandıkta göstereceğiz diyorlar. Faruk Başkanımızda oranın sevilen bir insanı. 

KAPANAN BELDELER HIZLA NÜFUS KAYBETTİ

Biz şu anda yerel yönetimler politikamızı oluşturuyoruz. Bu ülkenin kaynakları israf ediliyor. Eksiklikler nedeniyle vatandaşımız gerekli hizmeti alamıyor. Ben bir il belediye başkanlığı yaptım. Ardından benim ilim olan Ordu büyükşehir yapıldı. Yaklaşık 72 beldemiz kapandı. O kapanan beldelere baktığımızda 6-7 bin nüfuslu belde mahalle oldu.Şu anda o bölgeler 1500-2000 nüfusa düştü. Çünkü hizmet alamadı. Beldede seçtiği insandan hesap sorma hakkı vardı. Benim suyum neden akmıyor diyordu. Şimdi nerden bulacak büyükşehir belediye başkanını. Amerikan kasabaları gibi terk edilmiş yerlere dönüşmüşler. Biz bunu doğru bulmuyoruz. 

KAPAT GİTSİN İLE SORUNU ÇÖZEMEZSİN

Görev ve yetkilerini nüfusuna göre ayarlarsınız. Senin görevin belde belediyesi. Senin görevlerin şunlar dersin. Varsa büyükşehirin yaptığı hizmet onun takibini yapacaksın. Hizmeti yerinden verirseniz, çözümü kolaylaştırırsınız. Beldelerin kapatılması yanlış bir şey. Eskisi doğru muydu? Oradada eksiklikler vardı. Onuda kabul etmek lazım. Belediye her şeyi yapmaya kalkıyor, borçlanıyor ve altından kalkamıyor. Oda bazı sorunlara yol açıyordu. Ama burada bir sorun var bu olmuyor kapat gitsin demek doğru değil. Sorun varsa çözüm üret. Onu işler hale getir. Burası borçlandı hizmet üretemiyor diyerek kapat gitsin dediler Türkiye’yi mahvettiler bu anlayışla. Aynı şekilde Hıfzıssıha’yı kapattılar. Orada bir çok aşı üretiliyordu. Şimdi koronavirüsle karşı karşıya kaldık. Yurt dışından aşı getirmek için uğraşıyoruz şimdi. Bunlar fırsa bulsalar muhtarlıklarıda kapatacaklar. Böyle bir yasayı hazırladılar. Ama cesaret edemediler. 

FRANSA’DA 30 BİNDEN FAZLA BELDE BELEDİYESİ VAR

Eğer siz temsil gücünü artırırsanız daha iyi hizmet verirsiniz. Bugün Almanya’ya bakın, Fransa’ya bakın, İsviçre’ye bakın. Fransa’da 30 binden fazla belde belediyesi var. Almanya’da 17 bin belediye var. 800 nüfuslu belediyeler var. İsviçre’de 6 bni 700 belediye var. Yetkisini vermiş, vatandaş hizmete yerinden ulaşıyor. 

BELDELERİ YENİ FONKSİYONLARIYLA YENİDEN AÇACAĞIZ

Güney’i kapattılar. Kim oraya yatırım getirebildi. Biz kesinlikle beldeleri yeni fonksiyonlarıyla açacağız. Yerinden yönetimi mutlaka oluşturacağız. Kaynaklarınıda aynı şekilde aktaracağız. Sistem oturur. Başlangıçta sıkıntılar olabilir. Ama zamanla oturur. Çünkü biz ne yapacağımızı biliyoruz. Kaynakları nasıl dağıtacağız, belediyenin yetki ve sorumluluklarını biliyoruz. Hangi hizmeti üretecek bunu biliyoruz. Bunu sağladığımızda sistem bir makinanın dişlileri gibi böyle tıkır tıkır işleyecek. Siz ordaki vatandaşı hizmetten yoksun yapamazsınız. Bunu yaparak demokrasiyi ortadan kaldırıyorsunuz. Kendi yönetimini kendi tercihi ile insanlar seçebilmeli. Gelişmiş ülkeler yerinde demokrasiyi güçlendirmişler. Kaynakları ona göre oluşturmuşlar. Kaynaklar hem giderken hem gelirken heba olmuyor. O yörede olan insan o yörenin sorununu daha iyi bilir. Ama merkezden gelen yatırım ben yaptım oldu diyorsunuz. Onlarda kullanılmıyor. Türkiye’de ciddi kaynak israfı var.yapılan yatırımları yerinde değerlendirmek lazım. Vatandaşın önceliğini belirlemek lazım. 

ERKEN SEÇİM KONUSU

Ben tarih vermem doğru olmaz. 2023’ü bulmaz. 2022’nin yarısını geçmez diyorum. 

AFYON POSTASI’NDA BULUŞTULAR

Yayın öncesinde Cumhuriyet Halk Partisi’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Ordu Milletvekili Seyit Torun, Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal ve İl Başkanı Yalçın Görgöz, Afyon Postası Sahibi Nail Azbay ile gündeme ilişkin konuları masaya yatırdılar.