Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, mobilya imalatçılarının, üretimde kullanılan hammaddelerin son bir yıldaki fahiş fiyat artışı nedeniyle batma noktasına geldiğini ifade etti. 

İÇ PİYASADA MALZEME BULUNMUYOR..!

Mobilya imalatında büyük sıkıntılar yaşandığının önemle altını çizen Milletvekili Köksal, “Hammadde fiyatlarının sürekli yükselmesinden dolayı imalatçılar müşteriye en fazla 3 günlük fiyat verebildiklerini söylüyor. Mobilya imalatında kullanılan hammadde ihraç edildiği için iç piyasada malzeme bulmakta zorlandıklarını buldukları malzemenin de fiyat olarak yüksek olduğunu ifade eden mobilyacılar, bu yüzden mobilya imalatında maliyetin sürekli arttığını belirtiyorlar.” şeklinde konuştu. 

İMALATÇILARIN EN ÖNEMLİ SORUNLARIN BİRİ TÜRKİYE’DE ENDÜSTRİYEL AĞAÇ ÜRETİMİ OLMAMASI

“Mobilya imalatçıları açısından Türkiye'deki en önemli sorunlardan biri endüstriyel ağaç üretimi olmamasıdır.” diyen Köksal, “Bu yüzden yurtdışından talaş ve yonga ithal edilmekte, yonganın %80'i ABD ve Rusya'dan geliyor. Sadece %20'sini biz üretiyoruz. İşte bu yonga ve talaşın preslenmesi ile MDF yapılıyor. Yapılan bu MDF de şuanda çoğunlukla yurtdışına ihraç ediliyor. MDF'ye 2006-2020 yılları arasında % 46,4 zam yapılırken 2020-2021 yılları arasında %110 zam yapılmış. 2020 yılında 1 plakası 278 lira olan MDF’nin 2021 yılında 1 plakası 670 liraya yükselmiştir. Bu yüzden mobilyanın üretim maliyeti artmış. Hal böyle olunca da mobilya imalatçıları iş yapamaz hale gelmiştir.” ifadelerini kullandı. 

BÖYLE GİDERSE BİRÇOK ESNAF DAHA KEPENK KAPATMAK ZORUNDA KALACAK

İç piyasaya yeteri kadar hammadde ayrılmadığını dile getiren Köksal, “Hammaddenin büyük çoğunluğunu niçin ihraç ediyoruz? İç piyasaya yeteri kadar hammadde niçin ayrılmıyor? Ayrıca mobilya boyalarına haftalık yapılan zamlarda imalatçıların belini bükmüş durumda. Mobilya imalatçılarının hammadde sıkıntısına ve boyalara yapılan zamlara çözüm bulunmazsa korkarım birçok esnaf daha kepenk kapatmak zorunda kalacak.” dedi.

Editör: TE Bilişim