İYİ Parti İl Başkanı Muhammet Mısırlıoğlu ve yönetimi STK ziyaretleri kapsamında Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Göbel’i, Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Pala’yı, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çankaya’yı, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Mahir Burhan’ı ziyaret ederek üreticinin sorunlarını dinlediler.

İYİ Parti’den yapılan açıklamada şu açıklamalara yer verildi:

AFYON’DA İNEK SAYISI 3 BİN AZALDI

Başkan Göbel: “Üretici zor durumda. Yılbaşından bu güne 6 ay içerisinde üyelerimizde kayıtlı inek sayısı 3 bin azaldı. Bu da her ahırda 2 ineğin kesime gittiğini gösteriyor. Dolayısıyla gelecek yıl alınacak buzağı sayısı ve süt miktarı azalacaktır. Kesilen bu hayvanlar çoğunlukla yem, mazot ve diğer tarım girdilerini karşılamak için kesildi. Üretim olmayınca et, süt fiyatlarının düşmesi mümkün değil. Girdi fiyatları mutlaka düşürülmelidir. Ülkemizin verimli toprakları hiçbir ülkede yok. Neden üreticiye tohum dağıtılıp buraları ekin biçin demediler. Ülkemizde hayvancılık sektörü yıllarca ihmal edilmiştir. Yanlış ekonomi politikaları ve krizlerin etkisiyle et ihraç ederken et ithal eder hale gelinmiştir. Mezraların üretime açılması hayvancılığın gelişmesinde en büyük etken olacaktır. Hayvancılığın geliştirilmesi için bölgesel özelliklerde göz önüne alınarak, özel bir teşvik sistemi uygulanmalıdır. Verimliliği ve kalite artışını özendirecek şekilde ve ürün bazında üreticiyi entegre hayvancılığa yöneltecek bir teşvik sistemi getirilmeli, yem bitkileri üretiminde tohum, ilaç, gübre, mazot gibi girdilerde maliyet azaltıcı uygulamalar hayata geçirilmelidir.” dedi.

UTANCIMDAM KÜÇÜKBAŞLARI ELDEN ÇIKARMADIM

Mehmet Pala: “Birliğimiz yıllardır görev yapmakta. En büyük sivil toplum örgütlerinden bir tanesi olmamıza rağmen bu günü kadar hiçbir Siyasi Parti temsilcisi gelip nasılsınız, bir derdiniz, sorununuz var mı diye kapımızı çalmadı. İlk defa İYİ Parti heyeti geldi. Sizlere bu konuda çok teşekkür ediyorum. Hayvan yetiştiricisi zor durumda. Hayvancılık bitmek üzere. 650 bin hayvan sayısı 400 bin sayısına düştü. Ben kendi hayvanlarımı elden çıkardım. Küçükbaş hayvanlarımı birlik başkanı olmam nedeniyle utancımdan elden çıkarmadım. Ama nereye kadar dayanacağız. Biz üretici olarak üretmekten kaçınmıyoruz. İstanbul’un et ihtiyacının yüzde 20’sini karşılayan Afyon nerede. Bizi idare edenlere bunu sormak gerekir. Köylü, çiftçi kalkınmadan ülke kalkınmaz. Bunu siyaset yapan insanlar düşünsün” dedi.

ÇİFTÇİNİN BORCU GİDER YÜKSELİYOR

Ahmet Çankaya: “Rekor seviyede artışları gören girdi fiyatlarına üreticimiz yetişemiyor” diyerek artan tarımsal üretim maliyetlerinin hem üretimde azalmayı beraberinde getirdiğini hem de gıda enflasyonunun daha da artmasına da neden olduğunun altını çizdi. Çiftçilerin Ziraat Bankası’na olan borçlarının giderek yükselmesi ve tarımsal sulamada elektrik ile su faturalarının fahiş fiyatlara çıkması Türkiye’deki üreticilerin yok olması demektir. Üreticimiz kredi ve tarımsal sulamadaki faturalar nedeniyle çok zor günler yaşıyor. Acilen önlem alınması gerekir” dedi.

MÜHENDİSLER VASIFSIZ İŞ BULMAK İÇİN ÇIRPINIYOR

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Mahir Burhan ziyaretleri nedeniyle Başkan Mısırlıoğlu’na teşekkür ederek, “Ziyaretiniz bizleri son derece mutlu etmiştir. Biz sık sık diğer oda Başkanlarıyla bir araya gelerek sorunları konuşuyor ve biz ne yapabiliriz konusunda fikirlerimizi paylaşıyoruz. Ekonomik sıkıntı büyük problem, tabi bunun yanında en büyük problemlerden bir tanesi de işsizliktir. Bugün pek çok mühendis arkadaşımız vasıfsız iş bulabilmek için çırpınır durumda. Bir mühendisin bu durumlara düşürülmesi bizleri üzmektedir. İstihdam mutlaka artırılmalı. Biz bu ülke için yapılacak her doğru hareketin arkasındayız ve her konuda destek oluruz” diye ifade etti.

20 YILDIR STK’LAR IN ÖZGÜRLÜKLERİ KISITLI

Başkan Mısırlıoğlu konukseverliği nedeniyle STK Başkanlarına teşekkür ederek “Türkiye 20 yıldır, STK'ların özgürlüklerinin kısıtlandığı, desteklenmediği, büyütülmediği bir süreç yaşıyor. “Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener öncülüğünde Ülkemizi karış karış ziyaret ediyoruz .Esnaflarımızı Meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarımızı dinliyoruz mümkün oldukça herkese dokunmaya sorunlarını tespit etmeye daha sonra bu sorunları Meclis grubumuzda gündeme getirip verdiğimiz önergelerle bu sorunları çözmeye gayret gösteriyoruz ayrıca her meslek grubundan Temsilciler ve vatandaşlarımıza Millet Kürsüsünde yer verip sorunlarını kamuoyuna duyurmalarını sağlıyoruz Sorunları biliyoruz çözümlerini geniş bir kadroyla hazırladık ve hazırlıyoruz Hiç endişelenmeyin Esnaflarımızın Meslek örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşlarımızın sorunları iktidarımızda çözüme kavuşacak gelecek günler inşallah aydınlık olacak hiç kimse endişeye kapılmasın” dedi.