Bazı hisler vardır içimizi heyecana boğan, kalbimizi güldüren, midemizde kelebekler uçmasına sebep olan… 

Bir takım sebepleri vardır içimizden gelen seslerin peşinden gitmemizin;

Zor da olsa yürümeye değecek olan hikayeler,

Kolay tarif edilemeyecek şekilde mutluluk yaşatır bu hisler!

Benimkisi de öyle bir his işte….

‘Doula’ kimdir?

Günümüzde yeni yeni duyulan ama eski toprakların çoktandır bildiği bir meslek grubunda yer alan  bana bu hissi yaşatan sebep.

Eskilerin tabiriyle ‘arka ebesi’ ismiyle,

Şimdilerde ise eski Yunanca’da “destek veren kadın” anlamında kullanılan ‘Doula’ ismi doğumda destekçi olan kişiye denir.

Anlaşılır bir tabirle kullandığım ‘Doğum Destekçisi’ mesleğinde hizmet veren kişilerdenim bende. 

Doula, bir sağlık çalışanı, bir ebe veya hemşire değildir. Asla tıbbi tavsiyelerde bulunmaz.

Doula; doğumdan önce, doğumda ve lohusalıkta, anneye, babaya ve ailesine fiziksel, duygusal ve bilgisel, kesintisiz destek veren eğitimli ve tecrübeli kişidir.

Doula ne yapar?

Doğumdan önce anne ve baba ile buluşup onların doğum ve ebeveynlik hakkındaki beklentilerini, korkularını keşfetmek için yoğun bir biçimde onlarla çalışır. 

Doğum şekli ne olursa olsun yanınızdadır, doğumhane ve ameliyathane süreçlerine dahil olur. Yargılamadan alan tutar, ailenin mahremiyetine ve alanına saygı gösterir, seçimlerini destekler.

Doula, doğum dalgalarıyla başa çıkacak bir zihin yapısı geliştirmeleri ve işler beklendiği gibi gitmediğinde bu durumla baş edebilecek donanımı edinebilmeleri için aileye destek olur.

Doula, masaj teknikleri kullanır, pozisyon önerileri verebilir, olumlu telkinlerle cesaretlendirir, nefes ve meditasyon teknikleriyle çalışır, bazen de sadece elini tutar ve gözlerinin içine bakar…

Doula, doğumu annenin hayatı boyunca hatırlayacağı kutsal bir tecrübe olarak görür ve bu hatırayı kadının doğum ile ilgili kararlarını destekleyerek korumaya çalışır.

Doula, ailenin ihtiyacına göre anneye destek veren babayı teşvik edip doğum alanını koruyabilir.

Bebek doğduktan sonra ilk iletişim için; emzirme desteği, her türlü bakım desteği vererek anneyi rahatlatana kadar ki olan tüm süreci birlikte atlatırlar.

Doula, doğumu takip eden haftalarda sizi bir kaç kez daha ziyaret eder. Bu ziyaretler esnasında emzirmenizi destekler, sorularınızı cevaplar ve yenidoğan bebek bakımı hakkında bilgi verir.

Sonrasında hayatınızın en özel anını paylaştığınız doulanız ile bağınız kopmaz, size bir telefon uzaklığındadır ve bu derin bağ ömür boyunca sevgiyle sürebilir.

Yaklaşık 3 yıl süren çeşitli alanlarda eğitim programlarına katıldım.

Eğitim süreçlerimi bitirip hizmet belgelerimi tamamlayıp çalışmalarıma başladım.

Doula / Doğum Destekçisi, Doğuma Hazırlık Rehberlik Eğitmeni, Hamile Yogası Eğitmeni, Hamile Pilatesi Eğitmeni, Hamilelik Dönemi Haptonomi olarak bu alanları kapsayan her alanda hizmet vermeye devam ediyorum.

2 yıldır ailelerle buluşup onların mucizelerini yaşadıkları süreçlere şahitlik ediyorum. 

Zaman zaman sizlerle de paylaşacağım bu güzel hikayeleri.

Anne adayları kendilerini hangi kurumda ve hekimde rahat hissederlerse ben de onların süreçlerine dahil oluyorum.

Her doğum sonrasında bana teşekkürlerini sunan ailelere sesleniyorum;

Asıl ben teşekkür ediyorum, beni bu mucizeye tanık etiğiniz için çok şanslıyım….

Afyon Postası ailesine dahil olmanın heyecanını yaşamakla birlikte yazılı gazetemizin ilk sayısıyla giriş yaptığım köşe yazılarıma web sitemizde de devam edeceğim…

Bunun yanı sıra mesleki paylaşımlarımı yaptığım instagram hesabım olan doula.esma ‘dan ve [email protected] mail adresimden bana ulaşabilirsiniz…

Sevgiyle 

Esma AZBAY