Hesarardı…

Afyonkarahisar Kalesi’nin arka balkonu…

Kalenin çamlık,bademlik mevkisi…

Surların arka yüzü…

Adı var kendi yok mahalle,sokak,cadde…

Bir zamanlar kalenin tepesine at üstünde çıkılan yakası…

Yeni Afyon’un kendini yüksek sanan apartmanlarının depesinden bakan bölümü…

Kaleye ulanmış asırlık müstakil evlerin yeri…

Afyon Ovası’nda zaman içinde genişleyen şehrin şahidi…

Şehir merkezine kaleden selam götüren ulak…

Arabayla eşsiz manzaraya doğru çıkılabilen dik yokuş…   

Eski küllük,çöplük…

Kalenin dibinden belediyenin arkasına çıkan ürkütücü yol…

Delikanlı köpeklerin kalede yuvalanıp efelendiği bölge…

Çavuşbaş Pazarının her Pazar kurulduğu alan.

         Hürriyet ilkokulu bitiminde dört yol vardır.Tam okulun kıyısı yokuş yukarı Esentepe’ye çıkar.Yanındaki yol yokuş aşşağı Yarenler Mahallesi’ne.Arada dik yokuştan öte Afyon Merkez’in batı ve kuzey batısının tamamı gözler önüne serilmişken Uluküllük Caddesi gelir.Uluküllük Caddesi’nden Mecidiye’ye Yarenler’e inen kestirim ara yollar da sayılabilir.Tam kale dibinden Burmalı’ya giden ürpertici,aynı zamanda  keyifli bir cadde bulunur.Uluküllük ile bu kaleye ulalı caddeye Hesarardı denilir.Uluküllük tabelalardaki adıyla Ulugüllük sadece kayıtlardadır.Mahalle adı tarihi konaklar,yaşlı müstakil evler ile apartmanların komşuluk ettiği Burmalı’dır.

Hesarardı diye kayıtlarda yer yok.

Afyonlu’nun dilinde vardır.

Bir çok kişi de bilmez burayı.

Çavuşbaş Pazarı burada kurulur.

Büyük alana yayılan köylü pazarıdır.

Son yıllarda uluslararası müşterilere sahip oldu,anlamsız bir şekilde.

İç geçirerek,yabancı sineğin uçarken titrediği bu sokaklarda kilometlerce uzaktan gelip yolları arşınlayanlar var artık da neyniyem gali…

Gastronomi Evi yapılan bir vakitler adı Arısoy olan asırlık Benlioğlu Konağı Hesarardındadır.

Konak restore edilip 16 odasına milattan öncesi ve sonrası Afyon’da yaşamış medeniyetlerin isimleri verilerek anlamlandırılmıştır.

Lidya,Hitit,Frig,Selçuklu,

Osmanlı,Cumhuriyet Odaları…

Afyon’u dünyada gastronomide söz sahibi yapan yemeklerin tanıtılacağı konak,geniş bahçesi ve eşsiz manzarasıyla mükemmel konumdadır.

Hesardının Gastronomi Konağı karşısındaki daş gaşından bakınca Uydukent’e kartal bakışı İsmail Köyüne kadar görülebilir.

Keltepe’den Sarıkız Tepesi’ne Cirit Kayalıkları’na aradaki Hanönü,Karaman,Milli Birlik,Mecidiye,Yarenler,Esentepe,Hattat Karahisari,İzmir İstasyonu,Uydukent ve Akarçay semti,mahallesi,caddesi buradan net görülür.Yeni kurulan Afyon ve apartmanları bir bir seçilir.

Hesarardı yokuş yolu Afyonlu’ların deyimiyle belediyenin arkasına (valiliğin arkasına) kadar ilerler.Yol boyunca sallanıverip enerken bi yaka kalenin gölgesi öbür yaka yetmişlik evlerin arasından gülümseyen Afyon manzaralarıdır.

Eski boydan kısa evler ortama uyumludur.

Yeni bina yakışmaz.Dumlupınar İlkokulu’nun karşısında Kültür evi konağı vardır.

1970-1980 yılları arasında sağ sol çatışmalarında: 

“Hesarardı  korkunçluğudu.Galeye sinlenen anaşitle adam vuruydu.Geceleyin o yoldan geçilmez kime deggelceyin belli olmazıdı.Telef olan pek çoğudu.”diye anlatılır.Seksenli doksanlı yıllarda Hesarardı gaşı yok,dik yokuş küllüktü.Sert kışta dik yokuşa kül dökülür,çöp atılırdı.Karda kışta kül dökülen buzun üstünden kaymadan Yarenler’e,Mecidiye’ye iniliverilirdi.Burada köpekler sürüyle gezer,gafasının dutmadığına saldırırlardı.

Hesarardı Çavuşbaş’tan Merkez’e en kestirme yoldur.Yokuş aşşağı sallanıverince belediyenin ardına tezcene çıkıverisin.

1960’lardan 1990’lara kadar sığır yolu Hesarardı’dır.Şimdiki Uydukent’in eski adıyla kokar yeni adıyla Akarçay’ın oralara sığır gütmeye buradan geçilerek gidilirdi.

        Anıtpark’ın İtfaiye yokuşunun yanındaki yokuştan arabayla çıkıp sağdaki dik yokuştan Uluküllük Caddesi’nde ilerleyince Hesarardına varılır.Arabadan inip fotoğraf çekinebilir gezebilirsiniz.Kalenin çamlarının altında oturup eşsiz manzaraya karşı soluklanabilir, bişeyler yiyip içebilirsiniz.

ĞArabayla ilerleyip Çavuşbaş Caddesi’nden Ulu Cami’ye oradan Yukarı Pazar,Köprübaşı, Bedesten Önü, Tuzpazarı ,İmaret Kurtuluş’tan dönüp Bankalar Caddesi’ne tekrar merkeze gelebilirsiniz.Arabayla tarihi bir tur yapar harika resimler çekebilirsiniz.

        Afyon’luların dahi az bildiği bir çok kişinin görmediği yerdir Hesarardı.

Afyon Kalesi’nin heybetine iliştirilmiş tarihi evler ve doğal şehir manzarasının güzelliği…

Kışın sisin,dumanın, yazın renklerin ahenginin görselliği…

Mavi gökyüzü,kayalıklar arasında evlerin damları,apartmanların camları bakış açının içine sığan yılların koskoca mahalleleri…

Teleferik ile tepeden gösterilecek şehrin büyük kısmını bedavaya görme şansı…

Tarihi dokuyu bozacak her çivi eğreti;

Afyon Kalesi istikametine çıkan her yol keyifle gezdirir.