Görgöz’ün açıklaması şöyle:

1 YIL EKİLMEYEN TARIM ARAZİLERİ SAHİPLERİNDEN DEVİR ALINACAK

Saray iktidarının Tarım ve Orman Bakanı tarım ve hayvancılık için yeni bir düzen kurulacağını açıkladı. Açıklanan bu yeni düzende, çiftçinin toprağına el konulmasından tutun, yandaşlara teslim edilmesine, mülkiyet değişimine kadar uzanacak planlar var! Tarımda uyguladıkları plansız/programsız yanlış politikalarla, iktidarın basiretsizliğini ve sorumluluğunu gizlemeye çalışan Bakan Kirişçi, ekilemeyen yaklaşık 4 milyon hektar arazinin sorumluluğunu da çiftçimizin üzerine yıktı. “1 yıl ekilmeyen tarım arazilerinin sahiplerinden devralınıp, ekecek olanlara kiralanacağını” ilan etti. Bu plan, tarım ve hayvancılıkta tarlalara, besi tesislerine el koymaların başlayacağını işaret ediyor!

YEMİN BİR YILDA YÜZDE 300 ARTMASI ÇİFTÇİYİ PERİŞAN ETTİ

Gübrenin, mazotun, yemin bir yılda yüzde 300’ün üzerinde artmasının üreticiyi perişan ettiğini görmezden geliyorlar. Ziraat Bankasının Kredi borcunu ödeyemeyen, çiftçimizin arazisine, traktörüne, bahçesine haciz koyduğunu, icradan satışa çıkarttığını unutuyorlar.

Dünyada tüm ülkeler çiftçiye desteklerini artırırken, iktidarın tarım bakanı tarlasını ekemeyen çiftçiye nakdi destek değil, ayni destek verileceğini, mazot, gübre, tohum temin edilerek bir maliyet çıkartılacağını, hasat sonunda da bu ayni desteğin parasal karşılığı ve ürün fiyatı üzerinden mahsuplaşacağını ifade ediyor.

ÜRETİCİ BORÇLU ÇIKACAK

Üreticiye verilen ayni desteğin tutarı sezon sonunda mahsuplaşma aşamasına gelindiğinde yapılan zamlarla başlangıçtaki tutarın iki-üç katına çıkmış olacak.Üretici bırakın ürünün karşılığını alıp kazanç elde etmeyi, mahsuplaşmada borçlu çıkarılacak. Mazotun, gübrenin, tohumun, ilacın bedeli katlanmış şekilde üreticiden geri alınacak. Bunun da adı “ayni destek” olacak!

ÇİFTÇİNİN ARAZİSİNE EL KONULMAYA BAŞLANACAK

Bu plan daha önceden yürürlükte olsaydı; geçen yıl litresi 7,5 liradan verilen 2 bin litre mazot için bugün üreticiden hasat ettiği ürün için litresi 25 TL’yi aşan mazot üzerinden mahsuplaşacaktı. Gübre için yüzde 300 zamlı fiyat talep edilecekti. Üretici bunu veremeyince de arazisine, ürününe el konulacaktı. Şimdi bu plan hayata geçirilmek üzere! Üretici ekemediği arazisi için ayni destek adı altında devlete borçlandırılarak elinde kalan son varlığına da el konulmak isteniyor.

HUKUKİ KILIF ARANIYOR

Kur Korumalı Mevduat (KKM) sahiplerine üç ayda 21,1 milyar TL ödeyen, Gelire Endeksli Senet (GES) alan para- döviz sahiplerine taş atıp elleri yorulmadan yüzde 23 faiz vaat edip KKM ve GES kazançlarından vergi ve stopaj almayan iktidar, üreticiye-besiciye gelince vereceği ayni desteğin bedelini mahsuplaşarak kat kat fazlasıyla talep edeceğini söylüyor.

Bunun da adı Tarım ve Hayvancılıkta Yeni Model, Ayni Destek-Mahsuplaşma oluyor. Tarım arazilerinin, besi tesislerinin, el değiştirmesine hukuki kılıf ve zemin hazırlanıyor.

TEKELLEŞMEYE GİDİLİYOR

Ben buradan çiftçimize, köylümüze, üreticimize, hayvan yetiştiricimize sesleniyorum; elinizdekilere sahip çıkın. Tarımda, hayvancılıkta tekelleşmeye gidiliyor. Arazilerinizin, tarlalarınızın, bahçelerinizin kıymetini bilin ve sakın ola bu haramilere teslim etmeyin. Teslim etmeyelim ki, yarın hepimiz kendi tarlamıza, bahçemize ırgat olmayalım! Seçim kapıda. Ülkemizde tarımı bitiren, çiftçi düşmanı olan bu iktidarı hep birlikte göndereceğiz. CHP iktidarında çiftçimizin yüzü gülecek.