Türk Bayrağı        

Krapon kağıdı

Kedi merdiveni 

Renkli el işi kağıtlarından süsler

Parlak kağıtlardan süslemeler

20 Nisan’da ilkokulda tatlı bir telaş olurdu.Sınıfların camlarına çaprazlamasına iki Türk Bayrağı yapıştırılır.Kenarlarına el işi kağıdından kesilmiş süsler ve krapon kağıtlarından yapılmış kedi merdivenleri yapıştırılırdı.Sınıf kapıları,sınıf duvarları ve koridorlar süslenerek bayrama hazırlanırdı.

İlkokul 4.sınıfta öğretmenimiz ben ve iki kız arkadaşımı okul trampet takımına seçti.İkimiz trampet diğer arkadaşımız davul çalıyordu.

Okul bize parasız krem kısa kollu gömlek ve etek vermişti.5.sınıfta bayram kıyafeti vermedi.Bütün okullar tören kıyafetiyle bando çalıyorken biz önlük ve beyaz eldivenle trampet çalmıştık.Şimdi veliler parayla almak zorundalar ve bayram kıyafetini bulmakta çok zorlanıyorlar.

Hergün okul sonrası mahallemizin sokaklarını trampet sesiyle inletiyorduk.Bayram provalarında bizim evin önünden geçerken anneme gülümseyerek göz kırpar trampete daha sert vururdum.Rahmetli annem bütün bayramlarda görevli olduğumdan benim bu da “Bayrambaşı” derdi.

“5 para ver.5para ver.

5 para yoksa 10 para ver.

Tempo!! Tempo!!Rap! Rap!Rap!

Ne güzeldi…

Ne büyük mutluluktu…

23 Nisan günü yağmurlu,soğuk havada Anıtpark önünde bütün okullar sırayla fener alayı düzenler,Atatürk stadyumuna giderdik.Afyon’un keskin ayazında önlüğün içinde içlikle dıdılıyerek bekleşirdik.Beyaz külotlu çorabın içinde bir çorap daha giydiğimizi hatırlarım.Afyon’un 23 Nisan soğuğu bir başka olur.

Şiirler,marşlar,konuşmalar tören sonuna kadar çimlerin üzerinde minicik  boylarımızla görmeden dinlerdik.

Geçit töreninde güccücük başında koca okulu temsil etmenin gururu paha biçilemez.

Eve gelince hemen televizyonu açar akşama kadar Halit Kıvanç’ın sunduğu Uluslararası 23 Nisan Çocuk Bayramı gösterilerini izlerdik.

Azerbaycan,Türki Cumhuriyetleri ve Türkiye anonsunu beklerdim.Türkiye hep halk oyunları ile katılırdı,hatırlar mısınız?

Afrikalı çocukları ilgiyle izler;

danslarına,kıyafetlerine bayılırdım. 

Avrupalı çocukların iriliğine bakıp “Bunlar 19 Mayıs’a gelselermiş daha iyiymiş”derdim.

Televizyonlar,okullar,sınıflar Türk Bayrakları asılmış gururlu mahalleler,caddeler,sokaklar ve işyerleri bayram gibi bayram kutlardık.

23 Nisan’dı ve Türk Milleti olarak hepimiz neşe doluyduk.

Afyonkarahisar bayramları erken saatlerde resmi törenle Kocatepe Anıtı’na çelenk koymakla başlar,öğlen saatlerinde stadyumda geçit töreni ve okul gösterilerinin bitimiyle sona erer.

Afyon’da milli bayramlar daha bir coşkuyla kutlanır.Milli Mücadelenin izleri ve kurtuluşta büyük emeği vardır.

23 Nisan 1920 tarihinde kurulan ilk Büyük Millet Meclisi’nde görev alan ve daha sonra Kurtuluş Savaşımız da büyük kahramanlıklar gösterecek olan Afyon milletvekillerimizi isimleriyle hatırlayıp saygı ve minnetle anıyoruz.

Ali Çetinkaya

Halil Hilmi Bozca

İsmail Şükrü Çelikalay

Hulusi Kutluoğlu

Mustafa Hulusi Çalgüner

Mustafa Şükrü Koç

Ahmet Nebil Yurter

Ömer Lütfi Argeşo

Afyon Halkı 4 defa işgal edilmesine rağmen maddi manevi her şeyi ile Milli Mücadele’ye katkıda bulunmuştur.2 Ağustos 1920 Afyonkarahisar Kongresi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne,hukukuna bağlılığını ve sonuna kadar desteğini sunmuştur.Batı Anadolu’nun en son kongresidir.

Mustafa Kemal Paşa Afyonkarahisar kongresi hakkında şöyle konuşur:

…Bundan sonra Afyonkarahisar’a döndük.

Orada da Afyon Halkı tarafından olağanüstü karşılandık.Gösterilerde bulunanlar Büyük Millet Meclisi’ne karşı içten bir saygı içerisindeydiler.Büyük Milllet Meclisi’nin çalışmaları ki bağımsızlığımızı korumaktan ibaretti.Bu durum Afyon Halkı tarafından biliniyordu ve içten gösterilerde bulunuyorlardı…

Milli Mücadele yıllarında kadın,erkek,çocuk köylüsü,kentlisi Afyon Halkı bozulan demiryolu yapımında,yol tamirinde,askere mühimmat,ilaç yetiştirmede canla başla çalışmıştır.

23 Nisan kuruluşumuzun bayramıdır.

Vatanseverliğimiz, birlik ve bütünlüğümüz hiçbir zaman bozulmasın.Çocuklar gibi geleceğine sahip daima umutlu ve günden güne büyüyen gelişen bir Türkiye Cumhuriyeti devleti olmak için her 23 Nisan’da yeniden başlayalım.

Ulusal egemenlik uğrunda atalarımızın çektiği çileyi unutmayıp her karış vatan toprağının kıymetini bilelim.

23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun.