10 ilde 1000 kadın üretici ve girişimciye eğitim verilmesinin hedeflendiği Tarım ve Orman Bakanlığı Kız Kardeşim Projesinin Afyonkarahisar Buluşması, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde yapıldı.Programa Vali Gökmen Çiçek, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, Milletvekilleri Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Acar, kadın üreticiler katıldı.

KADINLARA EĞİTİM VERİLİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı Kız Kardeşim Projesi kapsamında kırsal alanda yaşayan ve kendi imkânlarıyla üretim yapan kadınlara yönelik eğitim seferberliği başlattı. Bu eğitim seferberliği kapsamında 10 ilde 1000 kadın üretici ve girişimciye eğitim verilmesi hedefleniyor.10 ilden birisi olan ve 7. durak Afyonkarahisar’da yapılan program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının hazırladığı kısa film gösterimi sunuldu.

YEREL TATLAR DÜNYAYA AÇILMALI

Programda konuşan ve yerel ürünlerin satın alınmasında yaşanan sıkıntılara değinen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece: “Uluslararası şirketlerde gıda satın almasının başında yer alan isimdim. 28 yıl boyunca perakende sektöründe gıda satın alması yaptım. Cumhurbaşkanımızın kararıyla bu göreve geldim. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin kamu özel açılımı projesinden birisiydi bu proje. Bakan Yardımcısı olduğumda özel sektörde edindiğim tecrübeleri bu projede birleştirmek istedim. Gıda satın alması yaparken bölgesel ve yerel ürünleri almakta ve reyonlara koymakta sıkıntı yaşıyorduk. Çünkü ürünlerin ambalajı, markası, görüntüsü, etiket bilgisi ve hijyen konularındaki eksikler nedeniyle kaliteli, güzel ve lezzetli olan, tam da bulunduğu bölgenin lezzetini, tadını, tuzunu yansıtan bu ürünleri alamıyorduk. Buradaki eksikliği gidermek istedim. Çünkü bu ülkenin buna ihtiyacı var. Bu ülkenin yerel tatlarını tüm dünyaya yaymaya, illerimize hak ettiği değeri vermeye ihtiyacımız var. Bu alanda eksikliği bilen bir isim olarak eksik olan noktalar için eğitim program hazırladık ve sayfa sayfa tek tek üzerinden geçtik. Çok değerli eğitmenlerimiz bugün sizlere çeşitli eğitimler verecekler. Sizlerde deneyimlerinizi paylaşın ve hep birlikte daha iyi işler çıkaralım” dedi.

FİYAT SAVAŞINDA KAYBEDİYORUZ

Bu eğitimlerin çok önemli olduğunu vurgulayan ve ürünleri farklılaştırmanın önemine dikkat çeken Bakan Yardımcısı Işıkgece: “Çünkü sosyal medya üzerinden satış teknikleri artık günümüzün satış teknikleri. Sadece marketler üzerinden satış yapılmıyor. Bu yolda ne yapmak gerekiyor, nasıl ilerlemek gerekiyor, hijyen konusunda eksiğimiz ne? Etiket mevzuatıyla ilgili eksiğimiz ne? Tüm bu konuları siz üreten kadınlarımıza anlatacağız. Bununla da kalmayacağız. Bu bölgeye bir danışman bir mentor atayacağız. Bu danışman arkadaşımız sizlere vizyon açıcı, fikir katıcı ve sizlerle beyin fırtınası yapacak bir kişi. Biz farklılaştığımız sürece ayakta kalabiliriz. Herkesin yaptığı erişteyi, herkesin yaptığı salçayı, reçeli yaparsak, fiyat savaşlarında kaybediyoruz. Bu nedenle farklılaşma, müşteri çözümü, müşterinin işine yarayan ürünlerde kafa yormalı ve bu tarafta da çalışıyor olmamız gerekiyor. Bu noktada da sizlere destek olacağız. Aynı zamanda sizlerin katılacağı fuarlar yapacağız. İlk fuarımız 15 Ekim tarihinde İzmir’de Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla yapılacak. Sizleri o fuara davet ediyoruz. Stantlar kurulacak. Ürünlerinizle birlikte tüm Türkiye’nin olduğu bir fuar ortamında sizleri buluşturacağız. Bu ilimizde başarı elde ettiğimizde bu ilimiz yan bir ile kız kardeşlik yapacak, el verecek ve bu dalga dalga tüm ülkeye yayılacak” diye konuştu.

YEREL DEĞERLER BİTMEYECEK

Tarım ve Orman Bakanlığının bu projeye çok önem verdiğini belirten Işıkgece şöyle devam etti: “Kadının elinin değdiği yerde bereket olduğu, istekli yapısı, farklı fikirler eklemesi, tuttuğu konunun peşini hiç bırakmaması açısından gücü çok yüksek. Hepinizin bu gücüne çok inanıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bizler bu konuya gerçekten çok büyük destek veriyoruz. Çok inanıyoruz. Bu projeler sayesinde yerel değerlerimiz bitmeyecek, gelecek kuşaklar akacak. Çünkü bunların hepsi çok önemli yerel değerler. Biz biyoçeşitliliği koruyacağız, sürdürülebilir tarıma devam edeceğiz, biz damak lezzetlerimizden kopmayacağız ve bu ürünlere hak ettiği değeri buldurmuş olacağız. Hep birlikte bu bölgeye ekonomi yaratmış, kadınımızın elinin de para görür hale getireceğiz. Bu işin uzandığı bir kırsal kalkınma var. Bu işin uzandığı bölgede ekonomik değer yaratma var. Bu ürünlerin gelecek kuşaklara aktarılması konusu var. Çok bereketli bir proje. Sizlerin elinde çok daha fazla değer buluyor. Şimdiden hepinizin eline emeğine sağlık. Bir telefon uzaklıktayız. Sayın Valimizin talebini de kabul ediyorum. En kısa sürede sizlerle tecrübelerimi paylaşmak isterim” ifadelerini kullandı.

AFYON BU PROJEDE MUTLAKA OLMALI

Afyonkarahisar’da kadınların inanılmaz işler başardığına değinen Vali Gökmen Çiçek: “Sayın bakanım özellikle projenin ismini duyduğunuzda bile bir heyecan oluyor. Proje o kadar sıcak o kadar yakın ki. Bizde kız kardeş gerçekten evin en nazlısı ve en değerlisidir. Dolayısıyla ismiyle ünlü bir proje Kız Kardeşim Projesi. Özellikle Afyonkarahisar’ı da ilk başta 10 il içerisine aldığınız için size şükranlarımı sunuyorum. Gerçekten Afyonkarahisar’da kadınlar inanılmaz işler başarıyorlar. Birlik ve beraberlik içerisinde çok güzel şeyler yapıyorlar. O yüzden Afyonkarahisar’ın bu proje içerisinde mutlaka olması lazımdı. Bunu uygun gördünüz. Bundan dolayı çok teşekkür ediyorum. Ama Sayın Bakanım bu bize yetmez. 10 il içerisinde en başta olmak istiyoruz. Bizler Afyonkarahisar’da kadın kültür evleri projesini hayat geçirirken ilçe ilçe dolaşırken ilk başlarda zorluk çektik. Özellikle tam da sizin projenizde anlattığınız eğitimlere çok ihtiyacımız var. Teknik destek, kaynak, pazar bulamayabiliyorsunuz. Bizim kadın kooperatiflerinde ve albikere.com’da bu eğitimlere çok ihtiyacımız var. Sizin şahsınıza ihtiyacımız var. Çünkü özel sektörden geliyorsunuz. Özel sektördeki başarılarınızı biliyoruz. TİGEM gibi bir kuruluşa geldikten sonra nasıl başarı elde ettiğinizi biliyoruz. Sayın Bakanım sizi Kadın Kültür Evi’nde bir söyleşiye davet etmek istiyorum. İnşallah önümüzdeki ay gelirseniz şeref duyarız. Ben tekrar bu proje için çok teşekkür ediyorum” dedi.

TARIMI BEN BURADA ÖĞRENMEYE BAŞLADIM

Vali Çiçek konuşmasının son bölümünde şu sözleri söyledi: “Afyonkarahisar’da kadın deyince gerçekten akan sular duruyor. Ben geldiğim zaman fark ettim. Tarımı ben de burada öğrenmeye başladım. Milletvekillerimizin, Belediye Başkanımızın tarım deyince acayip heyecanlandıklarını görüyorum. İşte bugün bütün işi gücü bırakıp tarım müdürlüğüne bu programa geldiler. Tarım bu kent için çok önemli. Ayrıca kadınlar da bizim itici gücümüz. İnşallah ikisi sizin projenizde birleşecek, ülkemiz için hayırlı olacak.”

Vali Gökmen Çiçek’in konuşmasının ardından Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, Hanımefendi Sümeyra Çiçek ve protokol üyeleri, kadın kültür evleri bünyesinde kurulan kadın kooperatiflerinde üretilen ürünlerin yer aldığı stantları inceledi. Vali Çiçek üretimi yapılan ürünler hakkında bilgiler verdi.