Burcu Köksal: "Afyon'da Gençlik Meclisi kuracağız" Burcu Köksal: "Afyon'da Gençlik Meclisi kuracağız"

Mantar; sofralarımızın vazgeçilmez lezzeti. Dolaşım sistemini ve kalbi koruması, kan basıncını düzenlemesi, hafıza ve bilişsel işlevleri desteklemesi gibi sayamayacağımız birçok faydası var. Peki iyi bir mantar nasıl olur, mantar nasıl yetiştirilir? Bu soruların cevabını Afyonkarahisar’da hizmete başlayan Şerefoğlu Mantar Üretim Tesisisi işltme sahipleri Hüsna Sümer ve Kadir Sümer Afyon Postası’na anlattı.

Whatsapp Image 2024 05 07 At 12.50.41

4 kız çocuk annesi ve aynı zamanda kadın girişimci olan Hüsna Sümer, işletmenin serüveninin istiridye mantarını tatmaları ile başladığını söyledi. Sümer, “Biz bu mantarın tadını çok beğendik ve araştırınca anemi, tansiyon ve kansere faydası olduğunu öğrenince bu lezzeti çevremize de duyurmak istedik. İlk olarak küçük çaplı başladık kapalı bir alanımızda. Eşe, dosta, akrabaya sattık, lezzetini anlattık. Onlardan da güzel dönüşler alınca dedik ki ‘Neden bu işi büyütmeyelim?’” dedi.

- Kadınların da böyle işlerde başarılı olacağına inanıyorum

Yaptığı girişim ile kız çocuklarına örnek olmak istediğini ifade eden Sümer, “Kadın girişimci olarak mantar işine atıldım. Bu işte de başarılı olacağıma inanıyorum. Diğer kadınların da böyle işlerde başarılı olacağına inanıyorum ve başarılı olmasını istiyorum. Çünkü çocuklarına güzel örnekler olsun istiyorum, özellikle kız çocuklarım olduğu için.” ifadelerini kullandı.

- ⁠İyi bir mantar nasıl olmalı?

Mantarın üretim aşamasından bahseden Sümer, “İyi bir mantarın özellikleri, nem ve su dengesidir. Laboratuvar ortamında bize geliyor, poşetli bir şekilde. Biz bunları mayalanma döneminde bir süre bekletiyoruz, nemine ve suyuna bakıyoruz. Sonra da poşetlerin kesimini yapıyoruz. Bunları da hijyenik bir şekilde yapıyoruz ki dışarıdan bakteri gelmesin diye. En son ürünleri görünce paketliyoruz. Temiz, hijyenik ve önemlisi taze bir şekilde ulaştırıyoruz.” şeklinde konuştu.

Whatsapp Image 2024 05 07 At 12.50.48

- Üretimdeki poşetler yakıt olarak kullanılıyor

İşletme sahiplerinden Kadir Sümer mantarın poşetlerinin geri dönüşümde de kullanıldığını söyledi. Sümer, “Artık mantar üretimini biraz daha hızlandırmak istiyoruz. Burada üretimden ziyade, 2 aylık üretim sürecinden sonra poşetleri yakıt olarak da kullanıyoruz biz. Kalorifer kazanlarında ve sobalarda kullanıyoruz. Bunu da geri dönüşüm olarak düşünebiliriz.” ifadelerini kullandı.

- Mantarlı kaşarlı pide, kiremitte kaşarlı mantar ve mantar şinitzel…

Ürettikleri mantarları çevrelerine tattırarak tanıttıklarını söyleyen Hüsna Sümer, “Bu mantarın çok güzel kaşarlı pidesi oluyor. Kiremitte kaşarlı, aynı balık gibi oluyor. Aynı zamanda şinitzeli oluyor, tavukla birebir aynı. Hatta benim çocuklarım yemiyordu, ben yedirmek için bununla başladım. Ketçap ve mayonez ile harika bir lezzet oluyor. İstanbul’da da mantar kokoreci görmüştüm, vejetaryenler için onu da denemek istiyorum. 

Whatsapp Image 2024 05 07 At 12.53.49

Ürettikleri mantarları satın almak isteyen vatandaşlar için de kapıya kadar taze bir şekilde teslimatları olduğunu söyleyen Hüsna Sümer, “Bize ulaşmak isteyenler sosyal medya hesaplarımızdan ya da 0532 381 70 62 numaralı telefondan ulaşabilirler” diyerek mantar satın almak isteyen vatandaşları Omuzca Köyü’ndeki üretim tesislerine davet etti.

Whatsapp Image 2024 05 07 At 12.51.00

>>Kudret Kuş'un Haberi