Gribin influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde Sonbahar sonu, Kış ve İlkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcın bir hastalık olduğunu söyleyen Konya, “Toplumun özelliklerine göre her yıl belirli sayıda insanı etkiler ve hastalandırır” diye konuştu.

“Tokalaşma, öpüşme, bir metreden fazla yaklaşarak konuşma önemli bulaş yollarıdır”

Gribin belirtilerinden söz eden Konya, “Grip belirtileri virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içerisinde ortaya çıkar. Ateş, titreme, kutru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, şiddetli halsizlik, ishal ve nadiren kusma hastalığın belirtileri olarak sıralanabilir. Temel olarak hasta bireylerin öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında yaydıkları damlacıkların, sağlıklı bireyler tarafından solunum yoluyla alınmasıyla bulaşmaktadır. Hasta kişinin öksürmesi ya da hapşırması sonucu etrafa grip virüsü içeren milyonlarca damlacık dağılır. Az da olsa bu damlacıkların bulaştığı yüzey ve nesnelere temas edildikten sonra ellerin ağız ve burun veya göze sürülmesi ile de bulaşabilmektedir. Tokalaşma, öpüşme, bir metreden fazla yaklaşarak konuşma önemli bulaş yollarıdır. Kapı kolu, masa, bardak vb yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır. Hasta kişiler belirtilerin ortaya çıkmasından 1 gün öncesinden başlayarak hastalığın 5 ve 7.günlerine kadar bulaştırıcıdır” diye konuştu.

“Çoğu hasta herhangi bir tıbbi tedavi almadan bir haftada iyileşir”

“Çoğu hasta herhangi bir tıbbi tedavi almadan bir haftada iyileşir” diyen Konya, “Fakat risk grubunda olan kişilerde hastalık ciddi ve ağır seyredebilir ve hatta ölüm görülebilir. Bu nedenle risk grubundaki kişiler erken dönemde hekime başvurmalı ve antiviral tedavi almalıdır. Bu ilaçlar, tıpkı antibiyotikler gibi hekim tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır. Vücuttan su kaybını önlemek için bol bol sıvı tüketimi gerekir. Antibiyotiklerin grip ya da soğuk algınlığı tedavisinde herhangi bir yararı yoktur. Antibiyotikler bakterileri öldürür, ancak grip veya soğuk algınlığına neden olan virüsler üzerinde herhangi bir etkisi yoktur” şeklinde değerlendirmede bulundu.