Atatürk Kongre Merkezinde Hibrit olarak gerçekleştirilen konferansa Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Koçak, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

10kasım2347

Moderatörlüğünü AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin’in yaptığı “Cumhuriyet’in İlanının 100. Yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk” konulu konferansta; Uşak Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı ve AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Sarısaman konuşmacı olarak yer aldı.

10kasım2343

Eber Gölü ile ilgili eylem: Eber ekmeğimiz, gölümüzü yok etmeyiniz! Eber Gölü ile ilgili eylem: Eber ekmeğimiz, gölümüzü yok etmeyiniz!

Mustafa Kemal’in Selanik’te doğduğunu ve yaşadığı ortamın kendisini etkilediğini ifade eden Sarısaman, “Selanik Mustafa Kemal’in doğduğu yer. Osmanlı Devletinin Batı’ya açılan kapısıdır. Selanik ticaret kentidir. Kozmopolit bir şehir olduğu için eğitim ve kültür etkileşimi çoktur. Batılı hayat tarzının görüldüğü yer. Gayrimüslim nüfusun çok olması nedeniyle azınlıkların ayrılıcı hareketlerinin zararlarını önce onlar hissediyor. Ayrılıkçı hareketlerden Mustafa Kemal etkileniyor. Bu olumsuzluklardan etkilenen Mustafa Kemal’in fikri, şahsiyetinin etkilenmesine neden oluyor” diye konuştu.

“Mustafa Kemal, akerliğin sanat yönünü severdi”

Mustafa Kemal Atatürk’ün siyasi, askeri ve insani özelliklerinden bahseden Sarısaman, şunları söyledi:

“Mustafa Kemal, askerliğin sanat yönünü severdi. Sanat kendinizden damga vuracağınız bir şeydir. Kendinizden bir şey katarsınız. Mustafa Kemal’in askeri okullarda devam eden bir eğitimi var. Bu süreçte yabancı dil öğrenmenin, kitap okumanın önemini kavradı. Arkadaşlarından ve hocalarından çok iyi faydalanmayı bildi. Ömer Naci, edebiyat yönünün gelişmesine katkı sağladı. Ali Fethi, Fransızcanın önemini kavramasını sağladı. Fransızcasıyla beraber Fransızca eserler okumaya başladı. Mustafa Kemal açık fikirliydi. Herkesten kazanım elde ederdi. Mustafa Kemal, kendisini yenileyen kişiliğe sahipti. Bu özelliği kendisinin bilimsel anlamda güçlenmesine, fikri anlamda aydınlanmasına yol açıyor. Askeri anlamda kendini güçlendiriyor. Yeni savaş stratejileri belirleme ve sorunları çözümlemesini sağlıyor.” >>Kudret Kuş'un Haberi