Mesut Yurt, şunları söyledi: 

NEDEN BEYAZ BASTON

1921 yılında bir trafik kazası sonucu Görme  engelliolan bir fotoğrafçı, çevredekilerin kendisinin Görme  engelliolduğunu anlaması ve dikkat çekici olması için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmaya başlar  Londra sokaklarında. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931’de Fransız görme engellilerinin örgütü, görme engellilerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır. Bu uygulama giderek yaygınlaşır ve görme engellilerin kullandığı baston, beyaz baston olarak anılmaya başlar. John Kenndy zamanında 1963’te 15 Ekim günü, “Beyaz Baston Güvenlik Günü”olarak ilan edilir. Hatta Beyaz Baston Yasası çıkarılarak beyaz baston kullanımının hem kullanıcılar hem de muhatapları tarafından uyulması gereken kuralları saptanır. Sonunda 1969 yılında Srilanka’nın başkenti Colombo’da toplanan Dünya Görme engellilerFederasyonu 15 Ekim gününü, tüm dünyanın görme engelliler için Beyaz Baston Görme engellilerGünü olarak kabul eder. 

BEYAZ BASTONUN GÖRME ENGELLİLERİÇİN ÖNEMİ 

Her şeyden önce beyaz baston Görme engellileriçin bağımsızlığı ve özgürlüğü temsil eder. Diğer insanlar için ise, görme engelliliği temsil eder. Kamuoyu görme engelliyi, beyaz bastonuyla tanır. Beyaz baston. Çukurları, engelleri algılayarak onlardan korunma imkanı sağlar. Bu sayede mesafeleri ve engelleri aşarak görme engellilin güvenliğini sağlar ve hedefine ulaşmasını mümkün  kılar.

AFYON’DA RAHAT HAREKET EDEMİYORUZ

Bu bağlamda Merkezi ve yerel yönetimler Kaldırımların işgali gerçeğini görmezden gelmemelidir. Erişilebilirlik mevzuatı gereği Bütün kurumlar üzerine düşen görevi yapmalıdır. Üyelerimizin büyük bir çoğunluğu  Afyonkarahisar’da yaşamakta ve ilimizde beyaz bastonlarını kullanarak rahatça hareket edememektedirler. Kaldırımlar ortasında direkler, ağaçlar, reklam panoları, satıcıların tezgahları, güvenlik önlemleri alınmadan yapılan tadilat ve yapılan inşaatlar büyük tehdit oluşturmaktadır. Belediye tarafından işletilen toplu taşıma araçlarında az görenler için her güzergaha ayrı renklendirme yapılmalı güzergahlar ve numaralar daha büyük puntolarla yazılmalıdır. Yaya geçitlerindeki sesli sinyalizasyonlar arttırılmalıdır. Bilgiye erişim tüm eserler görmeyenlerinde faydalanabileceği E-kitap sesli ve Braille seçenekleriyle sunulmalıdır Ve resmi, özel bütün internet siteleri görme engellilerinde kullanabileceği şekilde dizayn edilmelidir..

Görme engellilerin kulanmış olduğu destek ürünleri (beyaz baston, Braille satır, büyüteç, teleskopik gözlük, ekran okuyucu programlar ve eğitim materyalleri vb) sosyal güvenlik kurumunca karşılanmalıdır. 

Görme engeline neden olan genetik sebebler araştırılmalı ve ülkemizde sağlık bakanlığu ve devlet üniversitelerinde retina araştırma merkezleri kurulmalıdır.bütün görme engelli kardeşlerimin 15 ekim beyaz baston güvenlik gününü kutluyorum.