Mehmet Candan’ın açıklamaları şöyle: 


“120’YE YAKIN KÜÇÜKBAŞ HAYVANIMIZ ÖLDÜ”
"Ben Mehmet Candan, İscehisar’da küçükbaş hayvancılıkla uğraşıyorum. Geçen sene Afyonkarahisar Valiliği’nin sağladığı ‘Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var’ adlı projeden faydalandım. 1999 yılında küçükbaş hayvancılığa başladık ve bugüne kadar bu işle uğraşıyoruz. Aldığımız ikinci sürü yavru atmaya, kuzu atmaya başladı. Bundan dolayı biz İlçe Tarım Müdürlüğü’nden numune alınmasını istedik. Numuneyi aldılar ve gönderdiler. ‘Klamidya’  hastalığı var denildi. Bu hastalığının nedeninin de ‘Brusella’ hastalığı gibi yavru atmaya neden olduğu söylenildi. Bununla ilgili biz müracaatımızı ettiğimiz zaman, ihbara mecbur hastalıklar olmadığından dolayı bu hastalığın tedavisi ve aşısı da yok. Biz kışın sert geçmesinden dolayı hayvanlarımıza gerektiği şekliyle bakamadık. Bu sebepten dolayı ikinci aldığımız sürü sigortalıydı. 65 hayvanı devlet karşılıyor. Bizim 120’ye yakın hayvanımız öldü. Bu ölen hayvanlarımızın 50-60 kadarı bizim önceki aldığımız sürüdendi."


“BÜYÜKLERİMİZ BİZE YOL GÖSTERSİN”
"Sonuç olarak biz geldiğimiz noktada bankalara olan borçlarımız var bizim. Bunların en azından 1 sene ertelenmesi veya bu sürümüzde eksik olan hayvanlarımızın yerine konulup üretime katkı sağlamaya devam etmek istiyoruz. Sadece devletimizden üretim istiyoruz.  Devletimizden ayni ve akdi yardım istemiyoruz veya para istemiyoruz. Bize sadece bir çözüm yolu göstersinler, bizim arkamızda dursunlar, biz ayakta durabilelim ki Türkiye ekonomisine bir katkıda bulunma şansımız olsun. Yaklaşık 500 ila 600 bin TL arasında bankalara olan borçlarımız var. Bunlar koyunları aldığımız kredilerin borcu. Traktör aldık onun borcu. Koyunları aldığımız zaman diliminde 1 koyunun fiyatı 900 lira civarındaydı. O fiyattan sigorta yaptırmıştık. Bugün için TARSİM bize 1500 lira ödeme yapıyor. Bugünün şartlarında aynı hayvanı yerine koymaya kalktığınız zaman en az 2 bin TL ila 4 bin TL arasında bir fiyat çıkıyor ortaya. Bizim isteğimiz ölen sigortasız hayvanlarımızı yerine koyabilirsek, borçlarımızı ödeme olasılığımız daha yüksek olacak. Bu noktada düşüncemizde art niyet kesinlikle yok. Bu sigortasız olan hayvanlarımız için biz TARSİM’e başvurduk. TARSİM eksper gönderdi ve biz müşteri temsilcisine sorduğumuzda, bu hayvanların zayıf olduğu, biraz daha kilo aldıktan sonra sigorta yapılması gerektiği söylenildi."

“ÜRETİM YAPAMAZ HALE GELDİK”
"Bizim hayvanlarımız geçen sene 11-12’inci ayda ölmeye başladı bu süreç 10 gün öncesine kadar devam etti. Yani günlük 2-3 hayvanımız ölüyordu. Gün içerisinde ağıla girmeye korkuyorduk. Eşim benim yüzüme, ben eşimin yüzüne bakmaya başladık. Yavru atması ayrı bir neden, yavru atmanın dışında anaçlarında ölmüş olması ayrı bir neden. Üretim yapamaz hale geldik. Ondan dolayı devletimizden bize bir yol göstermesini istiyoruz.  Yani bize denilsin ki; siz tamam üretmek istiyorsunuz art niyetiniz yok sizin baki olan borçlarınızı erteleyelim. Ya da sizin baki olan borçlarınızı daha çabuk ödeyebilmeniz için yerine hayvan alalım koyalım. Bizim devletimizden büyüklerimizden beklentimiz bu yönde.">>Afyon Postası’nın Haberi.