AKÜ Devlet Konservatuvarı  sahneli derslikte düzenlenen törene; Sri Lanka Büyükelçisi Mohamed Rizvi Hassen, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsa Sağbaş, Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Çağhan Adar, İş İnsanı İbrahim Alimoğlu ile birlikte öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Törenin açış konuşmasını yapan Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsa Sağbaş, Sri Lanka Büyükelçisi Mohamed Rizvi Hassen’in Turizm Fakültesi öğrencilerinin daveti üzerine Turizm Fakültesinde öğrencilere bir konuşma yaptığını söyledi. Sağbaş, “Geçen Kasım ayında Gastro Afyon Festivaline Sayın Hassen geldiğinde Turizm Fakültesinden bazı öğrencilerimiz kendilerini Turizm Fakültesine davet ediyorlar. Mart ayı gibi Büyükelçi Turizm Fakültesine geldi. Öğrencilerimize bir konuşma yaptı. Daha sonra ben, kendilerine Müzik Müzesini gezdirdim. Müzik Müzesinde Sri Lanka’ya ait bir müzik aletinin olmadığını gördü. Büyükelçi, Ankara’ya dönünce düşünüp, 2 tane müzik aletini Sri Lanka’dan getirtmişler” diye konuştu.

“Sri Lanka olarak müzik konusunda biz de tutkuluyuz”

 Sri Lanka Büyükelçisi Mohamed Rizvi Hassen ise Afyonkarahisar’a üçüncü gelişinin olduğunu ifade etti. Hassen, “Birinci gelişimde; Gastro Afyon etkinliğine katıldık. İkincisinde Turizm Fakültesi öğrencilerimizin daveti üzerine gelip, bir konuşma yapmıştım. O ziyaretinde Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsa Sağbaş bizi Türkiye’de tek ve en büyük olan Müzik Müzesine davet etti. Müzik Müzesinde Sri Lanka’ya ait bir müzik aleti olmadığını gördüm. Bu duruma biraz üzüldüm. Sri Lanka olarak müzik konusunda biz de tutkuluyuz. O yüzden Müzik Müzesine, Sri Lanka’ya ait müzik aletleri getirmeyi düşündüm. Ankara’ya döndüğümde birkaç ayarlamalar yaptık. Üçüncü gelişimde de bu enstrümanı hediye etmek için geldim” ifadelerini kullandı.

“Paganlar belli ritüellerde bu müzik aletini kullanıyorlardı”

Devlet Konservatuvarına hediye edilen 2 müzik aleti hakkında bilgiler veren Hassen, “Bu müzik aleti; çok çok eski Sri Lanka’ya özgü bir müzik aleti. Sri Lanka’da 25 bin yıl öncesi yaşan bir topluluk tarafından kullanılan bir müzik aleti aslında. O zamanki topluluk paganlardı. Paganlar belli ritüellerde bu müzik aletini kullanıyorlardı. Pagan oldukları için ağaç, taş gibi nesnelere taparken bu insanlar da şeytanlara tapıyorlarmış. Yani nazarları uzakta tutmak için hayvan derilerini kullanarak bu müzik aletini kullanıyorlarmış. Şu anki Sri Lanka’da da yine aynı paralellikte kullanıyorlar. Hala bazı ritüellerde, birine nazar değdiğinde ya da hasta olduğunda ritüellerde bu davulları kullanıyorlar. İkinci alet de bir zil. Davulcular, davulu çalarken bu zili de ayaklarına takıyorlarmış” dedi.

Tören Devlet Konservatuvarı tarafından düzenlenen müzik dinletisinin ardından AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir’in Sri Lanka Büyükelçisi Mohamed Rizvi Hassen’e teşekkür belgesi takdim etmesinin ardından sona erdi.