TÜİK’in 2018 nüfus verilerini açıkladığını kaydeden Gazeteci İsmail Akar, “Afyonkarahisar’ın nüfusu yüzde 1.38 aratarak 725 bin 568 kişi oldu. Büyükşehir olabilme sınırı olan 750 bin nüfusa yakın il yine Afyonkarahisar oldu. TÜİK açıklamasına göre Afyonkarahisar en fazla nüfusa sahip 31’nci il oldu. İlimizde yaşayan kadınların sayısı erkeklerden daha fazla. Ege Bölgesi’nde nüfus bakımından en büyük iller sıralamasında Afyonkarahisar 6’ncı sırada yer alıyor. En büyük ilçemiz 56 bin 182 nüfusla Sandıklı oldu. İkinci sıradaki Dinar’ın nüfusu 47 bin 304, üçüncü sırada yer alan Bolvadin’in nüfusu ise 43 bin 398” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Huzur ve güvenlik nüfus hareketleri için önemlidir”

Nüfus artışının yerleşim yerlerinin karnesi olduğunu belirten Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Bir yerde refah, bolluk, ekonomi ve gelecek varsa nüfus burada artar. Bir yerde savaş, kaos, yokluk ve susuzluk varsa burada da nüfus azalır. Bir yerde yaşam belirtileriyle ilgili azalma varsa nüfus burada azalır. Huzur ve güvenlik de yine nüfus hareketleri için önemlidir. Türkiye’nin son yıllarda batıya göre nüfusu artmıştır. Ama ülkemiz özelinde bakarsak kentleşen yerlerde doğum oranı azalırken, kırsalda artmaktadır. İlimizde köyden kasabaya, kasabadan ilçeye, ilçeden il merkezine sürekli bir göç var. Köy ve kasabaların nüfusu sürekli azalıyor. Bunun sonucunda il merkezine köy ve kasaba kültürü geliyor” diye konuştu.

“Geçmişte tarıma dayalı bir ekonomi vardı”

Kurtuluş Savaşı’ndan çıktıktan sonra yapılan sayımlara göre ülkemizin nüfusunun 10 milyon civarında olduğunu söyleyen Gazeteci Ahmet Tunca, “O tarihten bu yana geçen sürede nüfusumuz oldukça artmıştır. Bununla ilgili birçok teşvik yapıldı. Çünkü uzun süren savaşlarda erkek nüfusumuz ciddi miktarda azalmıştır. Kadın nüfusu ise daha fazlaydı. 1960’lı yıllara doğru ise kadın-erkek nüfusu eşitlenmeye başladı. Neden insanlar köylerden göçüyorlar? Geçmişte tarıma dayalı bir ekonomi vardı. Artık bu değişti. Köylerde insanlar aradıklarını bulamıyorlar. Eğitim ve sağlık ihtiyaçlarından ve birçok sorundan dolayı insanlar göç ediyorlar. Nüfus şehirlerde arttıkça yeni sorunlar oluşuyor” şeklinde konuştu.

“Daha fazla çocuk yaparak nüfus problemini çözemeyiz”

TÜİK’in son açıkladığı nüfus rakamlarının ülkemizin Avrupa’nın peşinden sürüklendiğinin göstergesi olduğunu belirten Gazeteci Polat Yılmaz, “Ülkemizde ortalama yaş ve yaşlı nüfusu yükselmektedir. Ülkemizde ekili alanlar geçmişe göre yarı yarıya azalmıştır. Tarım ve hayvancılık gitgide azalmaktadır. Köy nüfusunun şehirlere göç etmesi birçok problemi de beraberinde getirmektedir. Şehirlerin kenar mahallelerinde bu nüfus yaşam sürmektedir. Biz daha fazla çocuk yaparak nüfus problemini çözemeyiz. Batı bugün nitelikli insan aramaktadır. Ülkemizde bugün eğitimli insan düzleminden bakarsak nüfus durmuştur, artmamaktadır. Bunun iyi görülmesi lazımdır” şeklinde görüşlerini açıkladı.