Türkiye’nin gündemine gelen kenevir üretimi hakkında da Afyon’un talebini paylaşan Serteser, konuşmasına şöyle devam etti:

“Sayın Cumhurbaşkanımız’ın da gündeme getirdiği kenevir konusu var; bu konuyu Şûra’da Cumhurbaşkanımız’a ileteceğim. Haşhaş Raporu hazırladık. Haşhaş bazı AB ülkelerince kotaları dışında fazla ekiliyor. Biz kotamıza harfiyen uyduğumuz için bu konuda büyük zararımız oluyor. En büyük ihracatçılarımızdan bir yumurta firmasının sahibi, yıllık 500 milyon dolar bu konuda kaybımızın olduğunu belirtiyor. Kendisi raporunu hazırlamış. İnşallah Cumhurbaşkanımız’a bu raporu da TOBB’da yapılacak Ticaret ve Sanayi Şurası’nda ileteceğim. Çevremizde birçok il kenevir ekim iznini almışken, 18 olan il sayısı 19’a çıkarılmışken ekim yapılacak yerler arasında Afyonkarahisar’ın olmaması ilimiz için büyük bir kayıptır diye düşünüyorum. Kenevir ekimi yapılacak 19 il sayısı, büyük bir rakamdır. Bu sayının 20’ye yuvarlanıp Afyon’un da bu iller arasında dâhil edilmesi gerektiğine inanıyorum. Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun mutlaka ilgilendiğini düşünüyorum. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı hemşehrimiz Akif Özkaldı, mutlaka ilgileniyordur diye düşünüyorum. Milletvekillerimiz Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven’in mutlaka bu işi halletmeleri gerektiğini düşünüyorum. İnşallah 20’nci il Afyon olur diye ümit ediyorum. Madencilik sektöründe isteklerimiz mevcuttur. Yumurta sektöründe bilhassa KDV hakkındaki isteklerimiz mevcuttur. Bunları Sayın Cumhurbaşkanımız’a Ticaret ve Sanayi Şûrası’nda ileteceğiz. Her seferinde Sayın Bakanlarımız’a iletiyoruz. Tekraren bunları Cumhurbaşkanımız’a ileteceğiz. Bu konularda desteklerini bekleyeceğiz. İstirham edeceğiz inşallah o desteklerde sağlanır diye düşünüyorum. Demek ki tekrar edelim; Mermer de Türkiye ihracatında Afyonkarahisar, İstanbul ve Denizli’den sonra 3’üncü sıradadır. Bu sektör çok önemlidir. Bu sektör 2 milyar doların üzerinde ciro yapmaktadır.”

AB PROJELERİ KAZANDIK

ATSO’nun projeleri hakkında da bilgi veren Serteser, şu ifadeleri kullandı:

“AB Projeleri’ne çok önem veriyoruz. Ortalama 10 yıllık icraat dönemimizde yıllık gelirimiz, 2009’dan başlayıp 2018 yılına kadar yıllık 1,5 milyon TL’dir. Bu da yılda 15 milyon TL yapıyor. Bu iki eksik iki fazla olur. Biz kazandığımız AB Projeleri ve Kalkınma Ajansı Projeleri ve diğer sanal destek projelerinden 29 milyon TL’lik katkı sağlamışız. Gelirimizin iki misli proje kazandık. Bu projeler konusunda Genel Sekreterimiz Ali Şenol, bizde göreve başlayalı 2 yıl olacak; bize büyük bir ivme kazandırmıştır. Avrupa Birliği ve tüm projelerde tecrübesi vardı. Kendi camiamızda çalışıyordu. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı’ydı. Bizim de çalışmalarımız vardı, ama kendisi gelince proje çalışmalarımız yoğun bir şekilde arttı. Bundan dolayı hem Genel Sekreterimiz’e, hem tüm personelimize sizin aracılığınızla teşekkür etmek isterim.

ATSO KOBİ Akademisi oluşturduk. Bu proje ile üyelerimize uzaktan eğitim verebiliyoruz. Ankara’dan Başkent Üniversitesi ile, Finlandiya’dan Turku Üniversitesi ile uzaktan eğitim modülü oluşturduk. Bu, aşağı yukarı 220 bin Avro’luk Avrupa Birliği projesidir. Ön elemeden geçen KOBİ Hastanesi Projesi var. Burada 400’e yakın KOBİ elemanına eğitim verilecek, 80’e yakın şirketin finans hastalığı tespit edilecek. Bu konuda onlara yardımda bulunulacak. Bu projede yanımıza kardeş odamız Bingöl Ticaret ve Sanayi Odamız’ı da aldık. Bu projede de yurtiçi ve yurtdışı ortaklarımız mevcut. Bu da önem verdiğimiz Avrupa Birliği projelerinden bir tanesi.

Sağlık Turizmi Çalışanlarının Kalitesinin Artırılması Projemiz’i Zafer Kalkınma Ajansı’na sunmuştuk. Kalkınma Ajansı’ndan destek almaya hak kazandı. Sağlık turizmi alanında çalışanlara eğitim vereceğiz.

YENİ PROJE YOLDA

13 yıldır geleneksel olarak ATSO Spor Oyunları’nı yapıyoruz. Her geçen sene daha fazla firma, daha fazla kişi bu oyunlara katılıyor. Burada firmaların kardeşlik duyguları pekiştiriliyor, samimiyetler artırılıyor. Türkiye’de 365 Oda ve Borsa içinde bu kadar uzun süre spor organizasyonu yapan Oda yok. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz bir futbol takımı kurduk. İlk maçımızı İstanbul Ticaret Odası Futbol Takımı ile yaptık. 5-5 berabere kaldık. Bu neyi sağlıyor? İstanbul, Türkiye’nin en büyük Odası. Yaklaşık 430 bin üyesi, 400 milyon liraya yakın bütçesi olan dev bir kuruluş. Yaklaşık 500 çalışanı var. Türkiye’nin ilk ve en büyük Odası. Bu tip Odalar ile ilişkileri artırmak, Afyonkarahisarımız açısından önemlidir. Şimdi biz de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na bir proje hazırlıyoruz. Afyon’da yapılmak üzere Odalar Ligi kurulmasını talep edeceğiz. Proje taslağını biz hazırlıyoruz. Daha Sayın Başkanımız’ın da haberi yok. Biz taslak projeyi vereceğiz. Bu da gerçekleşir diye düşünüyorum. Gerçekleşirse Odamız ve İlimiz için önemli bir proje olacaktır.”

KÜLTÜREL VE SOSYAL ÇALIŞMALARA DESTEK

ATSO’nun sosyal ve kültürel faaliyetlere destek verdiğinin altını çizen Serteser, “Biz geçtiğimiz iki dönem, Ticaret ve Sanayi Odası’nın altyapısını geliştirmek için çalıştık. İçinde bulunduğumuz binanın arsası, bizden önce belirli taahhütlerle Milli Emlak’tan alınmış. Taahhütlerden bir tanesi Hizmet Binası. Buraya acil bir biçimde binamızı yapma kararı verdik. Dönemimizde yapıp bitirdik. 2011’de başladık, 2013’te binamıza geçerek kullanmaya başladık.

Eski binamız da 30 yıllık binaydı. Zamanında çok güzeldi, yapanlardan Allah razı olsun. Yıllar içinde binaların işlevleri yetmeyebiliyor. Onu yıkıp hem kira gelirlerimizi artırmak, hem de binamızın vasfını bulunduğumuz yıla uygun hale getirmek istedik. 2016 yılında o binamızdan 240 bin lira yıllık kira elde ediyorduk. 8 ay içinde şehir merkezindeki binamızı yıkıp bitirdik. Şu anda 900 bin liraya yakın bir kira geliri elde ediyoruz. 3 buçuk milyon liraya yakın mal ettik. Orayı 3 milyon kredi ile yaptık. Kendi kirası ile ödemesini yapabilir duruma geldi. Sonra elektrik enerjisi projesi yaptık, hibe destekli projemizi tamamladık. Bu binamızın kredi borcu, geçtiğimiz senenin Haziran ayında bitti. Biz kredi borçlarımızdan dolayı tanıtım faaliyetlerine, sosyal faaliyetlere para ayıramıyorduk. Artık sosyal sorumluluğumuz olduğunu düşünerek Frig Fotofest’e, Filim Festivali’ne, Frig Ultramaratonu’na, Ulusal Turizm Kongresi’ne kaynak sağladık. Bazı organizasyonların ana sponsoruyduk. Odamız’ın tarihi 1891 denir ama, elimizde bir kitapçık, bir kaynak yoktu. Bütün Osmanlı arşivlerimizi Osmanlıcadan Türkçeye çevirttik. Yakın zamanda Ticaret ve Sanayi Odası’nın kendi yayını olarak Ticaret ve Sanayi Odası’nın Tarihi isimli bir kitap çıkarmış olacağız. Yönetim Kurulumuz’un belirlediği kültürel ve sosyal çalışmalara belirli miktarda destek sağlamayı düşünüyoruz. Afyon Ticaret ve Sanayi Odası, İlimiz’in ve Ülkemiz’in daha ileriye gitmesi için öncelikle ekonomik, sonra sosyo-kültürel projelerin hepsinin içinde yer alacaktır” diye konuştu.

TİCARET VE SANAYİ ŞÛRASI’NDA GÜNDEME GELECEK

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Serteser, toplantıda gazetecilerden gelen sorulara da cevap verdi. Serteser, Zafer Havalimanı hakkındaki bir soruyu şöyle yanıtladı:

“Zafer Havalimanı bizi çok ilgilendiriyor. Hükümetimiz’i de ilgilendirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız’ın bu durumdan tam anlamıyla haberdar olmadığını düşünüyoruz. Ticaret Şûrası’nda bizden 3 önemli sorunu ve çözüm önerisini gündeme getirmemiz istendi. Cumhurbaşkanımız ile direkt temas edeceğiz. Afyonkarahisar ilinin sözcüsü de benim. Şura’da 3 ana başlıkta konuşacağız. Bunlardan bir tanesi de Zafer Havalimanı olacak. Hem yurtiçi İstanbul seferlerinin artırılması gerektiğini, hem Gaziantep-Adana bölgesine haftada bir sefer olması gerektiğini düşünüyoruz. Avrupa’da hemşehrilerimizin yoğun olduğu Brüksel, Düsseldof, St. Ettienne gibi şehirlere direkt seferlerin olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda da raporumuzu hazırladık. Sayın Cumhurbaşkanımız’a Ticaret ve Sanayi Şûrası’nda hem sözlü, hem yazılı olarak takdim edeceğiz.”

BAŞKAN ADAYLARINA BAŞARILAR DİLERİZ

Serteser’in Belediye Başkan Adayları ve siyaset konusundaki bir soruya verdiği bir cevap ise şöyle:

“Belediye Başkan adaylarına başarılar diliyoruz. Hayırlı olanın Afyonkarahisarımız’ın başına gelmesini temenni ediyoruz. Biz sanayici ve ticaret erbabının çatı sivil toplum kuruluşuyuz, her görüşten üyelerimiz bulunuyor. Bir siyasi partinin adayını direkt desteklememiz söz konusu olamaz. Şehrimiz için hayırlı olan inşallah Belediye Başkanı seçilir. Bizim kapımız tüm adaylara açık. Bizim üyelerimizin dertleri nedir, Afyon’un problemleri nedir, bizden öğrenip çözüm önerileri bulmaları gerekir. Uyum içinde Afyonkarahisar’ı geliştireceksek, birbirimizin düşüncelerine değer vereceğiz. Adayların tamamına çözüm önerilerimizi anlatmaya hazırız. Başkan’ın kim olacağını Afyonkarahisar halkı karar verecek. Bizim işimiz ekonomidir, siyaset değildir.”

EĞİTİME DESTEK OLUNMALI

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı, aynı zamanda Afyon Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyon Eğitim Vakfı hakkındaki bir soruyu da şöyle yanıtladı:

“Afyon Eğitim Vakfı’nın kısa mesajla bağış kampanyası için elimizden geleni yapacağız. Tüm vatandaşlarımızdan, hemşehrilerimizden eğitim için destek bekliyoruz. İhtiyaç sahibi, başarılı bir öğrencinin okumasını sağlamak için katkı sağlanacak. Bir Ordulu vatandaşımız, Afyon Eğitim Vakfı’nı kriterlerini inceleyip, bize sormadan 50 bin, bu sene 75 bin lira bağış yapmış. Arsayı alacağız deyince de 165 bin lira bağış yaptı. Hemşehrilerimizin tamamı duyarlıdır, belki duymamışlardır. Bu kampanyamızı da tekrar hatırlatalım.”