Afyonkarahisar İl Müftüsü Sinan Kazancı’nın Berat Kandili mesajı şöyle;

Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla

Af, merhamet ve mağfiret vesilesi olarak kabul edilen mübarek Berat gecesini, Yüce Rabbimizin lütuf ve inayetiyle, bu gece idrak edeceğiz. Berat,  kişinin bir yükümlülükten, borç ve cezadan, hastalık ve sorumluluktan kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması, temize çıkıp aklanması gibi manalara gelir.  Mübarek Ramazan Ayı’nın da bir müjdecisi olan Berat gecesi, aynı zamanda tüm inananlara, kulluk bilinci ve hesap verme şuuruyla günahlardan arınmaları için Yüce Allah'ın sonsuz rahmet ve merhametine sığınmaları gerektiğini hatırlatan müstesna zaman dilimlerinden bir tanesidir.

Manevi açıdan hata ve günahların affedilebilmesinin yolu hiç kuşkusuz samimi bir tövbe ve istiğfardan geçer. Nitekim Cenab-ı Allah:“Ey iman edenler! İçtenlikle ve kararlılık içinde Allah’a tövbe edin. Umulur ki rabbiniz kötülüklerinizi örter ve sizi altından ırmaklar akan cennetlerine koyar…” (Tahrim, 66/8) buyurarak tam bir pişmanlıkla ve samimi bir şekilde yapılan tövbeleri kabul edeceğini bizlere bildirir. İşte Berat gecesi gibi müstesna zaman dilimleri, kulluk şuuruna ererek hatalardan pişmanlık duyup tövbe edebilmek ve insana yakışmayan söz, tutum ve davranışlardan “berat etmek” için eşsiz bir fırsattır.

Bu mübarek gece ile ilgili olarak Peygamber Efendimiz (s.a.s.):“Şaban ayının ortasında (yani berat gecesinde) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen?’ der.” (İbn Mace, İkametü’s-Salat, 191) buyurmuştur.

Berat gecesi ve benzeri mübarek geceler bizlere, hızlı bir şekilde geçmekte olan hayatta, durup düşünme, özümüze dönme ve bir iç muhasebe yapma fırsatı sunar. Ayrıca Rabbimize, kendimize ve bütün insanlığa karşı sorumluluklarımızı hatırlatır, hata ve günahlarımızdan tövbe ederek uzaklaşma ve arınma imkânı sağlar. Bireysel değişim ve dönüşüme sağladığı olumlu katkılar toplumsal huzur ve refahın artmasına neden olur. Sevgi, kardeşlik ve barış duygularının içten hissedilerek yaşanmasına vesile olur. Berat gecesine ulaşan herkes, Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.)’in“Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum...” şeklindeki duası ile özüne dönerek affetme ve affedilme duygularını güçlendirmelidir.

Bu duygu ve düşüncelerle Berat gecesinin başta ülkemiz olmak üzere İslam âlemi ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyor, Ramazan ayına barış, huzur ve güven içinde kavuşmayı Cenab-ı Hakk’tan niyaz ediyorum.