Dr. Okan Bozyurt’un açıklamaları şöyle: 

KIŞ GİTMEK İSTEMİYOR GİBİ…

Soğuk ve yağışlı havalar bizim yakamızı bırakacak gibi görünmüyor. Daha doğrusu kış pek gitmek istemiyor gibi. Bugün elimizde yeni veriler var. Önümüzdeki hafta ortasından Balkanlar üzerinden gelecek olan soğuk ve yağışlı bir hava etkisinin altına girecek. Bu hava kütlesi Türkiye üzerinden daha uzun süre kalacak. Yurdun kuzey ve iç kesimlerde kar yağışları 2-3 gün sürebilir.

SICAKLIKLAR DÜŞECEK

8 Mart gecesinden 11 Mart’ı kapsayacak şekilde bu sürecek gibi duruyor. Hava sıcaklıkları azalmaya devam edecek. Tabi bununla birlikte iç kesimlerde kuvvetli don olayları etkili olacak. 

Karadeniz’in inç kesimleri, İç anadolu, Göller bölgesinde etkili olacağı görülüyor. Ben bunları neye dayanarak söylüyorum üst atmosfer haritalarına dayanarak söylüyorum. Birde elimdeki NASA verilerine dayanarak söylüyorum. 

KOCA KARI SOĞUKLARI…

Halk Takvimi’nde Koca Karı soğukları başlıyor. Bunun manası kıştan kalan son soğuklar demektir. Bu soğuklardan sonra yavaş yavaş artış başlar. Bu sene istisna bir durum. Şu anda ben Afyon’da yaşıyorum. Yaklaşık yerde 15-20 santim kar kalınlığı mevcut. Hava sıcaklıkları inanılmaz derecede düştü. Dün gece Afyon merkezde sıfırın altında 9, Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’nde sıfırın altında 13 derece, bazı yüksek yerlerde sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğünü verilerden görüyoruz. Bu mart ayına göre oldukça düşük bir değer. Ben Mart ayının sert geçeceğini söylemiştim. İlkbaharın soğuk ve yağışlı havalarla gireceğini söylemiştim. Mart ayına böyle girdik. 

15 SANTİM VE ÜZERİNDE KAR BEKLİYORUM

Yarından itibaren orta akdeniz üzerinden gelen yeni bir yağışlı hava etkili olacak. Karla karışık yağmurlar yurt genelinde etkili olacak. Bu karla karışık yağmurlu havadan hemen sonra Balkanlar’dan üzerinden soğuk ve yağışlı hava gelecek. Bu sefer karla karışık yağmur kar yağışına dönecek. Yerde kalın bir kar örtüsü olabilir. 9-11 Mart’ta etkili kar yağışı bekliyoruz. Hava sıcaklıkları gece 0’rın altına düşecek gibi görünüyor. İç kesimlerde 15 santim ve üzerinde kar kalınlığı bekliyorum. 

İŞTE OKAN BOZYURT'UN AÇIKLAMALARI...