Cumhuriyet Başsavcılığı 2018 Yılı Değerlendirme Toplantısı'nın açılışında konuşan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, şunları söyledi: 

'YARGIYA GÜVEN BU YÜZDEN AZALDI'
'Darbe girişiminden sonra 4 bine yakın hakim ve savcının 'terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla yargılandığını, bunun yargıya güveni azaltacak bir konu olduğuna işaret eden Cirit, 'Bir güven mesleği olan hakimlik ve savcılık mesleğinin mensuplarının yaklaşık üçte birinin terör örgütü üyesi olarak yargılanıyor olması bile başlı başına yargıya güveni düşürecek bir unsurdur.' 

5 BİNE YAKIN İNSANIMIZI DİNLEMİŞLER
Cirit, 5 bine yakın insanın kanunsuz bir şekilde dinlendiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: 'Özelikle 2007 ve 2013 yılları arasında el koyma, arama, tedbir, tutuklama, dinleme ile 5 bine yakın insanın kanunsuz olarak dinlenmiş olması ve kendi darbe zeminlerini gerçekleştirme faaliyeti olarak bakıldığında başlı başına bir ilah olarak yargı gücünü kullanan bu güruh ülkede yargıya güveni düşüren bir unsur idi. Şuanda Cumhuriyet tarihinin en yüksek hâkim ve savcı sayısına ulaşmış durumdayız. Bu genç meslektaşlarımızı yetiştireceğiz ve Türk halkının güvenine layık olan bir yargıyı meydana getireceğiz. Zor bir dönem geçirsekte son yapılan araştırmalar yargıya güvenin arttığını gösteriyor” şeklinde konuştu.

'TÜM YARGITAYLARDAN DAHA FAZLA YÜK VAR'
“Tüm dünya Yargıtaylarının iş yükünün toplamından daha büyük bir iş yüküyle karşı karşıyayız.' diyerek yargının yüküne işaret etti. Cirit daha sonra ise Türkiye'de 4 milyondan fazla soruşturma dosyası bulunduğuna dikkat çekerek: 'Ülkemizde 4 milyon 200 bin soruşturma dosyası var. Yani bir yılda 7 milyon insanla ilgili soruşturma yapılıyor. Cumhuriyet Savcılıkları yapabildikleri kadar inceleme yapıp bir sonuç elde etmeye çalışıyorlar. Sonuca bakıldığında ise açılan davaların yüzde 40’ı ceza ile sonuçlanıyor. Yüzde 17’si hükmün açıklanmasının geri bırakılması, yüzde 43 ise beraat vb. gibi bir sonuçla tamamlanıyor. Bu durum Almanya’da ise yüzde 95’tir. Özetle şu ortaya çıkıyor. Demek ki bizim soruşturmalarımızda bir sorun var. Burada çözüm noktalarından birisi de uzlaşmadır. Geçen yıl 228 bin dava dosyası uzlaştırma ile sonuçlandı. 4 milyon 200 bin soruşturma olan Türkiye’de 228 bin uzlaşma çok ta yeterli değil. Daha da arttırmalıyız” diye konuştu.


'TÜRK YARGISI CUMHURİYET TARİHİNİN EN ZOR GÜNÜNÜ GEÇİRİYOR'
Adalet Bakan Yardımcısı Cengiz Öner, yaşanan hızlı gelişmeler ve bilimsel alandaki yeni gelişmelerin bu tür eğitim toplantılarının önemini arttırdığını belirtti.Daha sonra konuşan Hâkim ve Savcılar Kurulu Başkanvekili Mehmet Yılmaz: 'Türk Yargısı Cumhuriyet tarihinin en zor döneminden geçiyor. Hain terör örgütünün yargı teşkilatı içinde yaptığı tahribat nedeniyle, o kötü gecenin sonunda yaklaşık 4 bin meslektaşımızı meslekten ihraç etmek zorunda kaldık. Hemen akabinde istinaf mahkemeleri oluşturup bin 500 kişilik kadroyu orada görevlendirdik.'

3 GÜN SÜRECEK
Yargıtay Cumhuriyet Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in konuşmasının ardından yapılan toplu fotoğraf çekimi ile 3 gün sürecek olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 2018 Yılı Değerlendirme Toplantısı ve Meslek İçi Eğitim Semineri açılış programı tamamlanmış oldu.