CHP Milletvekili Burcu Köksal, Evciler’in Baraklı Köyü’nde yaşanan su ve elektrik sıkıntılarını dile getirmişti. O açıklamada köy muhtarının da uzun zamandır devam eden su sorununa değinmesine bugün İl Genel Meclisi’nden tepki geldi. Evciler’in AK Partili İGM üyesi Şener Çalışan, konuyla ilgili söz alarak Köy muhtarı Ramazan Cerit’i suçladı. Çalışan, köyde su olmamasının asıl nedeninin köy muhtarı olduğunu söyleyerek, “Su sıkıntısı, su azlığı değil tamamen su parası toplamayan bir yönetim ve iradenin olmasından dolayı suyun kıymetinin bilinmemesi, israfından dolayıdır” dedi.

AK Partili Şener Çalışan, özetle şunları söyledi:

TAMAMEN SUYUN YÖNETİMİYLE ALAKALI BİR EKSİKLİK

Konumuz Evciler İlçesinin Baraklı Köyü’nde dün ana muhalefet partisi milletvekilimizin ziyareti sonrasında yerel basınımızda çıkan bir haber videosu ile alakalı.

Aslında geçen seneden bu yana kuraklık vesilesiyle oluşmaya başlayan içme sularındaki sıkıntıların bir benzerinin Baraklı’da da yaşandığı yönüyle bir haber servis edildi ama, Konu tamamen suyun yönetimiyle alakalı bir eksiklikten kaynaklanıyor. Baraklı köyümüz yaklaşık 480 nüfusa sahip olan, 1995 yılındaki yaşanan Dinar depreminden sonra yeni köy olarak devletimiz tarafından yapılan konutlara taşınan bir köy.

1996 yıllında açılmış olan bir içme suyu sondaj kuyumuz var. Bu kuyu ilk açıldığı zaman saniyede 8 litre civarında ihtiyacın neredeyse 7-8 katında bir su debisine sahipken, yaşanan azalmalar neticesinde 2021 yılında yaklaşık 5 litre civarında bir saniye/litre su debisine düşmüş. En son ölçümlerde de 2,5Litre/Saniye civarında bir su debisi olan kuyuya sahip.

FAZLASI OLAN SU LİTRESİ MEVCUT

Yalnız bizim defalarca Su Kanal Müdürlüğü’müz Genel Sekreterliğimiz tarafından yetkili arkadaşlarımızla yaptırdığımız ölçümler neticesinde orada ihtiyaç olan 1,5-2 litre civarında olan bir su ihtiyacı nüfus ve hayvan varlığına göre olmasına rağmen, bunun fazlası olan bir su litresi mevcut.

Yalnız 1996 yılında açılmış olan kuyunun yetersizliğinden dolayı 2019 yılında açılan yeni kuyu OEDAŞ’ın elektrik hatlarındaki yenileme ve güçlendirme çalışmalarının aksamasından dolayı yeni kuyu devreye alınamamıştır. Temmuz ayı başı itibariyle de bizim köylere hizmet götürme birliğinden yaptığımız ödenek aktarımıyla yeni kuyunun ihalesi doğrudan temin yoluyla İlçe Özel İdaresi’nde Köylere Hizmet Birliği tarafından ihale edilmiş ve yer teslimi yapılmıştır.

SU AZLIĞINDAN DEĞİL, SU PARASI TOPLAMAYAN YÖNETİMDEN KAYNAKLANIYOR

Geldiğimiz noktada bizim bu açıklamayı yapmak istememizin sebebi, yaşanan bir aksaklık ve bu aksaklığın sebebinde sadece yaz aylarında -Mayıs ayında başlayıp da Eylül-Ekim aylarına kadar- yani bahçe sulaması yapıldığı sezonda köylü su sıkıntısı yaşamaktadır. Bunun sebebinde de su azlığı değil, tamamen su parası toplamayan bir yönetim ve iradenin olmasından dolayı suyun kıymetinin bilinmemesi, israfından dolayı aşağıda bahçe sulayanların yukarıdaki içme suyu ve kullanım suyuna engel olmasından kaynaklanan bir sebeptir.

Ve bu konuyu bizim kürsüden sizlere aydınlatma metni şeklinde anlatmamızın sebebinde de maalesef muhalefet milletvekili tarafından yaşanan aksaklığın tamamen İl Özel İdaremizin yıpratılması haline gelmesi şeklinde yapılan bir açıklamadır.

AÇIKLAMAYI YAPAN MUHTARI TEESSÜF EDİYORUM

Bu açıklamayı yapan Muhtara öncelikle ben teessüflerimi bildiriyorum. Çünkü geceli gündüzlü 422 tane köyümüzün hatta yetmediği zaman ihtiyaç olduğu zaman cennet vatanımızın dört bir yanında hizmet verme gayretinde olan İl Özel İdare ekiplerimiz, Su Kanal Müdürlüğü’müz, Genel Sekreterliğimiz elimizden geldiği kadar bizim sizlerin de desteğiyle destek vermeye çalıştığımız bir Afyonkarahisar İl Özel İdaresi yapılanma değişikliğiyle, teklifle karşı karşıya kalmıştır. Bu bizim hazmedemediğimiz bir durumdur. Çünkü Türkiye genelinde nadir özelliklerde çalışan yeterlilik ve iş karşılama ihtiyaç karşılama yönüyle İl Özel İdaresi’nin çalışmaları takdire şayandır. Ben bu açıklamayı özellikle yapıyorum.

SU BEDELLERİ VATANDAŞTAN TOPLATILSIN

Hatta su sıkıntısının çözümüne yönelik şöyle bir önerimiz de var; Meclis üyelerimle paylaşmak isterim. Köylerimizde içme sularının karşılanması noktasında üyelerimizle birlikte irade anlamında bizlerin içme suları ve kullanım sularında belirlenecek olan bir tutar -bu 5 ton olabilir, 4 ton olabilir 10 ton olabilir- suyun karşılanma ve ihtiyaç düzeyine göre bu bedelin bedelsiz olarak vatandaşa içme sularının karşılanması, bunun üzerinde mutlaka ama mutlaka su bedellerinin vatandaştan konulacak olan sayaçlarla birlikte toplanılmasını istirham ediyorum. Çünkü önümüzdeki yıllarda, geçen sene bunu hat safhada hissettik. Önümüzdeki yıllarda su; içme suyu ve kullanma suyu olarak belki de bizim en büyük sorunumuz olacak. Bunu tekliflerinize sunmak ve ilerleyen bütçe döneminde de bu konu üzerine çalışmayı sizlere teklif ediyorum. Saygılar sunarım.

KÖYDE SU OLMAMASININ SORUMLUSU MUHTARDIR

Başkanım sizlerin de bilgisi dahilinde biz defalarca Ahmet abiyle birlikte, maalesef yani muhtar bizim muhtarımız. Bizler muhtarımızın köylümüzün ve vatandaşımızın ihtiyaçlarının karşılanması noktasında her zaman destek olduk ve olmaya devam edeceğiz. Yalnız defalarca bizim güneş enerji sistemlerini Evciler ve köylerinde ilk olarak tamamlayan ilçeyiz. Sorunsuzluğun örnek olduğu bir ilçeyiz. İş ve işleyişte uyumun örnek olduğu bir ilçeyiz.
Yalnız Baraklı köyünde defalarca su paralarının daha doğrusu su pompalarının elektrik faturalarından kaynaklanan su kesintileri için OEDAŞ müdürlüğüne -defalarca devreye girdik- fatura noktasında biraz daha imtiyaz sağlanmasını, anlayış gösterilmesini, su kesintisinin muhtarın su parası toplamamasından kaynaklanan yalnız kesintinin mağdur olan tarafın vatandaşlar olduğunu defalarca sizin de bilginiz dahilinde şahit olduk ve mücadelesini verdik. Ama gelinen noktada iki senedir su sıkıntısı yaşanmaktadır ve bu yaşantının sebebi Afyon İl Özel İdaresi Yönetimi değildir, bir irade değişikliği, yönetim değişikliği yapılması gerekir açıklaması bizim hazmedemediğimiz bir açıklamadır. Çünkü müsebbibi sorumlusu kendisi olmasına rağmen bu güzide kurumun yıpratılmasına meydan veremeyiz. Teşekkür ediyorum.

Şener Çalışan’ın sözleri üzerine İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy, İl Genel Meclisi’nde (İGM) konuşarak, “Su kaynakları günden güne azalıyor, oysa ülkemizde şu an da biz hiçbir şey yokmuş gibi içme sularımızı har bulup harman savuruyoruz” dedi.

Murat Toy’un açıklamaları şöyle:

TEHLİKE GELİYORUM DİYOR

“Şener Bey’in anlattığı Evciler İlçesi Baraklı Köyü sadece küçük bir örnek. Tehlike geliyorum diyor. Şu anda Fransa da suyla araç yıkamak yasaklanmış durumda, havuzlara su doldurmak yasak, çim sulamak yasak. Su kaynakları günden güne azalıyor, oysa ülkemizde şu anda biz hiçbir şey yokmuş gibi içme sularımızı har bulup harman savuruyoruz. Şener Bey’in izah ettiği başlangıçta açılan kuyunun debisi saniyede 8 litreyken hor kullanımdan dolayı şu anda 2,5 litreye düşmüş, o da bitme noktasında. Yeni kuyu açılıyor. Su ihtiyacını karşılamak yenilgiyi aşmak değil, suyu tasarruflu kullanmaktır.

AKDENİZ’İ AFYON’A BAĞLASAK BU ŞEHRE SU YETMEZ

“Göreve geldiğim günden beri hem meclisimizde hem de ilçe ziyaretlerimizde hem valimize hem milletvekillerimize bu konuyu sık sık dile getiriyorum. Suyu yönetmediğimiz sürece Akdeniz’i Afyonkarahisar’ın 420 köyüne bağlasak bu şehirde su yetmez, bu mümkün değil. Mutlaka suyu yönetmek zorundayız. Şu anda çok iyi bir örneğimiz var. Çay da bir sistem kurduk, Çay meclis üyelerimiz burada varsa bir sıkıntı anlatsınlar tıkır tıkır gidiyor. Sandıklı İlçemizde bir sistem kuruldu, bu sisteme bağlı 26 köyümüz var. Ne köy muhtarlarımız ne de vatandaşımız su parasıyla ne suyun teminiyle tamiriyle bakımıyla hiçbir şeyiyle uğraşmıyor. 26 köyde bu sistem çok iyi işliyor. Mutlaka köylerimizde, ilçelerimizde suyu yönetmek zorundayız. Tehlike geliyorum diyor. Bu söylediklerim ileride kanıt olması açısından beyan ediyorum. Bu şekilde ilerlersek daha kötü günler bizi bekliyor. İnşallah daha çok kar yağar daha çok yağmur yağar da su kaynaklarımız dolar. Ancak bu şartlarda bu kullanımda kötü günler bizi bekliyor.”

Haber: Egemen Toprak Çiçek

Fotoğraf: Sılanur Kara