Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Ticaret Bakanlığı’nın ihracat rakamlarının açıklanmasında uygulayacağı yeni sistemin hayırlı olmasını diledi. Serteser, “Biz yaklaşık 10 yıldır ihracat rakamlarımızı açıklarken ihraç kayıtlı satışlardan da bahsediyorduk. Son 5 yıldır ise hem basın açıklamalarımızda, hem Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nu ilimizde ağırladığımız toplantılarımızda, hem de katıldığımız Ekonomi Şûraları’nda, Bakanlarımızın ilimizdeki programlarında, ihracatın, üretimin yapıldığı il’e yazılması gerektiğini, böylece illerin üretimdeki esas rolünün ortaya çıkarılacağını belirtmiştik. Bu konu hakkında yazılı olarak da ilgili makam ve mercilere başvurmuştuk.”

EKONOMİ ŞÛRASI’NDA GÜNDEME GETİRİLDİ

“TOBB Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu, 75. TOBB Genel Kurulu’nda bu konudan bahsetti. Sayın Mehmet Muş, Ticaret Bakanı iken düzenlenen Ekonomi Şûrası toplantısında da bu talebimizi kürsüden dile getirmiştim. Sayın Muş, ‘Büyükşehirler bu duruma ne diyecek’ deyince, büyükşehirleri temsilen gelen Oda ve Borsa Başkanlarımız da benim görüşümü desteklemişti. Bunun üzerine Sayın Muş, bir çalışma başlatacaklarını belirtmişti. Gelinen noktada başlatılan çalışmanın netice aldığını görmek bizleri mutlu etti” dedi. 

SERTESER TEŞEKKÜR ETTİ

Serteser, kararın alınmasında emeği geçenlere de teşekkür ederek açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bu vesile ile Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat’a, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na çok teşekkür ediyorum. İnşallah biz de Afyonkarahisar iş dünyası olarak üzerimize düşeni yapacağız; daha çok üretim, daha çok istihdam, daha çok ihracat için bundan önce olduğu gibi bundan sonra da tüm gücümüzle çalışacağız” ifadelerini kullandı.

TİCARET BAKANLIĞI’NIN DUYURU METNİ

Ticaret Bakanlığı’nın konu hakkındaki açıklaması şöyle:

2023 Global Alliance Partner Program Ödülleri'ni kazananlar belli oldu 2023 Global Alliance Partner Program Ödülleri'ni kazananlar belli oldu

“Hâlihazırda resmi olarak Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (TÜİK) tarafından açıklanan “İllere Göre Dış Ticaret İstatistikleri”nde, dış ticareti gerçekleştiren firmanın merkezinin bulunduğu il bilgisi esas alınmaktadır. Bu durum, merkez ili ve üretim ili farklı olan firmalarda, ihracat istatistiklerinin merkez ili yönünde kümeleşmesine neden olabilmektedir. Ayrıca, dış ticaret firması aracılığıyla yapılan ihracatın, üretimin yapıldığı il yerine, dış ticaret firmasının bulunduğu ilde ihracatın kaydedilmesine yol açmaktadır. İl’deki üretim yapısından kaynaklı ihracat istatistiklerini ölçmek amacıyla Ticaret Bakanlığımız, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (STB) ve TÜİK’in katılımıyla yürütülen, ve yaklaşık 1 yıldır devam eden ortak çalışma sonucunda Firmaların Üretim Yerlerine Göre İl İhracat İstatistikleri oluşturulmuştur. Üretimin yapıldığı illerin tespit edilmesi amacıyla, Ticaret Bakanlığımız ihracatçı/imalatçı bilgileri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Sanayi Sicil Belgesi Verileri, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kayıtları ile eşleştirilmiştir.Firmaların üretim yerlerini esas alan il ihracat istatistiklerinin 2024 yılı Ocak ayından itibaren, geçici olarak Ticaret Bakanlığı ‘Aylık Dış Ticaret Veri Bülteni’nde yayımlanması planlanmaktadır. Ayrıca TÜİK tarafından da Resmi İstatistik Programı kapsamında 29 Şubat 2024’te yayımlanacak olan Dış Ticaret İstatistiklerinin Ocak 2024 haber bülteni ile birlikte kamuoyu ile paylaşılması planlanmaktadır. Üretim yerlerine göre ihracat istatistiklerinde, üretim hacmi yüksek sanayileşmiş illerin ihracatının öne çıktığı gözlemlenmektedir. Bu kapsamda elde edilen istatistikler; il, ürün, ülke vb. alt kırılımlarda detaylı analize imkân vererek, illere göre ihracatın teknolojik seviyesi gibi önemli göstergeler içermektedir. Böylece, bu çalışmanın il bazlı/bölgesel politikaların veriye dayalı olarak belirlenmesine önemli katkılar sağlaması beklenmektedir.” >>Kudret Kuş'un Haberi