Afyonlu girişimci Merve Şensoy, Afyonkarahisar'ın sembolü olan Eber sarısını ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) tedavisi için Japonya'ya araştırmalar yapmak üzere gidiyor. Eber sarısının ilaç ve tedavi amaçlı kullanılabilme potansiyeli, büyük heyecan yaratmış durumda.

BİLİM DÜNYASINA KATKI SUNACAĞIMA İNANIYORUM

Afyonlu girişimci Merve Şensoy, Afyonkarahisar'da halk arasında Eber sarısı olarak da bilinen Vuralia turcica bitkisi üzerinde farmakognozik araştırmalar yapma kararı aldı. Şensoy, "V. turcica bitkisinin bizleri heyecanlandıran birkaç özelliği bulunuyor. İlk olarak, bu bitki hakkında çok az sayıda araştırma yapılmış olması ve fitokimyasal profilinin neredeyse hiç çalışılmamış olmasıdır. Ayrıca, halk arasında da kullanılmamış bir bitkidir. Dolayısıyla, bu bitkinin detaylı fitokimyasal analizi ve ardından gerçekleştirilecek biyolojik aktivite çalışmalarının hem bilim dünyasına hem de ilaç geliştirme alanına katkı sağlayacağına inanıyorum" şeklinde açıklama yaptı.

ALZHEİMER VE ALS TEDAVİSİNDEKİ ETKİSİNİ ARAŞTIRACAĞIM

Şensoy, "Diğer bir özelliği ise Eber sarısının dünya üzerinde sadece Afyonkarahisar Eber Gölü'nün güneyi ve Akşehir Gölü'nün güneybatısında yayıldığıdır. Yani, V. turcica lokal endemik bir bitkidir ve ülkemiz için büyük bir zenginlik olarak kabul edilmekte ve mutlak korunması gereken bitki türleri listesinde yer almaktadır. Ancak, bu bitkinin toplanması ve üzerinde çalışma yapılması izne tabidir. Benim tez çalışmamda, V. turcica'nın detaylı fitokimyasal analizi yanı sıra demans, Alzheimer ve ALS gibi nörodejeneratif hastalıklara karşı etkisini araştırmayı planlıyorum. Ayrıca, bitkiden elde edilecek bileşiklerin nöroenflamasyonda rol oynayan protein ve yolaklar üzerindeki etkileşimlerini de tespit etmek istiyoruz. Bu amaçla, TÜBİTAK tarafından desteklenen çalışmalarımız için birkaç yıl boyunca Japonya'da Prof. Dr. Akito Nagatsu danışmanlığında Kinjo Gakuin Üniversitesi'nde bulunacağım. Bu çalışmalara başlamak için şimdiden büyük heyecan duyuyorum" şeklinde konuştu.

Merve Şensoy, Eber sarısı olarak da bilinen Vuralia turcica bitkisinin ALS tedavisi için kullanım potansiyelini araştırmak amacıyla Japonya'ya gidiyor. Bu araştırmaların bitkinin fitokimyasal analizi ve nörodejeneratif hastalıklara etkisi üzerine odaklanacağı belirtiliyor. Şensoy'un çalışmaları TÜBİTAK tarafından destekleniyor ve Kinjo Gakuin Üniversitesi'nde Prof. Dr. Akito Nagatsu'nun danışmanlığında gerçekleştirilecek. >> Sılanur Kara'nın haberi.