Afyonkarahisar’ın dünyaca ünlü kirazının üretildiği yer olan Sultandağı İlçesi’ndeki üreticiler ayaklandı. İngiliz Kraliyet ailesine bile kiraz gönderen bölge halkı, Dört Deresi Mevkii’deki dere yatağının bir firmaya ihale ile verilmesi ile bu dere yatağından kum çeken firmaya tepki gösteriyor. Bu duruma tepki gösteren köy halkı ellerinde Türk Bayrakları ve dövizlerle firmanın kum çektiği dere yatağının yanında toplandı.
- Kirazıma dokunma tozunu da al git dövizleri ile eylem yaptılar
“Burada doğduk burada büyüdük, acı çekerek ölmek istemiyoruz”, “Kirazıma dokunma tozunu da al git” yazılı dövizlerle eylem yapan kadınlar bir an önce bu faaliyetlerin durmasını istiyor. Sultandağı’nın Yakasenek Köyü’nde esnaf olduğunu söyleyen Mevlüt Kurtulmuş, “Eber Gölü etrafındaki bütün köylüler burada toplanmıştır. Burada maden sahası ile doğal güzelliğimizin yok olmaması için buluştuk. Buradaki dağlarda maden aranacak diye bir bilgi geldi. Kazdağları gibi bizim Sultandağlarımız’da olmasın. Yetkililerden buraya sahip çıkılmasını istiyoruz” dedi.
“Bilimsel olarak elimiz güçlü”
Söz konusu olayla ilgili konuşan Avukat Sevda Afyoncu, köy halkı adına dava açtıklarını söyledi. Afyoncu, bilimsel olarak ellerinde çok güçlü veriler olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Dört deresinin savunmasındayız. Davamızı açtık. Afyon İl Özel İdaresi ruhsat vermişti. Ona da dava açmıştık. Ardından Afyon Valiliği ÇED gerekli değil kararı vermiş. Bir davada ona açtık. Dört deresinin suyunu kaybetmemek lazım. Şu an göletle kurumuş olsa da altından su akmaya devam ediyor. Yapılan çalışmaları gördük. Bilim insanı inceledi. Eşref Atabey ve Doğan Kantarcı hoca buraları inceledi. İki raporu da ben dosyaya sundum. Bilimsel olarak elimiz güçlü. Keşif bir yargılama faaliyetidir. Duruşma gibi düşünün. Nasıl ki hakime saygısızlık yapılmaz ise burada da saygısızlık yapmayacağız.”
“Kırma eleme tesisi yapılırsa burada tarım yapılamaz, hayat biter”
Köylülerin Avukatı olan Sevda Afyoncu, firmanın bölgeye yakın zamanda “kırma eleme tesisi” kuracağını bu tesisin kurulması ile bölgedeki tarımın sona ereceğini söyledi. Afyoncu, bu tesisim kurulması ile bölgede yaşamın sona ereceğini söyleyerek bu davayı kazanacaklarına inancını dile getirdi. Afyoncu, herkesin bu eyleme destek vermesi gerektiğinin söz ederek, “Herkes bu taş ocağını istemediğini, buradaki tozu istemediğini, bu tozla meyvelerini kurutmak istemediğini, Eber Gölü’nün kurumasını istemediğini dile getirsin. Bu suç değil” dedi.