Afyonkarahisar Bayat’ta, tamamen doğanın içinde ham düve yetiştiren Bayraktaroğlu Besi Çiftliği sahibi Hamdi Bayrak, kurbanlıklarla ilgili tüm merak edilen soruları yanıtladı.

Deden toruna üç kuşaktır bu işle meşgul olduklarını ifade eden Hamdi Bayrak, Afyonkarahisar’ın Bayat ilçesinde, Köroğlu ormanlarının yamacında civar köyden topladıkları hayvanları tamamen doğal bir şekilde yetiştirdiklerini ifade etti.

Whatsapp Image 2024 05 04 At 13.24.03

- ⁠Ham düve ile inek arasındaki farklar

İşletmenin faaliyetlerinden bahseden Bayrak; "Biz besi ve kurbanlık olarak işimizi ikiye ayırdık. Beside içeride danamız olur, kurbanlık genelde yayılır. Çünkü kurbanlıkta buradaki hayvanın eti birinci sınıf ettir. Diğer işletmelerden farkımız hayvanı ekstantif besiyle, gün içinde hayvanın otlatılması, sabah ve akşam öğünlerinde de arpa ve yemle beslenmesi. Bizim işletmemizde alternatif yiyecekler kullanılmaz. Biz de tamamen besi yemi, aynı zamanda gün içerisinde de hayvan otlanır. Bu hayvanların hepsi ham düvedir. Düve ile ineğin arasında ciddi farklar vardır. Ham düvenin eti biraz daha lezzetli ve birinci sınıf olur. 5 doğurmuş ineğin eti hem sarı hem de sert olur. 
Bu hayvanların iç organlarında herhangi bir antibiyotik kullanılmadığı için gerçekten temiz bir şekilde müşteriye teslim edilir. Bir antibiyotik hayvandan kolay kolay çıkmaz. 

Whatsapp Image 2024 05 04 At 13.25.51

- “Kalite emek ister”

Benden 10-12 sene önce kurbanlık alan vatandaşlarımız benden hala kurbanlık alıyor. Bizim gibi arazide bu işi yapan işletmeler az kaldı. Çünkü işçiliği zordur, çobanlığı ağırdır. Kapalı işletmelerde hayvan yem verilir çıkılır. Biz de işçilik ağır olduğu gibi kalitede ona nazaran diğerlerinden farklıdır. Kalite bir emek ister.

Whatsapp Image 2024 05 04 At 13.23.40

- ⁠“İstanbul’dan bile müşterimiz var”

Afyon’dan, İstanbul’dan, Ankara’dan kurbanlık alan müşterilerim var. Gelirler, izindeyken kurbanlıklarını seçerler, kurban günü de kendileri gelemezlerse görüntülü konuşarak bize vekaletlerini verirler, biz kurbanlarını keseriz. Firesini verdikten sonra sıyırırız, ertesi günü gelip alırlar. Neden İstanbul’daki vatandaş gelip benden düve alıyor? Hayvanların sırt, basen gibi bölgeleri tamamen doludur. 

Whatsapp Image 2024 05 04 At 13.24.33

- İyi bir kurbanlık nasıl olmalı?

Bizim için iyi bir kurbanlık; standart olanları zaten biliyoruz. Hayvanın iki yaşında olması, boynuzlarının tam olması herhangi bir sakatlık geçirmemesi gibi. Fakat bunların dışında, hayvan bir kere genç olacak. 5 doğurmuş inek burada satmıyoruz. Bizim olayımız ham düve. 5 doğurmuş inek de kurban olur, ham düve de fakat ikisinin arasında dağlar kadar fark var. Et lezzeti açısından ve kalite açısından ciddi fark vardır. 

Whatsapp Image 2024 05 04 At 13.26.41

Başkan Demirci’den Milletvekillerine mektup Başkan Demirci’den Milletvekillerine mektup

- Kurbanlık fiyatları ne kadar?

110 bin liradan başlayıp 170 bin liraya kadar düvelerimiz mevcut. Birinci sınıf, kaliteli et yemek isteyen bütün misafirlerimizi buraya bekliyoruz. Buraya misafirlerimiz Ankara yolunda, Köroğlu mevkideki Cumhuriyet Tesislerinden 2 km sonra sağda burayı görebilirler." ifadelerini kullandı.

Whatsapp Image 2024 05 04 At 13.27.29

>>Egemen Toprak Çiçek'in Haberi