Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası yayını olarak okuyucu ve izleyici ile buluşacak olan kitabın hazırlığına, belgeselin çekimlerine başlandı. Proje Afyonkarahisar Valiliği, Afyon Kocatepe Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Afyon Lisesi’nin destek ve işbirlikleriyle sürdürülüyor.

Afyon Lisesi Mezunları İle Röportaj Yapılacak

Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Elemanları Doç. Dr. Rıfat Yağmur, Dr. Öğr. Üyesi Sena Coşkun, Araştırma Görevlisi Hakan Yılmaz ile Araştırmacı-Yazar Hasan Özpunar tarafından hazırlanacak olan Afyon Lisesi Kitabı ve Belgeseli’nde Afyon Lisesi’nden mezun olduktan sonra eğitim, hukuk, kültür, iş ve sanat camiasında önemli konumlara gelen kişilerle röportaj yapılacak. Belgesel ve kitap çalışmasında Afyon Lisesi arşivinde bulunan fotoğraf ve belgeler de yer alacak. Belgesel ve kitabın telif ve kullanım hakları, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda olacak. 

Serteser: Bende Afyon Lisesi Mezunuyum

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, “Benim de mezunu olmaktan büyük gurur duyduğum Afyon Lisesi’nin kuruluşunun 129’uncu, (lise kuruluş olarak 1894 yılına atıfta bulunuyor) Cumhuriyetimiz’in ilan edilişinin 100’üncü yıldönümünde bu kitaba ve belgesele Odamız’ın destek vermesinden son derece mutluyum. Alanında uzman akademisyenler ve araştırmacıların bu belgesel kadrosunda bulunması da ayrıca dikkat çekici bir konudur. Afyon Lisesi Kitabı ve Belgeseli, Afyonkarahisarımızın önde gelen değerleri arasındaki Afyon Lisesi’nin asırlık serüvenini ortaya koyacak, bizden sonraki nesillere de miras ve yazılı-görsel kaynak olarak kalacaktır. Bu bağlamda Afyon Lisesi’nin ismini ve arşivini kullanmamıza izin veren Afyonkarahisar Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, değerli akademisyenlerimizin bu projeyi sürdürmesini onaylayan Afyon Kocatepe Üniversitemize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. 

AFYON LİSESİ (5)

AFYON LİSESİ TARİHİ

Okul ile ilgili ilk bilgilere ilk defa “Afyon Rüşdiye Mektebi” adı altında 1912 yılında Servet-i Fünun dergisinde yayınlanan bir yıllıkta rastlanmaktadır. Yıllığın (Salname) kronoloji bölümünde Merkez Rüştiyelerinin Küşatı (açılışı) kısmında okulun kuruluşu Ağustos 1894 olarak belirtilmiştir.

"Ünlüler Okulu" olarak da bilinen lisenin mezunları arasında, Türkiye Cumhuriyeti 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, eski Genelkurmay Başkanı emekli orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, sinema yönetmeni Yücel Çakmaklı, ses sanatçıları Emel Müftüoğlu ve "Neco" olarak da bilinen Nejat Özyılmazel, emekli Korgeneral Hasan Kundakçı, eski Sağlık Bakanı Halil İbrahim Özsoy, eski Maliye eski Bakanı İsmet Attila, eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, eski Ulaştırma Bakanı Arif Demirer, Millet Partisi Genel Başkanı Aykut Edibali, gazeteci-yazar Selahattin Duman, TRT spor spikeri Tansu Polatkan'ın yanı sıra pek çok siyasetçi, hukukçu ve sanatçı yer almaktadır.

-Sılanur Kara'nın Haberi.