Letven Capital'in GPAS İstanbul ile düzenlediği "Yeşil Ekonomi Yatırım Zirvesi GPAS İstanbul" Üsküdar'da sürüyor.
Ekosistem ekonomisine dikkati çekerek yeşil ekonomiye geçişi temel alan zirveye, iş dünyasının önemli aktörleri, sivil toplum kuruluşu paydaşları, yeşil girişimciler ve özel sektör liderleri katıldı.
Letven Capital Genel Müdürü Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeşil ekonomideki dönüşümünün kolektif olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek, "İçerisinde dijital dönüşümü, ikiz dönüşümü, yeşil teknolojiyi ve yeşil dönüşüm finansmanının hem banka ayağını hem sermaye piyasası ayağını barındırıyor." ifadelerini kullandı.
Girişim sermayesi fonu yönettikleri için riskleri kendi içlerinde minimize ettiklerine dikkati çeken Kılıç, çok sayıda yatırıma baktıklarını ancak içlerinden yüzde 2 ya da 3'üne yatırım yaptıklarını kaydetti.
Kılıç, "Dolayısıyla biz riski zaten yatırım aşamalarında minimize ettiğimiz için ve daha sonra da yaptığımız yatırımlarda da onları iş modellerine pivot ettirerek ya da farklı alanlara yönlendirerek o riski zaten dinamik şekilde yönetiyoruz." diye konuştu.
Türkiye'nin ilk yeşil ekonomi fonunu, gelişim sermayesi fonu GENIUS'ı kurarak yola çıktıklarını aktaran Kılıç, önce teknoloji tarafından teknoloji geliştiren startup ile görüştüklerini, bunun içinden de iki tanesine yatırım kararı aldıklarını söyledi.
Yeşil teknolojiyi ve dönüşümü gerçekleştiren firmalarla bir araya geldikleri bilgisini veren Kılıç, bu kapsamda iki özel fon oluşturduklarını, bu fonlarla hem kuluçka merkezi, hem de hızlandırma programlarıyla bir yeşil teknoloji hubı oluşturmak için ilerlediklerini vurguladı.
Kılıç, "Zirvedeki amacımız sanayiyi, finansmanı, yatırımı ve teknolojiyi yeşil ekonomi başlığı altında bir araya getirmek." dedi.
GPAS İstanbul'un kendi markaları olduğuna işaret ederek, etkinliklerinin amacının sadece fikir paylaşmak olmadığını dile getiren Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:
"Konu değişse de bu etkinlikleri, hem yatırım yaptığımız hem de farklı alanlarda uluslararası katılımla yine gerçekleştireceğiz. İstanbul, Avrupa'da açık ara etkinliklere en fazla katılım sağlanan şehirlerden bir tanesi ama bu etkinliklerin aksiyona döndürülmesi sırasında 40'ıncı sıralardayız. Dolayısıyla biz etkinliği aksiyona döndüren tarafta olmak istiyoruz. 'Nasıl'ın cevabını beraber oluşturabileceğimiz bir topluluk oluşturmak istiyoruz."
- "Kitap bundan sonra büyük fırsatlar olacağını söylüyor"
Panelin açılış konuşmasını yapan Yeşil Kuğular kitabının yazarı John Elkington da GPAS İstanbul hakkında problemlerle mücadele etmek için bir araya gelmenin heyecan verici olduğunun altını çizdi.
Kitabın, daha iyi bir geleceğin parçası olmak isteyen, düşünceli, hayal gücüne sahip iş dünyası liderleri ve yatırımcılara yönelik olduğunu vurgulayan Elkington, şunları söyledi:
"Kitap, aynı zamanda üniversiteler ve işletme okullarındaki gençleri de hedef almaktadır. Çünkü karşı karşıya olduğumuz sorunların ölçeğinden tamamen etkilenmeleri çok kolay ve genç insanların eko-kaygısı veya bu tür endişeler hakkında konuştuğunu duyabiliyorsunuz."
Zirve, oturumlarla devam ediyor. AA