Karara göre haftalık tatil gününde çalışan işçi, günlük yevmiyesini alabilecek ancak aynı 7,5 saatlik çalışma ayrıca fazla çalışma hesabına dahil edilmeyecek.
İşten çıkarılan kaynak ustası dava açtı
Karara konu olan süreç, haksız şekilde işten çıkarıldığını öne süren bir kaynak ustasının İş Mahkemesine başvurmasıyla başladı.
İşçi, iş sözleşmesinin işveren tarafından eylemli ve sözlü olarak feshedildiğini belirtti. Devamsızlık yapılması halinde işçiye mazereti olup olmadığı sorulmadan sözleşmenin feshedilmesinin Yargıtay uygulamalarına aykırı olduğunu savunan işçi, kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesi gerektiğini ileri sürdü.
Çalıştığı süre boyunca yıllık ücretli izinlerini kullanmadığını ve ücretinin de ödenmediğini belirten işçi; kıdem ve ihbar tazminatı, yıllık ücretli izin, fazla çalışma ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti ile hafta tatili ücretinin işverenden tahsil edilmesini talep etti.
İşveren davanın reddini istedi
Davalı işveren ise iş sözleşmesinin haklı nedenle derhal feshedildiğini savundu. İşveren ayrıca davacının fazla çalışmasının bulunmadığını ve yıllık ücretli izinlerini kullandığını belirterek davanın reddini istedi.
İş Mahkemesi, işveren tarafından haksız fesih yapıldığını kabul ederek kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin kabulüne karar verdi. Çalışma ve dinlenme sürelerine ilişkin taleplere de hak kazanıldığı gerekçesiyle dava kısmen kabul edildi.
Dosya Yargıtay’a taşındı
Kararın istinafa taşınmasının ardından Bölge Adliye Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin hükmünü kaldırarak yeniden hüküm kurdu ve davanın kabulüne karar verdi.
Davalı işverenin kararı temyiz etmesi üzerine dosya Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin önüne geldi.
Yargıtay: Mükerrer ödemeye yol açar
Yargıtay kararında, davacının hafta tatili ücreti alacağını ayrıca talep ettiği ve mahkemenin de bu talebi hüküm altına aldığına dikkat çekildi.
Kararda şu ifadeler kullanıldı:
“Haftanın yedi günü çalışmanın kabul edilmesi hâlinde hafta tatiline denk gelen günlerin yedi buçuk saatinin hafta tatili olarak hüküm altına alındığı göz önünde bulundurulmamıştır. Mükerrer ödemeye sebep olacak şekilde aynı çalışma için hem hafta tatili hem de fazla çalışma alacağının hüküm altına alınması doğru değildir.”
7,5 saat fazla çalışma hesabından çıkarılacak
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, çalışılan hafta tatili gününe denk gelen 7,5 saatlik çalışmanın fazla çalışma hesabının dışında tutulması gerektiğine hükmetti.
Daire, bunun yerine aynı çalışma için hem hafta tatili hem de fazla çalışma alacağına hükmedilmesini hatalı bularak kararın bozulmasına karar verdi.




