Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt’un açıklamaları şöyle:

SERİN VE YAĞIŞLI GÜNLER KAPIDA

Son günlerde hava sıcaklıkları bir hayli yükseldi. Güney ve Batı bölgelerimizde ve kıyı kesimlerimizde deniz mevsimi yavaş yavaş başladı. Özellikle iç kesimlerde pek çok merkezimizde gündüz sıcaklıkları 25-30 santigrat dereceye kadar çıktı. Fakat yine serin ve yağışlı günler kapıda çünkü Türkiye Çarşamba geceden itibaren özellikle Balkanlar üzerinden gelen gelecek olan yeni serin ve yağışlı hava kütlesinin etkisi altına girecek. Hava sıcaklıkları özellikle yurdun Kuzey İç ve Doğu bölgelerinde hissedilir derecede olmak üzere zamanla tüm yurtta azalacak.

PERŞEMBE GÜNÜNDEN İTİBAREN DİKKAT

Özellikle perşembe günü Marmara, Kuzey ve İç Ege, Göller Bölgesi, İç Anadolu’da yağışlar etkili olacak. Kuvvetli gök gürültülü sağanak yağışlar olacak. Gök gürültülü sağanak yağışlar nedeni mevsim gereği yavaş yavaş konveksiyonel yağışlar ve kırkikindi yağmurları da başladı. Her sene iç kesimlerde karasal iklimin hüküm sürdüğü yerlerde kırkikindi yağmurları mayıs ayının ortasında başlar ve haziranın sonlarına kadar devam eder. Bunlara ilave olarak eğer Kuzey’den cepe sistemi gelirse o zaman kırkikindi yağmurları ile cepe sistemleri birleşir ve dolayısıyla daha kuvvetli sağanak yağışlar gündeme gelir. Perşembe günü için uyarım ise özellikle yurdun İç, doğu ve Kuzey kesimlerinde etkili yağışla birlikte oluşabilecek ani sel, dolu ve yıldırım olaylarına karşı vatandaşların tedbirli olmaları gerekmektedir.   

HAZİRANIN ORTALARINA KADAR

Önümüzdeki günlerde ise haziranın ortalarına kadar olan sürede hava sıcaklıklarının yurdun büyük bölümünde mevsim normallerinin altında seyredeceğini düşünüyorum. Önümüzde yaklaşık 1 aylık bir dönem var. Bu 1 aylık dönemde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altında seyredecek. Özellikle İç kesimlerde yağışlar mevsim normallerinin üzerinde seyredecek.

HİDROLOJİK KURAKLIK RİSKİ DEVAM EDİYOR

1 ay boyunca hava sıcaklıkları mevsim normallerinin biraz altında ama yağışların mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşirse artık su açığı tamamıyla kapanmış olacak. Şu an da baktığımızda tarımsal kuraklık riski hemen hemen ortadan kalkmış gibi duruyor. Bizim asıl derdimiz hidrolojik kuraklığın tamamıyla ortadan kalkmasıdır. O henüz daha geçmedi ama barajlara, göl, göletlere ve yer altı sularına baktığımızda orada da sevindirici gelişmeler görülüyor. Bu konuda duyumlar ve haberler de alıyoruz. Dolayısıyla bu durumlar önümüzdeki günlerde de hava şartları böyle devam edecek olursa barajlar, göl, gölet ve yer altı su sevilerinde bayağı bir canlanma gerçekleşecek gibi duruyor. Suyu çekilmekte olan kuruma noktasına gelen sulak alanlarda bir hayli canlanmaya başlayacak.

KURAK YAZLAR VE KIŞLARA ALIŞMAMIZ LAZIM

Artık küresel ısınma eğilimi içerisindeyiz. Kısa dönemde bu tarz yağışlı dönem yaşasak ta genele baktığımızda ısınma eğilimi var. Dünyanın ortalama hava sıcaklıları artık her yıl diğer yıllara baktığımızda yavaş yavaş yükselmeye başlıyor. Bundan sonra kurak yazlar ve kışlara alışmamız lazım. Şu an da yağış bolluğu olması demek suyun israf edilmesi anlamına asla gelmemeli. Suyu tasarruflu ve ekonomik kullanmalıyız. Bundan sonraki yıllarda su bize inanılmaz derecede lazım olacak.

AĞUSTOS VE EYLÜL’DE KAVRULACAĞIZ

Hava sıcaklıklarına baktığımız zaman tekrar söyleyecek olursak haziran ayında da serin günler bizi bekliyor fakat temmuz ayından itibaren hava sıcaklıkları biraz yükselmeye başlayacak. Özellikle Ağustos ve Eylül aylarında bu sene adeta kavrulacağız gibi duruyor. >>Hilmi Üstündağ’ın Haberi.