Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt’un açıklamaları şöyle:

SON YILLARIN EN YAĞIŞLI HAZİRAN’I

Elimizdeki veriler bize şunu gösteriyor, son yılların en yağışlı ve en serin haziranı olacağını gösteriyor. hava sıcaklıklarına baktığımız zaman haziranın 20'sine kadar ki olan süreçte özellikle iç kesimlerde mevsim normallerinin altında geçeceğini öngörüyoruz. Ege Göller Bölgesi, İç Anadolu Doğu, Anadolu Karadeniz'in iç kesimleri ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi gibi bölgelerde hava sıcaklıkları haziranın 20'sine kadar olan dönemde mevsim normallerini biraz altında seyredecek gibi duruyor. Yağışlar tam tersine mevsim normallerin üzerinde olacak. Haziran bol yağışlı ve serin geçecek.

BARAJLARDA SU FAZLALIĞI OLUŞABİLİR

Su fazlalığı oluşmaya başladı. Haziranda artık tam anlamıyla bir su fazlalığı oluşacak zaten şu anda kuraklığı artık kesinlikle ağzımıza alamayız. Ben bundan sonra artık tam tersine belki barajlarda su fazlalığı meydana gelebilir ve buralarda su tasfiyesi bile başlayabilir. Bu daha çok bizim ne işimize yarayacak barajlarda veya su tasfiyesi olursa daha çok kurumakta olan işte göller özellikle, sulak alanlar Eber Gölü, Burdur Gölü gibi göllerin tekrar canlanmasını gündeme getirebilir diye düşünüyorum.

HUBUBAT TARIMI İÇİN ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Yalnız haziranda bol yağışlı geçecek gibi duruyor hububat tarımı için zor günler bekliyor çünkü artık bundan sonra bizim güneşli günlere ihtiyacımız var. Buğday sararmadığı zaman nasıl olacak? Buğday sararmazsa o zaman hasat yapılamaz bu sefer başka sorunlar ortaya çıkar ve buğdayların çürümesi de gündeme gelebilir. Tarımsal kuraklık bitti derken bu sefer başka türlü bir tarımsal sıkıntıya girebiliriz.

30 MAYIS SONRASINA DİKKAT! ETKİLİ OLACAK…

30 Mayıs itibariyle ve daha sonrasında etkili ve kuvvetli yağışlar bekleniyor. Özellikle Kuzey ve İç Ege'de, Göller Bölgesi, İç Anadolu'da ve Doğu Anadolu'nun Kuzeydoğusunda özellikle çeşitli yerlerde çok etkili ve kuvvetli yağışlar bekleniyor. Yine etkili gök gürültülü sağanak yağışlar ve dolu yağışları bekleniyor. Keza niye dolu yağışları diyorum çünkü atmosfer oldukça soğuk. Üst Batı Rüzgarları estiği sürece üst atmosfer hiçbir zaman ısınmaz hatta bu bazı bölgelerde mekanik kararsızlığı tetikler demiştim. Hatta hortum diskinden bahsetmiştim. Bu hortum riski kısmen devam edecek gibi de duruyor.

PEKİ NE ZAMAN ISINACAK HAVALAR?

Haziranın sonunda kadar havaların pek ısınma emaresi göstermeyecek gibi duruyor. Belki haziranın 20'sinden sonra bir parça iyileşme görülecek gibi olsa da ancak gerçek anlamda ısınmanın biz Temmuz ayından itibaren gerçekleşeceğine inanıyoruz.

UZUN BİR SÜRE KURAKLIK İSMİNİ ANMAYACAĞIZ

Şu bir gerçek ki artık en azından uzun bir süre artık kuraklık kelimesini ağzımıza almayacağız. Bu sene su yıllığını gerçekten çok verimli geçirdik. İlkbahar açısından bakıldığında, hatta yazın ilk günlerinde içine alacak şekilde yağışların hala yağışların devam edeceğini de ben öngörüyorum.

TEMMUZ AYINDA YAĞIŞLAR OLABİLİR

Temmuz ve Ağustos sıcak geçecek diyorum ama elimdeki verilere bakıldığında üst atmosferin bu ısınması da bir hayli zaman alacak gibi. Temmuz ayında da belki yine öğleden sonra yağışların zaman zaman devam edecek gibi duruyor. Ancak gerçek anlamda bizi yaza Ağustos ayında ulaşacağız. Gibi duruyor. Eylül ayı da sıcak geçecek gibi de duruyor. >>Hilmi Üstündağ’ın Haberi.