Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt’un açıklamaları şöyle:

SERİN VE YAĞIŞLI HAVALAR MAYIS AYINDA DEVAM EDECEK

Mayıs ayı geldi havalar güzelleşmeye başladı fakat bu böyle devam mı edecek, bakalım mayıs ayı nasıl geçecek? Maalesef bu serin veya soğuk ve yağışlı havalar mayıs ayında da devam edeceğe benziyor. Bu kış çok kurak bir sene geçirdik. En azından bu yağış eksikliğini baharda telafi ediyoruz. Hava sıcaklığının düşük olması bir bakıma iyi. Neden diyeceksiniz? Birde üzerine yağış ilave olursa buharlaşma şartları düşük olduğu için atmosferden gelen yağış miktarı böylelikle yerde uzun süre kalabiliyor ve toprak bundan istifade edebiliyor. Yüksek sıcaklıklar ve yağışlar olsaydı bu sefer gelen yağış miktarı hızlı buharlaşmayla beraber atmosfere geri dönecekti. Böylece toprak çok fazla istifade edemeyecekti.

BU HAFTADAN SONRA YAĞIŞLI HAVA KÜTLESİ GELİYOR

Bu haftadan itibaren yeni bir yağışlı hava kütlesi geliyor. Hava sıcaklığı özellikle Perşembe’den itibaren yavaş yavaş azalmaya başlayacak. Bu azalış önümüzdeki günlerde de devam edeceğe benziyor. Özellikle yurdun Kuzey İç ve Doğu Bölgelerinde gök gürültülü sağanak yağışlar etkili olacağa benziyor. Hatta elimizdeki verilere baktığımız zaman Mayıs’ın 14’üne kadar hava sıcaklıkları yurdun Batı Bölgeleri’nde mevsim normallerinin bir tık altında olacak. Mayıs’ın 14’ünden sonra gene yağışların devam edeceği ama hava sıcaklığının bir tık yükseleceğini biz ön görüyoruz.

KIRKİKİNDİ YAĞIŞLARI İLE İLGİLİ YANLIŞ BİLİNENLER

Bu arada kırkikindi yağışları başlamadı. Hocam kırkikindi yağışları ne zaman başlayacak diye soranlar oluyor. Burada bir bilgi kirliliği var onu hemen düzeltmek istiyorum. Kırkikindi yağmurları yurdun iç kesimlerinde yani karasal iklimin hüküm sürdüğü yerlerde meydana gelir. Kıyı bölgelerimizde, deniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde kırkikindi yağmurları olmaz. Neden karaların aşırı ısınmasıyla beraber alt ve üst atmosfer arasında bir sıcaklık farkı meydana gelmektedir. Böylece kararsız bir yapı meydana geliyor ve konveksiyonel yağışlar meydana gelmiş oluyor. Kırkikindi yağmurları, İç Ege, Göller Bölgesi, İç Anadolu ve Doğu Anadolu ve Kuzey Doğu’sunda etkili olmaktadır.

BU SENE KIRKİKİNDİ YAĞIŞLARI VERİMLİ GEÇECEK

Bu sene kırkikindi yağmurlarının bir hayli verimli geçeceği yönünde elimde bir takım bulgular var. Çünkü üst atmosfer rüzgarları hala bizim üzerimizde salınımlar yapıyor arkadaşlar.  Jet akımları dediğimiz. Jet akımları estikleri bölgelerde üst atmosferi soğutuyorlar ve şu anda bizim üzerimizde de devamlı esmeye devam ettikleri için üst atmosfer bir hayli soğuk.

SOĞUK HAVALAR HAZİRAN’IN SONUNA KADAR DEVAM EDECEK

Bu soğukluk yaklaşık Haziran’ın sonuna kadar devam edeceğim yönünde herhalde öngörülerimiz olacak gibi duruyor. 42 yağmurları bu sene Haziran’ın sonuna kadar devam edecek gibi de duruyor.

TARIMSAL KURAKLIK TEHLİKESİ KALKTI

Tabii ki bunlar barajlardaki su seviyesi bakımından oldukça olumlu. Zaten şu anda barajlardaki su seviyesi yükselmeye başladı. Bir kere tarımsal kuraklık tehlikesi ortadan kalktı bu müjdeyi size verebilirim Arkadaşlar artık tarımsal kulaklık tehlikesi ortadan kalktı. Ama hidrolojik kuraklık hala bir nebze de olsa devam ediyor önümüzdeki günlerdeki yağışlarla beraber artık hidrolojik kuraklığında yavaş yavaş ben ortadan kalkacağını umuyorum.

KASIM’DAN MAYIS’A KADAR DEVAM EDEN SOĞUKLAR

6 Mayıs'ta Hıdırellez biliyorsunuz. Hıdırellez aslında çok önemli. Halk kültüründe önemli bir yeri var Hıdırellez'in peki Hıdırellez nedir? Coğrafi açıdan yani Klimatoloji açıdan değerlendirmek istiyorum. Coğrafi açıdan bakıldığında elimizdeki sıcaklık verileri genelde her sene şunu gösteriyor bize sıcaklık ivmesi, yani artıştaki ivmeler 6 Mayıs'tan sonra giderek hız kazanıyor 6 Mayıs'tan sonra yani sıcaklık giderek daha hızlı yükselmeye başlıyor.  Aslında bir yerde yaz şartlarını geçmeye başlıyoruz. Benim hatırlarsanız dairesel iklim takviminde yıl iki ana döneme ayrılmıştı biliyorsunuz. 1 Kasım günleri Bir de Hızır günleri olmak üzere Kasım günleri her sene 8 Kasım'da başlıyor 6 Mayıs'a kadar devam eden yılın soğuk günlerin içine aldığı kabul edilen bir soğuk deneme olarak bizim karşımıza çıkıyordu ve dairesel iklim takvimde ben bu dönemi mavi ve mavinin tonları şeklinde ifade etmiştim Hızır günleri ise her sene 6 Mayıs'ta başlıyor ve 8 Kasım'a kadar devam ediyor ve yıldız sıcak günlerini içine aldığı kabul edilen yaz günlerini ifade ettiği kabul edilen bir sıcak dönemi olarak bizim karşımıza çıkıyor ve Hızır günlerini benim dairesel iklim takviminde kırmızı ve kırmızın tonları şeklinde almıştım.

BU TARİHLERDE DE SOĞUKLARA HAZIRLIK OLMALIYIZ

Hıdırellez’den sonra Ama tabii halk takvimde şöyle bir şey de vardır. Hıdırelle soğukları vardır zaten dairesel iklim takvimde de benim o var biliyorsunuz. 12 Mayıs'ta 28 Mayıs arası mevsimsiz soğuklar var.  Bu dönemde yine soğuk hava kütleleri etkili olacak. Hatta bazı yıllarda arkadaşlar Mayıs ayında iç kesimlerde kar yağışları bile görülebilmiş. Dolayısıyla yine bu soğuk günlere ben hazırlıklı olmamız gerektiğinde düşünüyorum.

GÜNEYDOĞU ANADOLU’DA ETKİLİ YAĞIŞLAR BEKLENİYOR

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde de etkili yağışlar bekliyorum özellikle deprem bölgesinde önümüzdeki günlerde yine yaşlılarla devam edecek. Bu konuda yine vatandaşların tedbirli olmaları gerekmektedir ama Güneydoğu Anadolu Bölgesi için şu sevindirici gelişmeyi de ben söyleyebilirim. Orada da tarımsal kuraklık ön plandaydı yani neredeyse artık tanırsak kuraklığa girmiştik. Artık şu anda orada da tarımsal kuraklık tehlikesi ortadan kalkmış oldu.

BİRÇOK AKARSU SEVİYELERİNDE YÜKESELME VAR

Hatta Fırat ve Dicle debilerine baktığımız zaman artık o debilerde de bayağı bir yükselme şu anda söz konusu ve pek çok Akarsu debilerimize yükselme söz konusu. Konya Ovası da dahil olmak üzere yine pek çok yer alt üst seviyesinde yavaş yavaş yükselmeye başladı. Bu En azından Sevindirici gelişmeyi de sizler de paylaşmak böyle Böylece istedim.