Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinde, Aziziye İlkokulu 3-B sınıfına devam eden 2011 doğumlu Mahir Atabey Türk, 6 yaşındayken 4 ayda 1053 kitap okuyarak rekor kırdı. Mahir Atabey Türk’ün rekor tescili, Afyon Eğitim Vakfı’nın desteği ile Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası hizmet binasında gerçekleştirildi. Tescil törenine Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Türkiye Rekor Tescil ve Hakem Heyeti Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp, Afyonkarahisar Belediye Başkan Vekili Şükrü Tunçbilek, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çelenk, Afyonkarahisar Adli Yargı Adalet Komisyonu ve 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fatih Serdar Köken, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, İl Jandarma Komutanı Albay Hamza Çömez İl Genel Meclisi Başkanı ve Afyon Eğitim Vakfı İkinci Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Hava Meydan Komutanı Hv. Ss. Alb. Özgür Büyüköztürk, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ile Afyon Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri, Emirdağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Gürkan Emeksiz, Afyon Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri ile rekor kıran Mahir Atabey Türk’ün annesi Gülay Türk, babası Kenan Türk ve davetliler katıldı.
GÜZEL BİR ETKİNLİK
Programın açılış konuşmasını Afyon Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser gerçekleştirdi. Serteser, “Bugün güzel bir ana şahitlik yapmak üzere buradayız. Böyle güzel bir etkinliğe vesile olduğumuz için ben ve Yönetim Kurulum çok mutluyuz. Değerli Orhan Hocam ve Aydın Türkgücü, bu anlamlı günde bize eşlik edecekler. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Orhan Hocam benim İstanbul Teknik Üniversitesi’nden de hocamdır. Maden Fakültesi’nde 9 yıl Bölüm Başkanlığı’nı yaptı” dedi.
KİTAP OKUMAK DÜŞÜNCE GÜCÜNÜ ARTIRIR
Kitap okumanın önemine dikkat çeken Serteser, “Kitap okumak, insanın hem düşünce gücünü hızlandıran, hem de karşılaşılan durumlar hakkında yorum yapabilmesini kolaylaştıran çok önemli bir faaliyettir. Küçük yaşta kitap okuma alışkanlığını kazanmış kişiler, daha başarılı olmuşlardır. Bunun birçok örneği vardır. Bugün burada Emirdağlı bir okuma aşığını, tabir-i caizse kitap kurdunu ağırlıyoruz” ifadelerini kullandı.
AFYON EĞİTİM VAKFI BÜYÜYOR
Afyon Eğitim Vakfı’nın faaliyetleri hakkında da bilgi veren Serteser, konuşmasına şöyle devam etti:
“Afyon Eğitim Vakfı olarak, kitap okumayı çok seven ve bu konuda rekor seviyede kitap okuyan Mahir Atabey Türk’ün kitap okuma rekor tescilinin gerçekleştirmesine de öncülük etmek istedik. Bu rekoru 6 yaşında 1053 kitap okuyarak kıran çocuğumuzun Afyonkarahisar’dan çıkması bizi heyecanlandırdı ve çok mutlu etti. Umarım Mahir Atabey Türk tüm arkadaşlarına örnek olur ve kitap okuma alışkanlığının kazandırılmasına öncülük eder. Afyon Eğitim Vakfı olarak her konuda Afyonkarahisarlı öğrencilerin yanında olmaya çalışıyoruz. 2018-2019 yılında yükseköğrenim gören 450 öğrenciye burs verdik, bu sayı bu yıl 535 öğrenciye çıktı. Artık orta büyüklükteki vakıflar sıralamasına girdik. Amacımız Yönetim Kurulu ile birlikte daha çok öğrenciye ulaşmaktır. Öğrencilerimize sadece burs vermekle yetinmeyip onlarla beraber sosyal sorumluk projelerine imza atıyoruz, sosyal etkinliklerine de katılıyoruz. Önümüzdeki yıllarda Afyon Eğitim Vakfı’nı ulusal anlamda tanınır bir vakıf yapmayı hedefliyoruz. Vakıf’ın kurucuları da bunu hedeflemişlerdi. Kurucularımız olan Asım Kocabıyık Bey’i, Orhan Yavuz Bey’i, Nijad Bilge Bey’i, Ahmet Bozokluoğlu Bey’i anmak istiyorum.”
VALİ TUTULMAZ VE PROF. DR. KURAL’A TEŞEKKÜR
Serteser, konuşmasında Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz’a da teşekkür ederek “Sözlerime son verirken, eğitime her zaman destek veren Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz’a teşekkür ediyorum. Yine özellikle çocuklarımızın kırdıkları rekorları tescil ettiren, sigara ve diğer tüm kötü alışkanlıklara karşı duruşuyla örnek olan değerli bilim insanı Prof. Dr. Orhan Kural’a da teşrifleri için teşekkür ediyorum. Sayın Hocamız, 16 Aralık 2015’te de 1103 çocuğun aynı anda Afyon Lokumu yemesini de tescillemişti. Dileriz, Afyonumuz’da birçok farklı rekorda Sayın Hocamız ile tekrar buluşuruz” ifadelerini kullandı.
MAHİR, MAHİRLİĞİNİ GÖSTERDİ
Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz da rekor tescili ile tarihe not düşüldüğünü belirtti. Tutulmaz, “Gerçekten güzel bir ana hep birlikte şahitlik ediyoruz, bir anlamda tarihe not düşüyoruz. Mahir yavrumuzun kendinden büyük bir işe girişerek başarılı olmasını alkışlıyoruz. 6 yaşındayken 1053 kitabı okuyabilmek ancak rekorla adlandırılabilirdi. Günümüzde kitap okumanın çok sınırlı olduğu bir dönemdeyiz. Mahirimiz bu alanda mahirliğini gösterdi ve bütün arkadaşlarına, biz büyüklere örnek oldu. Kitap okursanız, geleceğinizi daha iyi kurarsınız, dedi. Biz de bütün çalışmalarımızda ‘Kitap okuma alışkanlığını edinirsek eğitimde önemli bir sıkıntımızın kalmayacağını ifade ettik. Kitap okuma alışkanlıklarını geliştirmek amacıyla Kitap Fuarları, Kitap Şenlikleri adında değişik etkinlikler yaparak insanımızı kitapla ve kitap mürekkebi ile başbaşa bırakmaya çalıştık” dedi.
BAŞKA REKORLAR DA DENENMELİ
Tutulmaz, Afyonkarahisar’da lezzet alanında da rekor denemeleri yapılabileceğini belirterek “Gelişmiş toplumlarda kitap okuma alışkanlığının genellikle küçük yaşta, iyi bir şekilde oluştuğunu görüyoruz. Teknolojiyi yapanla teknolojiyi kullanan bir fotoğraf vardı; teknolojiyi yapanların kitap okuduğunu gösteriyordu. Bizim teknolojiyi yapan olmamız gerek. Bunun için de hayal edebilecek şekilde bir düşünceyi oluşturmaktır. Hayal kurmanın yolu çok okumaktan geçer. Bu kardeşimiz bu şekilde kitap okumasıyla ileride ya Nobel Ödülü alacak bir edebiyatçı olacaktır; ya da üst düzey teknoloji ve benzeri alanlarda buluş yapabilecek bir kişi olacaktır. İlimizin tanıtılmasına, ekonomisinin gelişmesine yönelik, ilimizin ürünlerinin piyasada daha fazla yer bulmasına yönelik rekor denemelerini yapmamız lazım. İlimizin önemli gelir kaynaklarından birisi olan ve UNESCO tarafından tescillenen gastronomi ve lezzet ile ilgili alanda da yeni rekorları denememiz lazım” diye konuştu.
“BÜYÜYÜNCE CUMHURBAŞKANI OLMAK İSTİYORUM”
1053 kitap okuyarak rekor kıran Mahir Atabey Türk de, kendisini bu alanda teşvik eden annesine ve babasına teşekkür etti. Bir haftada 81 kitap okuduğunu, bunun için dinlenme saatlerinden de fedakârlık ettiğini belirten Türk, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile tanışmak istediğini söyledi. Türk, “Büyüyünce Cumhurbaşkanı olmak istiyorum” dedi.
OKUMAYAN İNSAN BAŞARILI OLAMAZ
Mahir Atabey Türk’ün ardından sahneye Türkiye Rekor Tescil ve Hakem Heyeti Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural ile Rekor Hakemi Aydın Türkgücü çıktı. Prof. Dr. Kural, “Okumayan insan başarılı olamaz. Ben konferanslarımdan sonra öğretmenlere kitap okumaları yönünde yemin ettiriyorum” diyerek Mahir Atabey Türk’ü tebrik etti. Tescil töreni, hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. Törenin ardından Prof. Dr. Orhan Kural, ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci ve Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ile hatıra fotoğrafı çektirdi.