Okan Bozyurt adlı Youtube kanalından önemli konulara dikkat çeken Dr. Okan Bozyurt, Eber Gölü’nün neden kuruduğunu anlattı. Bozyurt, videoda şunları söyledi: 

İKİ YIL İÇİNDE HIZLI BİR ÇEKİLME OLDU

İlk durağımız Eber gölü, daha doğrusu artık Eber gölü diyemiyorum. Eber sulak alanı ve şu anda benim bulunduğum yer; eski göl tabanı. İki yıl öncesine kadar burada göl suları mevcuttu. İki yıl içinde o kadar hızlı bir çekilme oldu. Şu an bulunduğum alanda sudan eser yok. Burası eskiden balçıktı. Şimdi artık balçık bile değil. Normal yürünebiliyor ve gölde inanılmaz derecede bir çekilme, seviye düşmesi var. 

AKŞEHİR GÖLÜ İLE BİRLEŞİYORDU

Burayı bazı bitkiler kaplamış durumda. Şöyle bir bakacak olursak eğer burasıyla ilgili kısa bir tarihçesine değinelim. Aslında Sultan Dağları’yla birlikte oluşmuştur. Önceden tamamen burası sularla kaplıymış, son buzul döneminde buranın seviyesi oldukça yüksekmiş. Hatta buradaki sular Akşehir Gölüyle bağlantılı olarak aşağı yukarı Afyonkarahisar’ın yakınına kadar gidiyordu. Daha sonrasında yani günümüzden on bin yıl önce artık buzul çağından çıkışla birlikte sıcaklık hızla yükselmeye başlaması ve buzulların gerilemeye başlamasıyla birlikte buharlaşma şartları değişti. Buharlaşma şartlarının artması ve yağışlardaki azalmayla beraber göl seviyesi yavaş yavaş azalmaya başladı. 

BENTLER VE BARAJLAR YAPILDI

Şu andaki azalma tabi ki iklimsel nedenlerden daha çok birazda antropojenik nedenlere bağlı. Çünkü, evet küresel ısınma var yağış rejimi değişti, buharlaşma şartları çok fazla ama bakarsanız bu göle asıl suyu getiren yer Sultan Dağı’ndaki drenaj sistemidir. Bu sistem bu göle hayat veren bir yerdi, özellikle de akarsular öyleydi. Daha sonra insanlar oralara bentler ve barajlar yaptılar. Bu yapay bentler ve barajların sonucunda buraya gelen sular yavaş yavaş giderek azalmaya başladı ve göl giderek beslenememeye başladı. 

EBER GÖLÜ’NÜN DAMARLARI KESİLMİŞ OLDU

Çünkü göllerin birinci besin kaynağı yağışlardan ziyade yağışlarla birlikte su debileri artan akarsulardır. Akarsuyun önünü kestiğiniz zaman gölün damarları da kesilmiş oldu. Dolayısıyla göl sudan yararlanamamış oluyor. 

KAÇAK KUYULAR VAR

Bunun dışında gölün etrafında çok sayıda kaçak kuyular da açılmış durumda. Çevre bakanlığı bu konu ile ilgili çok sayıda birtakım önlemler almaya çalıştı. Ama maalesef bunun çokta fazla önüne geçilemedi. Hem gölün ayağını kesiyorlar hem de aynı zamanda gölün etrafında çok fazla kaçak kuyu açarak göldeki suları tarımsal amaçlı kullanmak üzere çekiyorlar. Yağışlar zaten azaldı, sıcaklıklar yükseldi, buharlaşma şartları arttı. Bütün bu etkenler birleştiği zaman gölde maalesef bu acı görüntü oluştu. 

GÖÇMEN KUŞLARI BURAYA GELMİYOR ARTIK

Göl o kadar çok çekilmiş ki yaklaşık iki kilometre kadar göl içeriye kadar çekilmiş. Bunun yanı sıra göl çekilmesiyle birlikte buranın ekolojik durumu da bozulmaya başladı. Burası Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından bit tanesi ama maalesef pek çok göçmen kuş türü buraya artık gelmemeye, rotalarını değiştirmeye başladı. Çünkü buradaki canlı sistemi zarar gördüğü için o kuşların burada beslendiği canlılar yok olduğu için bu besin zinciri halkasını otomatik olarak kaybettik. Son yapılan gözlemlerde göçmen kuşların sayısında önemli derecede bir azalma tespit edildi. Zaten Eber Gölü’yle ilgili çok sayıda program yapmayı düşünüyorum. Ayrıca Eber gölü kirliliği üzerinde de duracağım. Ama şu anda söyleyeceklerim bu kadar.

Editör: TE Bilişim