Afyonkarahisar 3’ncü Kitap Fuarı’nın nabzını tutan Gazeteci Nail Azbay,  Onkolog Dr. Yavuz Dizdar ile özel bir röportaj gerçekleştirdi. Dizdar, bu röportajda özetle şunları söyledi;

AÇIK ALANDA BENİM BİLDİĞİM İLK FUAR BURASI

Fuar son derece yerinde. Son derece cesaret verici. Hafta sonu yine yoğunlaşacak. Olmaz diye düşündüğüm şey, açık havada yapılır mı yapılıyor. Yakında kapalı alanlara tekrar dönme olasılığı var. Bunuda söylemek istiyorum. Bu şekildede bir fuar yapılması hiç yapılmamasından daha iyidir. İnsanların kitapla tanışması okumaları gerekiyor. Afyon’da bu konuda öncülük yapmış. Benim bildiğim açık alanda düzenlenen ilk fuar burası.  Bende katılmaktan büyük mutluluk duydum. 

KADIN KÜLTÜR EVLERİ ÇOK GÜZEL

Kadın Kültür merkezilerini gördüm. Onların faaliyetlerini gördüm. Çok güzel yapmışlar. Aktifler. Genelde böyle kültür evleri açılır bir şey olmaz. Burada çalışıyorlar. Kadınların üretmesi sağlanmış. En önemlisi ürünülerini satabilecekleri bir sistemi kurmuşlar. Dolayısıyla Afyon farkını konuşturmuş. 

EĞİTİMDE REFORM KONUSU

Dizdar, eğitimde reform olması gerektiğini söyledi ve şöyle konuştu: “Ben bunun tıp penceresini çok iyi biliyorum. Bunun şekli değişecek. Tıp aslında hiç olmamış bir branş desem yanlış değil. Eskiler tıp alanını bilimsel branş değil sosyal branş olarak tanımlamış. Bu doğrudur. Biz eğitimde de hep böyle fen kafası ile düşünmüşüz. Bence neden sonuç ilişkisine haiz bir tarih öğretisi esastır. Gerçekten bir coğrafya öğretisi esastır.”

ÖĞRETMENLER EĞİTİLMELİ

Bu süreçte önce biraz öğretmenlerin eğitimden geçmesi gerekecek. Ama 5 yılda sağlanabilir bir durum bu. Baktığınızda tarihteki diğer ülkelere 10 yılda 15 yılda bunu başarıyorlar. İnsanların kapasitesi var. Gençlerin kapasitesi var. Ama siz bu kapasiteyi doğru bir şekilde kullanmayı öğretmezseniz, ana akıma kapılıp gidecekler.

PANDEMİ SONRASI İKİ SENARYO VAR

Bizi ilerde iki senaryo var. Bir tanesi kötümser senaryo. Bu pandeminin uzayacağı senaryosu. İkinci senaryoda ise bu pandemi dinamiğinden yeni bir genç bir dinamik çıkacağı. Muhtemelen ikinci senaryo yaşanacak. Bu genç dinamik çıkacak. Bu genç dinamik dinazorları süpürecek. Bu dinazorlar mevcut olanların hepsini sayabilirsiniz.