1 Ekim 1995 Dinar Depremi (Mw:6.2) yerel saatle 17:57'de Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde meydana gelmiştir. VIII şiddetinde olan depremde 90 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 14.156 bina hasar görmüştü. Afyonkarahisar, Denizli, Isparta, Burdur ve Uşak illerinden de hissedilen deprem özellikle Dinar'a bağlı Yakaköy, Kızıllı ve Yapağılı mahallelerinde yoğun olarak hasara neden olmuştu.

RAHMETLE ANIYORUZ

AFAD konuyla ilgili bir açıklama yayınlayarak: "1 Ekim 1995 tarihinde Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinde meydana gelen depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyoruz."

DİNAR FAYI’NDA MEYDANA GELMİŞTİ

Deprem Aktif Dinar Fayı üzerinde meydana gelmişti. KB-GD uzanımlı Dinar Fayı, kuzeydoğusundaki Akdağ yükseltisi ile güneybatısındaki Dinar Grabeni arasındaki sınırı temsil eder ve yaklaşık 60 km boyunca izlenebilir. 1995 yılında meydana gelen deprem ile Dinar-Yapağıllı arasında kalan bölgede, normal faylanma ilişkili olarak yaklaşık 10 km uzunluğunda yüzey kırığı meydana gelmiştir. Kırıklar boyunca maksimum düşey yerdeğiştirme 50 cm ölçülmüştür (Altunel et al., 1999). Kırıklar yerin derinliklerinde 12 km'ye kadar ulaşmıştır.