AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise AKÜ’nün kuruluşunun 29. yılında, bir mezuniyet töreni daha gerçekleştirmenin kıvanç ve gururunu yaşadıklarını ifade etti. Karakaş, “Dinamik bir üniversite olarak 29 yıldır, bu ülkenin gençlerini yetiştirmeye, ulusal ve uluslararası düzeyde nitelikli bilimsel araştırmalar yapmaya ve bulunduğu topluma faydalı işler üretmeye çalışıyoruz” dedi. Karakaş, AKÜ’nün Türkiye’nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından olduğunu belirterek, “Bu yıl üniversitemizden 3 bin 819’u lisans düzeyinde; bin 485’i ise önlisans düzeyinde olmak üzere toplam 5 bin 660 öğrencimizi mezun ediyoruz. Afyon Kocatepe Üniversitesi, kurulduğu 1992’den günümüze 86 bin önlisans, 60 bin lisans, 9 bin yüksek lisans ve doktora olmak üzere 156 binden fazla mezunu ile modern ve gelişmiş Türkiye’nin güçlenmesine katkı sunan Türkiye’nin önde gelen yükseköğretim kurumlarındandır” diye konuştu.

“İnsanlık tarihi, insanın yaşamla olan mücadelesinin tarihidir”

İnsanlık tarihinin aynı zamanda insanın yaşamla olan mücadelesi tarihi olduğunu ifade eden Karakaş, “Şüphesiz bu mücadele, insanın tek başına verebileceği bir mücadele değildir. İnsanlar, kendi aralarında örgütlenerek bu mücadelelerinde amaçlarını gerçekleştirebileceklerini görmüş ve bu alanda da yeni örgütlenmelerle kendilerini geliştirmişlerdir. İnsanlık tarihinin ulaştığı bugünkü aşamasında, beşeri sermaye olarak tanımlanan insan faktörü, diğer üretim faktörlerine göre öne geçmiş durumdadır” dedi.

Karakaş, şunları söyledi:

“Günümüz dünyasında yaşanan hızlı değişim ve dönüşümler, bilginin üretimini, kullanılmasını ve aktarılmasını önemli hale getirmiştir. Bilgi üretimi ve bilgiye erişim süreçlerindeki bu gelişmeler, bilgi üretiminde rol üstlenen üniversitelerin değişimine ve bilgi üretim süreçlerinin yeni koşullara uygun hale gelmesine yol açmıştır. Tüm bu gelişmeler, yetişmiş donanımlı insan gücüne olan ihtiyacı artırmıştır. İşte artan bu ihtiyacın karşılanacağı, alanında donanımlı ve yetkin bireylerin yetişeceği yerler de kuşkusuz üniversitelerdir.”

AKÜ, öğrenci odaklı bir yükseköğretim kurumu

Karakaş, AKÜ’nün öğrenci odaklı, kaliteye ve bilgiye dayalı öğrenme ortamı sunan, bölgenin ve ülkenin kalkınmasına gerekli katkıyı sağlayan, sanal yapılanma faktörlerini harekete geçirerek uzaktan eğitim, iletişim ve bilgi teknolojilerini eğitimin vazgeçilmez bir parçası olarak gören, yeniliklere, proje ve patent geliştirmeye birinci derecede önem veren, yaşayarak öğrenme ve sürekli eğitim tekniklerini etkin kılabilen geleceğin ideal üniversitesi olabilmek için var gücüyle çalıştığını kaydetti. Karakaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bize emanet edilen öğrencileri, çağın koşullarına ve toplumun beklentilerine uygun olarak yetiştirmek, üniversite olarak bizlerin en önemli sorumluluğudur. Bu sorumluluk ve sahip olduğu vizyon-misyon doğrultusunda eğitim öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdüren Afyon Kocatepe Üniversitesi, 21. Yüzyıl Üniversitesi olarak markalaşma, tasarım, insana yatırım, yaşam boyu eğitim, farklılıklara saygı, etik değerleri dikkate alan, yenilik üretme, bilim, araştırma ve küresel iş birlikleri konusunda atılımlar yapabilen bir üniversitedir.”

Mezuniyet, yeni bir yaşamın başlangıcı

Mezuniyetin geleceğe hazırlanmakla geçen bir dönemin sonu olduğunu ifade eden Karakaş, şöyle devam etti:

“Mezuniyet, kazanımlarınızı kullanarak üretken olacağınız yeni bir yaşamın başlangıcıdır. Yoğun gayretiniz ve disiplinli çalışmalarınızın ödülünü aldığınız bir gündesiniz. Bugünden başlayarak yeni yaşamınızda yeni sorumluluklar üstlenecek, ülkemizin gelişmesinde ve kalkınmasında, atalarımızın bizlere emanet ettiği Cumhuriyetin yaşatılması ve daha aydınlık bir geleceğe taşınması sürecinde belirleyici bir rol oynayacaksınız. Bu süreçte sizlerden beklentimiz, yaşamınızın her döneminde bilimin ve aklın ışığında; evrensel değerlere sahip, ileri görüşlü, yaratıcı, farklı inanç ve düşüncelere saygılı, toplumumuzun kendi inanç ve medeniyet havzasından damıttığı ve bizlere emanet ettiği ulvi değerlere bağlı bireyler olmanızdır. Bir üniversite mezunu olarak alacağınız diploma, eğitim aldığınız alanla ilgili her şeyi bildiğinizin ve yapabileceğinizin garantisi değildir. Diploma, sizin belirli bir sürede, belirli bilgileri aldığınızı gösteren belgedir. Bilme ve yapabilme konusundaki tek garanti sizsiniz. Potansiyelinizin, mevcut bilgi ve yeteneklerinizin farkında olmanız ve bunları geliştirmek için sürekli çaba göstermeniz en büyük gücünüzdür. Özelliklerinizin ve yeteneklerinizin farkında ve ne yapmak istediğinizden emin olunuz. Kararınızı ve o yolda önünüze çıkan engelleri, edindiğiniz bilgi ve becerilerinizi kullanarak aşınız. Aldığınız eğitim, bu konuda en önemli rehberiniz olacaktır. Her alanda, her geçen yıl büyük atılımlar yapan ve değişimler gerçekleştiren Üniversitemizin başarısı, kuşkusuz siz mezunlarımızın başarısı ile özdeştir. Bizleri ve özellikle mezunu olmaktan gurur duyacağınız Üniversitenizi hiçbir zaman unutmayınız. Her zaman gururla temsil ediniz ve bağlarınızı koparmayınız. Sizlerden beklentimiz, üniversiteden mezun olduğunuzda bu defteri kapatmamanız, üniversitemize ait olduğunuzu hissetmeniz ve bir Kocatepeli ruhu ile hareket etmenizdir. Siz mezunlarımız, bizim gurur kaynağımızsınız. Sizlerden yaşamın her karesinde iş birliğini sürdürmeye hazır olduğumuzu unutmayınız. Yaşamın yeni bir evresine adım attığını bugünden itibaren vereceğiniz mücadelede sizlere başarılar diliyor, Rektörünüz olarak hakkımı helal ediyorum.”