“TÜRKİYE’DE ÇOK GÜÇLÜ BİR EKONOMİ VAR”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu; “Türkiye’de çok güçlü bir ekonomi var. Bunu özellikle söyleyeceğim. Ayrıca liberal yani serbest bir yatırım ortamı söz konusu. Nitelikli ve uygun maliyetli iş gücüne sahip. Yani bizde çok güçlü iş gücü potansiyeli var. Bir takım teşviklerle uluslararası yatırımcıları özel fırsatlar sunuyor. Son dönemlerde yatırım ortamını iyileştirmek için muhteşem çalışmalar yapıldı bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Şu anda dünyada en büyük 11’inci ekonomiye sahibiz. 18’inci sıradan 11’inci sıraya yükseldik. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük bir hedefi var. 2023 yılında Türkiye Dünya’daki en büyük 10 ekonomi arasına girecek.

“DÜNYADA KRİZ VAR TÜRKİYE’DE KRİZ YOK”

Türkiye 2021 yılında G-20 ülkeleri içinde yüzde 11’lik büyümeyle lider oldu. Dünyada kriz var Türkiye’de kriz yok. Bu açık. Türkiye’de AK Parti  hükümetinin kurulduğu yıl yani 2002 bir dönüm noktası. Ekonomi için bazı kriterler vardır. Bunlardan biriside Kamu Borç Stoku. Bakın dünyada pek çok ülkede bu oran yüzde 100’ü aşmışken, Türkiye yüzde 37,6 ile ekonomik olarak çok iyi bir noktada. Söz konusu bu oran AB’de yüzde 90,1’dir.

“TÜRKİYE BÜTÇE AÇIĞI EN AZ OLAN ÜLKE”

Bütçe dengesine çok önem veriyoruz. Dikkat ederseniz bütçe açığı açısından ABD, Hindistan, Birleşik Krallık vs. baktığımız zaman Türkiye genel bütçe dengesi olarak gayri safi oranla bütçe açığı en az olan ülke. Bu da ekonomik açıdan ayağımızın yere ne kadar sağlam bastığının bir göstergesidir. Ayrıca ihracatta tarihi rekorlara imza atıyoruz. Şu anda 231 milyar dolarlık bir ihracatımız var. 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ürün sayısı 48’e yükseldi.

“TÜRKİYE’DE HİÇBİR YATIRIMCININ BİR KURUŞU BİR DOLARI KAYBOLMAMIŞTIR”

Geçen yıl bazı ülkelerden yatırımcılar gelmişlerdi. Bunlar banka sistemi nasıl diye merak ettiler. Şunu ifade ediyorum; Türkiye bankacılık sisteminde en canlı yapıya sahip ülkedir. Bakın şuanda sermaye yeterlilik oranı yüzde 18,5’dir. Dolayısıyla sermayesi yeterli olmayan bankaların önünü açmıyoruz. 2008 krizinde Amerika’da Lehmann Brothers Bankası battığı zaman tam 613 milyar dolar parası battı. Çoğu da sizlerin yani Ortadoğu’daki petrol zengini yatırımcıların parasıydı. Ama Türkiye’de hiçbir yatırımcının bir kuruşu bir doları kaybolmamıştır, kaybolmayacaktır. Bunun garantisini veriyoruz. Bankacılık sektöründe en uygun ülke Türkiye’dir.

“TÜRKİYE ARTIK ÜRETİM VE İHRACAT ÜSSÜDÜR”

Türkiye coğrafi konum açısından dünyanın merkezinde. Bakın uçuş mesafesiyle 4 saatlik mesafede dünyanın ülkelerinin yüzde 50’sine ulaşıyoruz. Türkiye artık üretim ve ihracat üssüdür. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Dünyanın merkezi neresi? Türkiye, Afyonkarahisar. İnanmayan varsa gelsin ölçsün.

“OTOMOTİVDE DÜNYANIN EN BÜYÜK 14’ÜNCÜ ÜRETİCİSİ TÜRKİYE”

Otomotivde dünyanın en büyük 14’üncü üreticisi Türkiye. Yıllık üretim 1,5 milyon adet. Pazar payı 13 milay dolar. Yıllık ihracat 25,3 milyar dolar. Peki makine? Irak’tan gelen dostumuzun da ifade ettiği gibi Türkiye makine üretiminin merkezidir. Teknolojinin merkeziyiz. Bakın şuanda Avrupa’nın en büyük televizyon ve beyaz eşya üreticisi Türkiye. Ayrıca pazarda yıllık 34 milyar dolar, yıllık ihracatta 28 milyar dolar.

“ÖNÜMÜZDEKİ YIL AY’A BİZ DE İNSAN GÖNDERECEĞİZ”

Savunma ve havacılığa çok önem veriyoruz. Bakın bu konudu biliyorsunuz ATAK helikopterlerimiz, SİHA’larımız var. Harp gemilerimiz var. Daha neler neler var. Havacılıkta biz de varız. Özellikle önümüzdeki yıl Ay’a biz de insan göndereceğiz. İçinizde talebi olan varsa onları da sıraya yazabiliriz. Savunma sanayinde harcamalar 19 milyar dolar. Yıllık ihracatı 2,3 milyar dolar. Artık biz ürettiğimiz SİHA’ları, zırhlı araçları ihraç ediyoruz.>>Afyon Postası'nın Haberi.