Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyon Postası’ndan Nail Azbay’a konuşarak şunları söyledi: 

“AKDEĞİRMEN’DE SU SEVİYESİ YÜZDE 18 CİVARINDA”

“Bizim içmeye suyu almış olduğumuz baraj; Akdeğirmen Barajı. Geçtiğimiz yıllarda neredeyse yüzde 10 seviyelerine kadar düşmüştü. Bu kuraklık ve buharlaşma nedeniyle. 2022 yılında yağan bereketli kar ve yağmurlarla birlikte, şu anda Tarım İl Müdürlüğü’nden aldığımız bilgiye göre yüzde 18’ler seviyesinde. Tabi dağlardaki karlar henüz daha tam manasıyla erimiş değil. Bu zannederim yüzde 20-25 civarı seviyelere çıkabilir diye düşünüyoruz. Tabi Nisan yağmurlarının da yağmasıyla birlikte de inşallah Cenab-ı Hak yardım eder. Afyon’da su sıkıntısı şu anda görünmüyor. Biz zaten 2 yıldır kuyulardan çekerek su veriyorduk. Yeni bir kuyu açma projemizde var. Encümenden kararını da aldık zaten. Her ihtimale karşı elimizden bulunsun diye böyle bir hazırlık yapıyoruz. Bu seneki bereket bizi gerçekten umutlandırıyor.” şeklinde konuştu.

“YER ALTI SU KAYNAKLARINDA CİDDİ ARTIŞ VAR”

Yer altı kuyularında su 18 metreye kadar düşmüştü. Şu anda 15 metreler seviyesine yükseldi. Yani 4-5 metre yükseldiğini ifade ediyor. Tabi karların erimesi ve oluşacak yağışlarla birlikte 10 metreye kadar yükselir diye düşünüyoruz. Açık araziye baktığımızda toprağın suya doyduğunu hatta göllenme yaptığını görüyoruz. Bu durum bizi umutlandırıyor. Atık su arıtma birliğimizde ileri biyolojik arıtmayla birlikte neredeyse sıfır kirliliğe ulaşacak şekilde bir tesisimiz var. Türkiye’de bir çok ilde olmayan bir tesise sahibiz. Bunu da zaten atık suyu da ileri biyolojik arıtmayla birlikte tarımsal sulamada kullanılacak hale getirdik. Onu da tarımsal alanların sulanmasında kullanılacak. 

“MERDİVENLERİ SUYLA YIKAMAYI YASAKLAYACAĞIZ. PASPASLA ÇEKSİNLER”

Apartmanlara bir yazı çıkartacağız. Bu merdivenleri yıkamayı da yasaklayacağız inşallah. İsraftan dolayı yasaklayacağız. Paspasla temizlik yapsınlar. Site yöneticilerine ve apartman yöneticilerine bu kararımızı da duyuracağız. Önümüzdeki hafta bu kararımızı uygulamaya geçirmeyi planlıyoruz. Suyun en çok israf edildiği alan maalesef burası. Bazı yerlerde neredeyse her hafta hortumla yıkıyorlar bu da ciddi bir israf örneği. Biz su zengini bir ülke değiliz.