Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca ve Polat Yılmaz yorumlarıyla katıldılar.

AFYON’DA EN UZUN KADINLAR YAŞIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından il il ortalama yaşam süresinin açıklandığını kaydeden Gazeteci İsmail Akar, “Buna göre ülkemizde en uzun yaşam süresine sahip il toplam yaşam süresi 80.5, erkek yaş ortalaması 76.2 ve kadın yaş ortalaması 77.6 ile Tunceli olurken, Kilis ise toplam yaş ortalaması 75.0, erkek yaş ortalaması 72.3 ve kadın yaş ortalaması 77.6 yaş ortalaması ile son sırayı aldı. Afyonkarahisar’da ise toplam yaşam süresi 77.00 olurken, kadın yaş ortalaması 79.4 ve erkek yaş ortalaması ise 74.6 olarak açıklandı. Türkiye genelinde ortalama yaş 78.0 oldu. Erkeklerde 75.3, kadınlarda ise 80.7” şeklinde konuştu.

“Eskiden 40 yaşına girmiş bir insana acayip bir gözle bakılırdı”

Öncelikli olarak insanların mutlu yaşayıp yaşamadıklarına bakılması gerektiğini söyleyen Gazeteci Ahmet Tunca, “Mutlu insanların ömrünün mutsuz insanlara göre daha uzun olduğunu söyleyebiliriz. Geçmişe göre ülkemizdeki ortalama yaşam süresinin uzadığını görüyoruz. Eskiden 40 yaşına girmiş bir insana acayip bir gözle bakılırdı, yaşlı kabul edilirdi. Bugün 40’lı yaşlar genç olarak kabul ediliyor. Demek ki belirli bir refah düzeyine ulaşıldı ki yaşam süresi uzadı. Geçmişte salgın hastalıklar hayli fazlaydı. Süreç içinde bunlara çözümler bulundu. Biz il olarak daha evvel en mutlu ikinci il olarak açıklanmıştık. Bunu açıklamak kolay da altının doldurulması lazım” diye değerlendirilmede bulundu.

“Türkiye Avrupa’da 20. sıralarda bulunuyor”

İnsan ömrünün uzamış olmasının sevindirici olduğunu belirten Gazeteci Polat Yılmaz, “Ancak ortalama yaşam süresinde Avrupa ülkelerinin yaklaşık 6-7 puan gerisinde olduğumuzu da görmek lazım. İspanya, Fransa ve Yunanistan Avrupa’da yaşam süresi açısından ön sıralarda yer alıyor. Türkiye Avrupa’da 20. sıralarda bulunuyor. Bu rakamlar insanların eskiye göre sağlığına daha fazla dikkat ettiklerini ortaya koyuyor. Pandemi öncesi hastanelerin acil servislerine çok sayıda kişinin başvurduğunu ve bunların büyük çoğunluğunun herhangi bir hastalık bulgusu taşımadıklarını biliyoruz. Bu durum bize insanların eskisi gibi olmadıklarını, sağlıklarını önemsediklerini gösteriyor” diye konuştu.

AFYON POSTASI'NI TELEFONUZA İNDİRİN, AFYON'DA OLAN BİTEN HER ŞEYİ ANINDA ÖĞRENİN

-Android işletim sistemine sahip cihazlara indirmek için tıklayın...

-İOS (Apple) İşletim sistemine sahip cihazlara indirmek için tıklayın... 

-İnstagram'da Afyon Postası'nı takip edin...