Afyonkarahisar’da yaşayan 20 yaşındaki Ahmet İlkan Mergenç, yolda yürürken Ebabil Kuşu buldu. Valilik Hizmet Binası’nın hemen arka caddesinde yere düşmüş bir halde Ebabil Kuşu’nu bulan Mertgenç, Afyon Postası’na konuştu: “Yolda yürürken bir kuş gördüm. Yaklaştığımda bu kuşun Ebabil kuşu olduğunu anladım. Daha önce internettede görmüştüm. Hemen eve getirip kendisine bakmaya başladım. Daha sonra durumu belediye ekiplerine bildirdim. Onlarda geldiler ve Ebabil Kuşu’nu Hayvan Hastanesi’ne götürdüler.”

EBABİL KUŞU HAKKINDA BİLGİ

Ebabil kuşu, kırlangıçlara göre kanatları daha uzun ve kavisli bir kuş türüdür. Gece-gündüz havada kalır ve uçarken uyurlar. Geceleri gören bir türdür.

Yalnızca üreme dönemlerinde yere inip, kayalıklardaki ve yüksek binaların çatılarındaki yuvalarında uyurlar. Sürüler halinde, tiz çığlıklar atarak uçarlar. Ayaklarının üstünde diğer kuşlar gibi dik bir şekilde duramazlar. Türkiye'de ilkbaharda görülmeye başlar, sonbaharda güneye göç ederler.

Çıkardıkları sesler ve görüntüsüyle görenleri adeta büyülemektedir. Genellikle şehirlerde yaşayan bu kuş türü, kırlangıç kuşuyla benzediği için zaman zaman karıştırılmaktadır. Ebabil kuşu yaşam sürelerinin yüzde 90'ınını havada süzülerek geçirirler. Ebabil kuşlarının çok sayıda türü vardır.