AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş’un açıklamaları şöyle:

İLACIN ÜRETİMİNİ BİLECEK ECZACI YETİŞTİRECEĞİZ

Biz yaptıklarımızı satmayı çok beceremiyoruz. Geldiğimizden beri akademisyen sayısını en az yüzde 50 artırdık. Yeni bölümler açılmasını sağladık. İlde  ilaç, tıbbi aromatik bitkiler noktasında ciddi bir bilinç oluşturduk. Eczacılık Fakültesi açılmıştı ama öğrencisi yoktu. YÖK Başkanına dedimki ben Eczacılık Fakültesi’ni açmak istiyorum dedim. Öğrenci almak istiyorum dedim. Yok dediler. Niye dedim. Çok fazla öğrenci var artık bu alanda yeni Eczacılık Fakültesi açılmasını izin verilmeyecek dediler. Bende eczacı kafası yetiştirmeyeceğim dedim. Ben eczacı yetiştireceğim dedim. Ecza işini yapan kişiyi yetiştireceğimi söyledim. Herkes aynı şeyi söylüyor dediler. Ben farklı olduğumuzu anlattım. Ben farklı işler yapacağım. Ne yapacağım? Eczacı ne yapar? İlaç geliştirir. Bizim buradan mezun olan öğrencilerimiz gittiği yerde kafasına göre eczane açamıyor. Orada yer varsa kapasite varsa öyle açıyorsun. Market işletecek gibi eczane işletecek kişi yetiştirmek istemiyorum. Ben ilacın ar-gesini yapacak, üretimini bilecek, sahaya çıktığında ilaç şirketlerine iş yapacak insanlar yetiştirmek istiyorum. Şu anda ilaç üretim tesisim bitti. İç donanım için çalışmalar başlayacak. Burada inşallah fason üretimde olsa üretime başlamak istiyoruz. 

FAZ ÇALIŞMALARININ YAPACAĞI LABORATUVAR İNŞAATI BİTECEK

Şu anda inşaat devam ediyor. Türkiye’nin sanırım bu alanındaki 3’ncü olacak en donanımlı faz çalışmalarını yapacak laboratuvar inşatımız devam ediyor. Hani o çok duyduğumuz faz 1, faz 2, faz 3 çalışmalarını yapacak laboratuvardan bahsediyorum. İlaç, aşı gibi her şey burada yapılabilecek. Burada inşaat devam ediyor. İnşallah 3-4 ay içerisinde bitecek. Orası özellikleri olan bir laboratuvar. Adamı mesala alıyorsunuz, ilaç çalışmasına dahil ediyorsunuz, 15 gün orada misafir ediyorsunuz. Sürekli kontrol ediyorsunuz.  Aldığı ilaçların ne kadarı kanına geçti. Bunlara hep bakıyorsunuz. Bunu en sonunda raporluyorsunuz. 

ECZACILIK FAKÜLTESİ ALANINDA 7’NCİ SIRADAN ÖĞRENCİ ALDIK

Biz şu anda Türkiye’de Eczacılık Fakültesi alanında 7’nci sıradan öğrenci aldık. Bu çok iyi bir rakam. Öğrencilerimizin puanı hakikaten çok iyi. Öğrenciler burada 6 ay sahada çalışacak, 6 ayda ar-ge merkezinde ilaç üretiminde çalışacak. Bu insanların hoşuna gidiyor. 

ULUSLARARASI STANDARTLARDA ERİŞKİN ACİL YAPACAĞIZ

Çocuk acil bittiğinde, mevcut acil servisi yıkacağım. Buraya uluslararası standartlarda bir erişkin acil yapacağız. Çocuk acil ile beraber orasıda insanların korktukları değil, üşüdükleri değil, güzel nezih bir alan olacak. Sorunları biliyorum. Yol geçen hanı gibi orası. Geçişi tamamen ayıracağım. Karman çorman bir yer. 

BÜYÜK BİR DİŞ HASTANESİ YA DA FİZİK TEDAVİ HASTANESİ YAPACAĞIZ

Bir bağışçımız destek olacak. Son aşamaya geldik. İnşallah olursa güzel bir müjde olacak. Büyük bir Diş Hastanesi ya da Fizik Tedavi Hastanesi yapacağız. İkisinden bir tanesi olacak. Fizik Tedavi noktasında Türkiye’de Ankara’dan sonra birinci sıradayız. Çünkü biz termalle tedavi imkanı sunduğumuz için başarı oranımız çok yüksek. Şu anda Hakkari’den, Tekirdağ’dan hastamız var. Şu anda randevularımı 2023’e yaklaştı. Bu kampüste ayrı bir bina olacak. 

SİNOVAC AŞISININ TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ AFYON’DA ETİL ALKOL ÜRETECEK

Ankara’dan bir iş adamına anlattık. 3.8 Milyon lira ile Özel Sektör İşbirliği ile yatırım yapıyoruz. Etil Alkol üretim tesisi kuruluyor. Ankara yolundaki sanayide kurulacak. Şu anda inşaat bitmek üzere. 2 ay sonra çeşme akmaya başlayacak. Etil alkol buğdaydan üretilir. Etil alkol dünyada bir üründen daha elde edilir. Patatesten. Türkiye’de patatesten etil alkol üretecek ilk tesisi yapıyoruz. Getirisi çok yüksek bir ürün. Ar-ge merkezimiz olacak bizim, eczacılığın staj alanımız olacak. Afyon’daki iş adamlarını bu alanda ikna edemedim. Bu iş adamı Sinavoc aşısının Türkiye distribütörü. Keymen ilaç. Kendisi benim arkadaşım. Gel yap dedim geldi yaptı.  Projeyi anlatınca kafası yaptı. Yılda 5 milyon litre etil alkol üretilecek. Kazanç çok iyi. İlaçta, temizlikte her alanda kullanılıyor. İlacın hammeddesi. Temizlik ürünlerinde bile var Boyanın içinde var. Bizimki tıbbi etil alkol. İçki üretiminde kullanılamayacak. İçmeye kalkan olursa acile gider karaciğer yetmezliği ile ölür. Çünkü bir işlemden geçiyor. Bir damlası bile sizi kusturur. 

20 YILLIK DERSLİK İHTİYACIMIZ SONA ERİYOR

42 bin metrekarelik, 5 kattan oluşan, amfilerin olduğu merkezi dersliklerin olduğu inşatımıza yıl sonunda başlıyoruz. Sene bitmeden oranın temelini atacağız. Devasa bir merkezi derslik yapıyoruz. Muhteşem bir alan olacak. 20 yıla yakın buranın derslik ihtiyacını karşılayacak. 2 yıllık eski yüksekokulların olduğu yerler yıkılacak. >>Nail Azbay’ın Özel Haberi.