Afyon Postası’nın Analiz Haberi. 

Afyonkarahisar kış aylarının gelmesi ile birlikte havası en kirli şehirlerarasında yerini almaya başladı. Şehirde jeotermal enerji ile ısınmanın yanında yüksek oranda doğalgaz kullanımı mevcut. Ancak bir türlü şehirde ki hava kirliliği çözülmüş değil. Akşam ve sabah saatlerinde etkili olan hava kirliliği nedeniyle şehir sis görünümlü kir altında kalıyor. Görüş mesafesi sisli havalarda olduğu gibi düşüyor.

HAVA KALİTEMİZ 3 GÜNDE 15 KAT BOZULDU

Geçtiğimiz haftalarda 7-14 arasında seyreden Hava Kalite İndeksinin bu hafta itibariyle ortalama 15 kat arttığı görüldü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre 18-19 Aralık tarihleri arasındaki hava kalite indeksinin ortalama 106’lara çıkarak “hassas” seviyeye ulaştı. 13,14-15-16 Aralık tarihlerinde hava kalite indeksi en düşük 7, en yüksek 44 olarak ölçülmüştü. Bu ölçüme göre Afyonkarahisar’ın havası “iyi” olarak belirtilmişti. 17 Aralık günü hava kalite indeksi 77’ye yükselerek kirlilik seviyesi “orta” olarak kaydedilmişti.

 “CİDDİ SAĞLIK ETKİLERİ SÖZ KONUSU OLABİLİR”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan son 7 günlük verilere bakıldığında Afyonkarahisar’ın “hassas seviyeli” şehirlerarasında yer aldığı görüldü. Hava kalite indeksinin 101-150 arasında olan şehirlerin bulunduğu “hassas seviyeli” şehirler için bakanlık “Herkes sağlık etkileri yaşamaya başlayabilir. Hassas guruplar için ciddi sağlık etkileri söz konusu olabilir” tanımında bulunuyor.

SPOR ŞEHRİYSEK TEKRAR DÜŞÜNMELİYİZ

Bakanlığın resmi web sayfasında yer alan hava kalite indeksi yorumuna göre “hassas” seviyesine ulaşan Afyonkarahisar için  “Açık hava sporları için iyi bir hava değil, bisiklet sürmek için iyi bir hava değil, açık havada yürüyüş yapmak için iyi bir hava değil, dışarıda piknik yapmak için iyi bir hava değil” denildi.

HAVA KALİTE İNDEKSİ VERİLERİNİN ANLAMLARI NEDİR?

0-50 arası İyi, 50-100 arası orta, 100-150 arası hassas, 150-200 arası sağlıksız, 200-300 arası kötü, 300-500 arası tehlikeli

AFYON'A AİT 7 GÜNLÜK HAVA KALİTESİ GRAFİĞİ