Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğrencileri, 4-5 Eylül 2021 tarihleri arasında Körfez Yarış Pistinde düzenlenen TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarını 15. olarak tamamlamayı başardı. AKÜ öğrencileri aynı zamanda “Tanıtım ve Yaygınlaştırma Teşvik” ödülüne de layık görüldü.

TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’na katılan toplam 227 takımdan sadece 56 takım pistte yarışmak üzere çağırıldı. İki aşamalı elemeden sonra Körfez pistinde yarışmaya hak kazanan takımlar arasında AKÜ’den akademik danışmanlığını Prof. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu’nun yürüttüğü, Elektrik Mühendisliği Öğretim Görevlilerinden Ahmet Kaysal’ın akademik sorumluluğunda olan AKÜMOBİL takımının tasarladığı ve ürettiği “FRİG VEGA” ile Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Şahin tarafından akademik danışmanlığı yürütülen GÖKBÖRÜ takımının tasarladığı ve ürettiği “GÖKBÖRÜ” isimli araçlar yer aldı.

TÜBİTAK AKÜMOBİL’in aracını yerli tasarım kabul etti

Final yarışlarına iki yıldır katılan AKÜMOBİL takımının tasarladığı ve ürettiği araçta; ana kategoride yer alan iki elektronik donanım, batarya yönetim sistemi ve yerleşik şarj ünitesi, alt kategoride yer alan ekipmanlardan ise araç kontrol sistemi, telemetri sistemi, izolasyon izleme sistemi ve batarya paketlemesi TÜBİTAK tarafından yerli tasarım olarak kabul edildi. Teknik kontroller sırasında dinamik sürüş testini 60 saniye gibi kısa bir süre içerisinde tamamlayan AKÜMOBİL Takımı’nın uzun süren AR-GE çalışmaları sonucu ürettiği yerli ekipmanlar, Denetim ve Değerlendirme Kurulu (DDK) tarafından uygun bulundu ve kısa sürede teknik kontrol aşamalarını tamamlayarak yerli ürün etiketini almaya hak kazandı. İlk gün yarışlarında AKÜMOBİL aracının motorunda sorun çıkması üzerine GÖKBÖRÜ takımının aracının motorunun aktarılması ile AKÜMOBİL takımı yoluna devam etmeyi başardı. GÖKBÖRÜ takımımın yapmış olduğu fedakarlık ve dayanışma örneği ise iki takımın birlik ve beraberliğini perçinlemiş oldu.

GÖKBÖRÜ’ye de yerlilik damgası

Süreç boyunca uzaktan ve yüz yüze olarak çalışmalarını sürdüren GÖKBÖRÜ takımı 3 ay gibi kısa bir sürede aracı hazır hale getirdi. Çalışmalar süresince aracın en önemli parçalarından biri olan BLDC HUB motoru yerli ve milli imkanlar ile tasarlayıp üreten GÖKBÖRÜ takımı, teknik kontrollerde yerlilik damgasını aldı. Teknik kontrollerde tüm aşamaları geçen GÖKBÖRÜ takımı son anda yaşadığı bir talihsizlik sonucu final yarışlarına katılamadı.

Ödülü TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal Takdim Etti

AKÜMOBİL takımı ilk gün ve ikinci gün final yarışları sonucunda yarışmayı 15. olarak tamamladı, takım aynı zamanda “Tanıtım ve Yaygınlaştırma Teşvik” ödülüne layık görüldü. AKÜMOBİL takımına ödülü TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal tarafından verilirken AKÜMOBİL takımına ayrılan stant Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar tarafından da ziyaret edildi.

Elektromobil Takımlarına Büyük Destek

Final yarışları sırasında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, Elektrik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu, Bölüm Başkan Yardımcıları Dr. Öğretim Üyesi Rasim Doğan ve Dr. Öğretim Üyesi Emre Akarslan öğrencileri yalnız bırakmadı. AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş da yarış alanına canlı bağlantı gerçekleştirerek takım üyelerine başarılar diledi.

AKÜ Yönetiminin ve Sponsorların Desteği Büyük Oldu

Yarış sonrasında öğrencilerle konuşan AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, önemli olanın yarışa katılmak olduğunu ve bu kapsamda tüm öğrencilerin ellerinden geleni fazlasıyla yaptıklarını ifade ederek öğrencilere sonraki yarışlarda başarılar diledi. Takımın Akademik Danışmanı Prof. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu ise öğrencilere yarış hazırlık sürecinde her türlü desteği sağlayan başta AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş olmak üzere Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker ve destek veren üniversite birimlerine takım adına teşekkür etti.

Sponsorlara teşekkür edildi

Takımların akademik danışmanları Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Şahin ve Öğr. Gör. Ahmet Kaysal da yarışa hazırlandıkları süreçte kendilerine destek olan üniversite yönetimine, Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Sağlık ve Bilimsel Araştırma Vakfına ve vakıf aracılığıyla ya da diğer şekilde takımlara destek olan Afyonkarahisar Belediyesi, AFJET, Sandıklı Belediyesi, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, Afyonkarahisar Ticaret Borsası, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, Kırlıoğlu Makine, Demo Kalıp, Gimsan Makina, Balkan Robotik, Uçar Koleji ve diğer sponsorlara teşekkür ettiler.